Ερώτηση

Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τη μέτρηση των σεισμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα άλλαξε ο τρόπος μέτρησης των σεισμών, μας εξηγείτε λίγο – αν είναι δυνατόν – το πώς μετρούν άλλα πανεπιστήμια, για παράδειγμα το http://earthquake.usgs.gov/eqcenter/recenteqsww/ που πάντα το συμβουλεύομαι;

Αυτό που έχω προσέξει είναι ότι στους σεισμούς στην Ελλάδα οι Αμερικάνοι πάντα τους έχουν μετρήσει πιο ισχυρούς, ενώ σεισμούς άλλων χωρών τους μετρούν λιγότερο ισχυρούς.

Συγκεκριμένα, βλέπω τον σεισμό της Αλβανίας κι εμείς τον έχουμε μετρήσει της τάξεως των 4,7 βαθμών (που σύμφωνα με τα προγενέστερα λεγόμενά σας ίσως είναι και 0,5 ισχυρότερος από τότε που άλλαξε το σύστημα) ενώ οι Αμερικάνοι τον αποδίδουν σε 4,3 βαθμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί υπάρχει τελικά τέτοια διαφοροποίηση; Για τα ελληνικά δεδομένα λογικό είναι να τους υποβαθμίζουμε, για να μην πληρώνει το κράτος, υπάρχει συμφέρον; Τους γειτονικούς σεισμούς, γιατί όμως να τους αναβαθμίζουμε;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Απάντηση

Στις επίσημες ανακοινώσεις σεισμών δεν υπάρχει κανένα συμφέρον, όπως αναφέρετε, για να υποβαθμίσουμε σε μέγεθος τους σεισμούς.

Το κράτος, από ό,τι γνωρίζω, δεν αποζημιώνει βάσει του μεγέθους του σεισμού αλλά βάσει της καταστροφής που έχει γίνει.

Αντιλαμβάνομαι ότι έχετε παρεξηγήσει τις διαφορετικές κλίμακες που χρησιμοποιούν διαφορετικά σεισμολογικά κέντρα για τις ανακοινώσεις τους.

Υπάρχουν τέσσερα μεγέθη σεισμών, όλα χρησιμοποιούνται από διαφορετικά ινστιτούτα.

Αυτά τα μεγέθη είναι:

1ον) ΜL «Local magnitude», αυτό είναι το τοπικό μέγεθος που ανακοινώνεται από το Εθνικό μας σεισμογραφικό δίκτυο και χρησιμοποιείται για σεισμούς που απέχουν λιγότερο από 600 χιλιόμετρα από το σεισμολογικό σταθμό.

2ον) Το μέγεθος Ms «Surface wave magnitude» το οποίο χρησιμοποιείται για σεισμούς με βάθη λιγότερο από 70 χιλιόμετρα. Το συγκεκριμένο μέγεθος χρησιμοποιείτο στο παρελθόν για τις επίσημες ανακοινώσεις του Εθνικού σεισμογραφικού δικτύου.

Αυτά τα δύο μεγέθη διαφέρουν μεταξύ τους κατά 0,5 μονάδες όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικά αποτελέσματα από όλη την Ελλάδα.

Τα άλλα δύο μεγέθη που επίσης χρησιμοποιούνται από άλλα σεισμολογικά κέντρα είναι:

1ον) Το mb «Body Wave Magnitude» και 2ον) Mw «Moment Magnitude»

Υπάρχει, επομένως επιστημονικός τρόπος που αλληλοσυνδέει αυτά τα μεγέθη και όλα δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα δηλαδή την ποσότητα της ενέργειας που εκλύεται τη στιγμή του σεισμού.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης