Ερώτηση

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα απλώς να εκφράσω την εκτίμησή μου για την όλη προσοχή που δίνετε στις ερωτήσεις μας. Παρακολούθησα την πρόσφατη εκπομπή του κυρίου Τριανταφυλλόπουλου και ήθελα να μεταφέρω ταπεινά την γνώμη μου όσον αφορά αυτό που πολύ προσεκτικά και ορθά αποκαλείτε εκτίμηση σεισμικού κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σαν πολίτης θεωρώ ότι έχω κάθε δικαίωμα να έχω μια ενημέρωση τέτοια που να μου επιτρέπει να αποφασίζω αν είναι προτιμότερο να ανέβω από τις σκάλες (εφόσον έχω επιλογή) αντί να πάρω το ασανσέρ, να ρισκάρω να αφήσω την πόρτα του σπιτιού ξεκλείδωτη κατά την διάρκεια της νύχτας, να φροντίσω να μην εμποδίζεται η έξοδος από τσάντες και θρανία στις μικροσκοπικές αίθουσες που διδάσκω και ένα σωρό πράγματα ακόμη που δεν συνιστούν σε καμιά περίπτωση πανικό ή καταστροφολογία παρά εύλογες, νομίζω, προφυλάξεις που ξεπερνούν το αυτονόητο “στερεώνω τα βαριά έπιπλα”.

Έχοντας εμπειρία από σεισμούς πλέον, προσαρμόζω ακόμη και την οδήγησή μου γιατί έχω νιώσει τι μπορεί να κάνει μια ισχυρή δόνηση σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε κίνηση. Σε περιόδους αυξημένου σεισμικού κινδύνου ίσως προτιμήσω να μην επιλέξω μια διαδρομή επισφαλή για κατολισθήσεις ακριβώς όπως θα έκανα αν υπήρχε κακοκαιρία. Δεν νομίζω ότι πλέον οι πολίτες της χώρας μας είναι τόσο αφελείς ώστε να μην αναγνωρίζουν ποιος ενεργεί με κοινωνική ευθύνη και ποιος όχι. ευχαριστούμε πολύ

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλιά σας και χαίρομαι που πλέον έχετε μάθει να συμβιώνετε με τους σεισμούς. Όντως, ο ενημερωμένος πολίτης είναι αυτός που αντιμετωπίζει σωστά και με ψυχραιμία το φαινόμενο των σεισμών.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης