Ερώτηση

Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα που έχει ανακύψει με τις δημοσιεύσεις των Ρώσων επιστημόνων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Η εκτίμηση της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσίας αφορά σε σεισμό μεγέθους 6.9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, που ενδέχεται να εκδηλωθεί έως τις 15 Ιουνίου στην περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Σικελίας. (περιοχή Α, http://www.ntsomz.ru/files/280510%20greece.pdf)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται :

α) στην πρόσφατη «περίεργη» συμπεριφορά των βατραχιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης των λιμνών Βόλβης – Λαγκαδά

β) σε ανωμαλία του ηλεκτρικού πεδίου στην περιοχή του Πύργου Ηλείας

γ) σε ανωμαλία του πεδίου βαρύτητας, προερχόμενη από τον σταθμό του Πανεπιστημίου «ΤULA» στην Κεντρική Ρωσία

δ) σε σύννεφα που συσχετίζουν με σεισμοτεκτονικές διεργασίες

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα ενόργανα στοιχεία και οι ενδείξεις που παρουσιάζουν οι Ρώσοι συνάδελφοι δεν επαρκούν, για να δικαιολογήσουν την πρόγνωσή τους.

Για τους εξής λόγους :

Πρώτον, διότι η συμπεριφορά των βατράχων στην περιοχή της Βόλβης-Λαγκαδά έχει πιστοποιηθεί ως συνηθισμένη και εποχιακή από τους ειδικούς που παρακολουθούν αυτό το φαινόμενο κάθε χρόνο.

Δεύτερον, η συμπεριφορά αυτή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν δικαιολογείται να προέρχεται από σεισμό που εκτιμάται σε τόσο μεγάλη απόσταση (μεταξύ Κρήτης και Σικελίας).

Τρίτον, δεν υπάρχει παρόμοια ανωμαλία στο ηλεκτρικό πεδίο στους σταθμούς του ΒΑΝ στον Πύργο και στην Πάτρα.

Τέταρτο, η ανωμαλία στο πεδίο βαρύτητας στην Κεντρική Ρωσία είναι δύσκολο να συσχετιστεί με επερχόμενη δραστηριότητα μεταξύ Κρήτης και Σικελίας λόγω της μεγάλης απόστασης.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης