Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Οι σωστές κινήσεις κατά τη διάρκεια του σεισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Καλησπέρα

Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: για παράδειγμα λένε ότι την ώρα του σεισμού θα πρέπει να μην υπάρχει πανικός (κάτι που δεν γίνεται) και από μικρή με έχουν μάθει ότι θα πρέπει να μπαίνω κάτω από το τραπέζι ή κάτω από το κρεβάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα σε ένα άρθρο δεν θυμάμαι όμως ποιο, διάβασα ότι αυτά που με μάθανε τόσα χρόνια είναι λάθος. Θα πρέπει να κάθομαι σε κάποιο βαρύ αντικείμενο όπως ψυγείο, κουζίνα ή κρεβάτι παράλληλα σε αυτά και σε εμβρυακή στάση γιατί έρευνες έδειχναν ότι όσοι κάθονται κάτω από τραπέζι ή κρεβάτι καταπλακώθηκαν από τα μπάζα των σπιτιών που κατέρρευσαν και σε ένα σχολείο συγκεκριμένα έλεγε ότι όσα παιδιά γλύτωσαν ήταν αυτά που κάθισαν παράλληλα από θρανία, ενώ αυτά που έκατσαν από κάτω σκοτώθηκαν.

Για να μην μακρηγορώ υπάρχει να μου πει κάποιος, τι ακριβώς πρέπει να κάνω και τι είναι το σωστό;

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Αυτό που μπορώ να κάνω εγώ σαν ερευνητής και με την πείρα τόσων ετών, είναι να σας παραπέμψω σε αρμόδιους κρατικούς φορείς, στον Ο.Α.Σ.Π. ( http://www.oasp.gr/) αλλά και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp) ούτως ώστε να λάβετε την κατάλληλη, σωστή και άμεση ενημέρωση για την προστασία σας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης