Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Internet και ομάδα ΒΑΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Καλησπέρα

Παρακολουθώ τις ανακοινώσεις και πιστεύω στις δυνατότητες πρόγνωσης σεισμών της μεθόδου ΒΑΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι ξεκάθαρο ότι, όπως έχουμε τους μετεωρολογικούς σταθμούς για την πρόγνωση του χαοτικού φαινομένου του καιρού, έτσι πρέπει να έχουμε και εκείνο το δίκτυο σταθμών πρόγνωσης σεισμών που θα μετρά π.χ. ηλεκτρική δραστηριότητα SES, θερμοκρασία εδάφους, υγρασία κ.α. και θα στέλνει τα δεδομένα τους στο μαθηματικό εκείνο μοντέλο πρόγνωσης σεισμικών φαινομένων.

Με 2 και 3 σταθμούς ΒΑΝ δεν μπορεί να γίνει κανενός είδους πρόγνωση, όπως και με 2 και 3 μετεωρολογικούς σταθμούς δεν μπορεί να γίνει πρόγνωση καιρού. Η ομάδα ΒΑΝ θα πρέπει να εξελίξει και να απλοποιήσει τους σταθμούς της, ώστε να μπορούν να αγοραστούν και συντηρηθούν από ιδιώτες.

Με μια απλή σύνδεση internet να μπορούν να σταλούν στοιχεία σε μια κεντρική βάση για επεξεργασία και αξιολόγηση.

Στην εποχή μας, που το κλίμα της Γης αλλάζει, η σεισμική θωράκιση της χώρας είναι απαραίτητη.

Με εκτίμηση, ΖΧ

Απάντηση

Έχεις δίκιο σε ορισμένες παρατηρήσεις σου. Σίγουρα χρειάζεσαι ένα πυκνό δίκτυο ανίχνευσης ηλεκτρομαγνητικών παρατηρήσεων που θα καλύπτει γεωγραφικά όλη την Ελλάδα.

Όσο αφορά στη μεταφορά των δεδομένων, στο τωρινό στάδιο, η ομάδα ΒΑΝ χρησιμοποιεί τηλεφωνικές γραμμές και, ασφαλώς, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει Internet, αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι σταθμοί πρέπει να είναι απόμακροι από πηγές βιομηχανικού θορύβου και, συνήθως, εκεί που έχεις γρήγορο Internet, έχεις και αυξημένες πηγές θορύβου.

Προτείνεις ιδιώτες σαν συμμετέχοντες στη διαδικασία αγοράς και συντήρησης των σταθμών, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Είναι ένα πείραμα που το λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών με έμπειρους επιστήμονες, αλλά με λιγοστά κονδύλια και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης