Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Υπάρχει ευρύτερη σεισμική δραστηριότητα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, καλησπέρα σας.

Βλέπω στο Google Earth Emsc δορυφορικά τους τελευταίους σεισμούς και παρατηρώ πως στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού κόλπου έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν φαίνονται να είναι μετασεισμοί του σεισμού στο Τρίκορφο της Φωκίδας. Φαίνεται πως υπάρχει διέγερση σε γειτονικά ρήγματα στον Κορινθιακό ή κάνω λάθος;

Τις τελευταίες μέρες, συγκεκριμένα μετά τον σεισμό στην Αϊτή, έχει ξεκινήσει ένα Domino σεισμών με τον πιο πρόσφατο αυτόν την Καλαμάτας στις 20 Ιανουαρίου 2010, 19:33 με μέγεθος 4,1R , και έχουν προηγηθεί στα Δωδεκάνησα, στη Φλώρινα, στη Αμφιλοχία και σε άλλες πόλεις.

Είναι μια περίοδος που αναμένεται σεισμική δραστηριότητα;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την επικοινωνία.

Απάντηση

Υπάρχει μια έξαρση σεισμικής δραστηριότητας στον ελλαδικό χώρο. Λόγω των πρόσφατων σεισμικών δονήσεων στην Αϊτή και στη Φωκίδα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για το θέμα των σεισμών.

Βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζονται οι δύο πρόσφατοι σεισμοί, αλλά είναι κατανοητό να υπάρχει ανησυχία, γιατί τα συγκεκριμένα φαινόμενα (σεισμικές δονήσεις) σημειώθηκαν σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για να επανέλθω στην ερώτησή σας, σας απαντώ πως στον ελλαδικό χώρο καταγράφονται καθημερινά δεκάδες μικροσεισμικές δονήσεις, οι οποίες δεν ανακοινώνονται, εάν δεν ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.

Οι περισσότερες επικεντρώνονται σε υπό θαλάσσιες περιοχές, με αποτέλεσμα να μην γίνονται αισθητές από τον κόσμο.

Το καλό στην προκειμένη περίπτωση είναι να παρακολουθείτε σε καθημερινή βάση τους χάρτες που παρουσιάζουμε στη zougla.gr και αφορούν στους ανακοινώσιμους από τον επίσημο φορέα του κράτους σεισμούς που γίνονται αισθητοί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης