Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Υπάρχει ή όχι ανησυχία για τα γειτονικά ρήγματα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1η Ερώτηση

Καλημέρα κύριε Χουλιάρα, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής, ο σεισμός στην Ναύπακτο υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει το ρήγμα στις Αλκυονίδες;

Πρόκειται για το ίδιο ρήγμα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή παρακολουθώ κάποια site σχετικά με τους σεισμούς, οι κάτοικοι από τα Βίλια παραπονιούνται καιρό τώρα για προσεισμικά σημάδια ίδια με αυτά του 1981, ότι συνεχεία νιώθουν να τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους και για το βουητό που ακούν καιρό τώρα.

Έχετε ασχοληθεί καθόλου με αυτές τις μαρτυρίες των πολιτών; Ζω στην Κόρινθο και όπως καταλαβαίνετε ανησυχώ γιατί δυστυχώς τα περισσότερα κτίρια είναι εύθραυστα από τον σεισμό του 1981 και δυστυχώς το κράτος δεν έχει μεριμνήσει!

Ευχαριστώ

2η Ερώτηση

Καλημέρα κ. Χουλιάρα είμαι κάτοικος Πάτρας Θα θελα να ρωτήσω μετά το σεισμό της Φωκίδας ενδέχεται να ενεργοποιηθεί το ρήγμα του Ρίου; Και αν ναι τότε τι θα πρέπει να περιμένουμε εμείς;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

3η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, κατοικώ στη Μαγούλα Ευπαλίου και είμαστε όλοι μάρτυρες μιας πλούσιας σεισμικής δραστηριότητας που ακολούθησε τον προχθεσινό σεισμό.

Για την ακρίβεια έως αυτή την στιγμή η γη κινείται ανά διαστήματα κάτι στο οποίο θα έλεγα ότι αναπτύσσουμε μια σχετική ανοσία. Παρόλα αυτά θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μας δίνατε μια ενημέρωση σχετικά με την υπόθεση.

Από ποιό σημείο και μετά θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αισθανθούμε ασφάλεια;

Συγνώμη αν η ερώτηση είναι συγκεχυμένη αλλά ειλικρινά είναι αντίκρισμα της ψυχολογίας των ανθρώπων εδώ.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

4η Ερώτηση

Άνοιξα πριν λίγο τον υπολογιστή μου και έκπληκτη είδα τα άρθρα για τον σεισμό που έγινε χτες στην Φωκίδα.

Μου ανέφερε κάτι ένα συγγενικό μου πρόσωπο το πρωί αλλά δεν είχα καταλάβει ούτε το σεισμό ούτε είχα ακούσει κάτι για την έντασή του.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι ότι εφόσον η ομάδα ΒΑΝ ανέμενε έναν σεισμό στην περιοχή, λογικά θα περιμέναμε έναν σεισμό μεγέθους τουλάχιστον 6 ρίχτερ. Παρατήρησα ότι δεν είστε καθησυχαστικός όσον αφορά το αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός αλλά αυτό που με προβληματίζει είναι κατά πόσο η διαφοροποίηση στις μετρήσεις των σεισμικών μεγεθών κατά 0,5 βαθμούς επηρεάζει το αναμενόμενο μέγεθος από την ομάδα ΒΑΝ. Εννοώ ότι αν το όριο ήταν τα 6 ρίχτερ τώρα είναι 5,5;

Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω, αν θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πιο ισχυρή ή ανάλογη δόνηση σε κάποια άλλη περιοχή που βρισκόταν μέσα στον αρχικό χάρτη, επαληθεύοντας έτσι πληρέστερα την αρχική εκτίμηση.

Ευχαριστώ

Απάντηση

Είναι φυσιολογικό να έχουν ταρακουνηθεί οι γειτονικές περιοχές από μια τέτοια δόνηση. Δεν έχουμε παρακολουθήσει μετατόπιση των επικέντρων σε γειτονικά ρήγματα ώστε να δείχνει αυξημένη επικινδυνότητα.

(Ο κύριος Χουλιάρας με αυτό το σχόλιο απαντά σε όλα εκείνα τα ερωτήματα που αφορούν την σεισμική δραστηριότητα μετά την πρώτη ισχυρή δόνηση στην περιοχή της Ναυπάκτου το απόγευμα της Δευτέρας και το εάν ή όχι επηρεάζονται άλλα γειτονικά ρήγματα)

Διαβάστε επίσης:

Σε μείωση η σεισμική δραστηριότητα στη Φωκίδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης