Ερώτηση

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Ινστιτούτο στις 10:40 σήμερα 3-8-2010, είχαμε σεισμική δόνηση 4,3 ρίχτερ, 28χλμ βόρεια του Αγρινίου κοντά στη τεχνητή λίμνη Κρεμαστών. Σημειωτέον το βγάλανε 3 λεπτά (!!!) αφού το καταλάβαμε εμείς!!! Με απογοήτευση βλέπω ότι μετά από 1 ώρα σχεδόν, η ζούγκλα δεν το πήρε είδηση όπως και τα υπόλοιπά ΜΜΕ. Αν ήταν 28 χλμ βόρεια της Αθήνας θα είχε γίνει πανικός….

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη ανακοίνωση ενός σεισμού στην Ελλάδα γίνεται από το Εθνικό Σεισμογραφικό Δίκτυο, όταν ο σεισμός είναι μεγαλύτερος από 4 Ρίχτερ. Αυτές τις ανακοινώσεις μπορείτε να τις παρακολουθείτε από την ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:

http://www.gein.noa.gr/services/recent-earth2.html

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο δίνει αυτόματα, και χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση, προκαταρκτικές εκτιμήσεις της σεισμικότητας σε λίγα λεπτά. Αυτά τα στοιχεία όμως δεν είναι πάντα αξιόπιστα, όπως και επισημαίνετε άλλωστε στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Μπορείτε και εσείς να διαπιστώσετε ότι το μέγεθος των 4.3 Ρίχτερ που έδωσε το αυτοματοποιημένο υπολογιστικό σύστημα του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Δικτύου, αντιστοιχεί σε 4.1 Ρίχτερ, όπως τελικά μετρήθηκε από το αρμόδιο επιστημονικό προσωπικό των τεσσάρων ελληνικών φορέων (Αστεροσκοπείο Αθηνών και Παν/μια: Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πάτρας). Την επίσημη ανακοίνωση του Εθνικού Σεισμογραφικού Δικτύου ανακοίνωσε και η zougla.gr αμέσως (11.28) όπως μπορείτε να δείτε στο κείμενο.

Σεισμός 4,1R στην Αμφιλοχία, 3 Αυγούστου 2010, 11:28
 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης