Ερώτηση:

Κύριε Χουλιάρα, διάβασα ότι οι Ιάπωνες είχαν προβλέψει τον σεισμό, πριν από δύο χρόνια. Αληθεύει αυτό; Γιατί δεν ενημέρωσαν τον κόσμο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση:

Ο καταστροφικός σεισμός που έγινε στο Kobe της Ιαπωνίας το 1995, με μέγεθος 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ώθησε την ιαπωνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την ασφάλεια των 54 πυρηνικών αντιδραστήρων που διέθετε.

Για τον λόγο αυτό, συγκροτήθηκε το 2008 η ειδική κρατική επιτροπή NISA, η οποία ανέθεσε το έργο της λεπτομερούς εξέτασης όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων σε ομάδα γεωλόγων, σεισμολόγων και μηχανικών εμπειρογνωμόνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στον πυρηνικό αντιδραστήρα Fukushima,  ο δρ Yukinobu Okamura του Εθνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Βιομηχανικών Επιστημών και Τεχνολογίας επεσήμανε ότι επιστημονικά δεδομένα έδειχναν ότι το 869, η περιοχή είχε γνωρίσει βιβλική καταστροφή από σεισμό και τεράστιο τσουνάμι.

Το γεγονός αυτό δεν είχε ληφθεί υπ’ όψιν πριν από 40 χρόνια, όταν εγκαταστάθηκε ο αντιδραστήρας, και ζήτησε πρόσθετα μέτρα ασφάλειας και προστασίας.

H Tokyo Electric Power Company (TEPCO), που λειτουργεί τον αντιδραστήρα, ισχυρίστηκε ότι το προστατευτικό τείχος ύψους 6 μέτρων ήταν αρκετό για να προστατεύσει τον αντιδραστήρα από πιθανό τσουνάμι και δεν έλαβε υπ’ όψιν τις επιστημονικές επισημάνσεις του δρ Yukinobu Okamura, που έδιναν ενδείξεις για πιθανή επανάληψη του φαινομένου που έγινε το 869, με εκδήλωση σεισμού μεγαλυτέρου των 8 Ρίχτερ και τσουνάμι με ύψος που θα υπερέβαινε τα 20 μέτρα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης