Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, είμαι μαθητής και μου ανατέθηκε να γράψω εργασία σχετικά με τις κοινωνικές επιδράσεις του σεισμού στον άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τραυματισμούς, θύματα και ζημιές στα κτήρια, τι άλλο να σκεφτώ να γράψω;

Μπορείτε να με βοηθήσετε; Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτός από τα θύματα, τους τραυματισμούς και τις βλάβες στις τεχνικές κατασκευές, οι σεισμοί έχουν και άλλες κοινωνικές συνέπειες. Μερικές εξ αυτών είναι:

Οικονομικές συνέπειες, όχι μόνο λόγω των βλαβών στις κατασκευές αλλά και εξαιτίας της ανεργίας που δημιουργείται, όταν οι κάτοικοι σεισμογενών περιοχών δεν εργάζονται για αρκετό καιρό, σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών. Αυτό συμβαίνει διότι σταματούν να λειτουργούν βιομηχανικές μονάδες παραγωγής, πολλές φορές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως παρατηρείται τώρα στην Ιαπωνία, 2 μήνες μετά τον φονικό σεισμό.

Πολιτισμικές συνέπειες, όταν έχουμε την καταστροφή ιστορικών μνημείων. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετά τέτοια παραδείγματα, όπως η καταστροφή του Κολοσσού της Ρόδου, του ναού του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, της Ρωμαϊκής αγοράς στη Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα.

Μεταναστεύσεις πληθυσμού έχουν, επίσης, παρατηρηθεί έπειτα από ισχυρούς σεισμούς σε δύο περιπτώσεις, όπου οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου εγκατέλειψαν την πόλη τους, το 996 και το 1660, όταν αυτή καταστράφηκε. Άλλη μία περίπτωση είναι και τα κύματα προσφύγων που εγκατέλειψαν τα νησιά του Ιονίου, ύστερα από τους σεισμούς του 1766 και του 1767.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Γεράσιμος Χουλιάρας,

Κύριος ερευνητής σεισμολογίας, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης