Ερώτηση

Καλησπέρα σας κύριε Χουλιάρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτό τον καιρό παρατηρώ πως κάνει σε όλη την Ελλάδα σεισμούς, τι ακριβώς συμβαίνει;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ

Απάντηση

Πραγματικά, τους τελευταίους μήνες οι σεισμοί έχουν ταλαιπωρήσει τους κατοίκους του Ευπαλίου και της Βόρειας Εύβοιας. Σε αυτά τα δύο σημεία είχαν εκδηλωθεί ισχυροί σεισμοί με τοπικά μεγέθη 5.2 και 5.1 Ρίχτερ, αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα μεγέθη είναι κατά 0.5 μονάδες μικρότερα από τα «παλιά» επιφανειακά μεγέθη που θα ανακοινώνονταν ως 5.7 και 5.6 Ρίχτερ, αντίστοιχα, για το Ευπάλιο και τη Β. Εύβοια. Για αυτό το λόγο, υπήρχαν και μερικές υλικές ζημιές κυρίως σε παλιές κατοικίες και το φαινόμενο των κατολισθήσεων.

Τις τελευταίες μέρες, εκδηλώθηκαν οι μικροσεισμοί στην Πάτρα και ασθενείς δονήσεις στην Καρδίτσα και τη Χίο. Αυτές δεν δημιούργησαν προβλήματα, απλά μερικοί κάτοικοι φοβήθηκαν λίγο περισσότερο.

Είναι φυσιολογικό, όταν γίνονται δονήσεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές και σε μεγάλες πόλεις, να υπάρχει και αυξημένη ανησυχία.

Ας λειτουργήσει αυτό θετικά με το να ξαναφρεσκάρουμε και εμείς και η Πολιτική Προστασία τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης