Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Καλησπέρα και καλή χρόνια.

Υπάρχει καμιά ένδειξη για σεισμό στη Θεσσαλονίκη;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Είναι πολύ λογικό να μας απασχολεί το ενδεχόμενο ενός σεισμού. Είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα της Ευρώπης, με δεκάδες σεισμούς να συμβαίνουν καθημερινά.

Προσωπικά νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σεισμό ανά πάσα στιγμή, σε όλο το σεισμολογικό εργαστήρι που υπάρχει κάτω από τα πόδια μας.

Χρειάζεται πολιτικός μηχανικός να ελέγξει τα σπίτια μας, ενώ και εμείς οι ίδιοι με μια ματιά μπορούμε να εντοπίσουμε αντικείμενα (πολυέλαιοι, βιβλιοθήκες, ράφια, βαριές κορνίζες κ. λπ) που, με μια δόνηση, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα.

Τη στιγμή που θα γίνει ισχυρός σεισμός, πιθανότατα να κοπεί το ρεύμα ή το τηλέφωνο.
Φακός, ραδιόφωνο με μπαταρίες, φαρμακείο, νερό, για παράδειγμα σε κάποιο ασφαλές σημείο του σπιτιού, έστω και στο αυτοκίνητο, πρέπει να υπάρχει.

Ο προληπτικός οικογενειακός σχεδιασμός είναι αναγκαίος. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να γίνει ένα σχέδιο και να ορίσουμε από τώρα σε ποιο ανοιχτό χώρο θα καταφύγουμε.

Στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Σ.Π. ( http://www.oasp.gr/) αλλά και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws.csp) μπορείτε να ενημερωθείτε κατάλληλα με οδηγίες πρόληψης και ετοιμότητας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης