Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα γεια σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες ημέρες η zougla.gr έχει συνδεθεί με έναν σεισμογράφο από τον χώρο του Ευπαλίου. Ως προς τον χρόνο, μου είναι κατανοητό. Εκείνο που δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να καταλάβω είναι το ύψος του σήματος τι αντιπροσωπεύει, π.χ. 25-1-2010 είχαμε μια σεισμική δόνηση 3,9 ρίχτερ στο Ιόνιο ώρα 8.50 και η γράμμωση αυτής της δόνησης είναι πιο παρατεταμένη και μικρότερη σε ύψος από την δόνηση των 2,5 ρίχτερ που έγινε αρκετά αργότερα στο Ευπάλιο και ώρα 20.43 πού η γράμμωση της είναι πιο σύντομη σε διάρκεια και αρκετά μεγαλύτερη σε ύψος παρόλο που η πρώτη είναι μεγαλύτερη σε ένταση από την δεύτερη. Μπορείτε σας παρακαλώ να μου το διευκρινίσετε εάν είναι εύκολο και όχι κάτι πολύπλοκο.

Με εκτίμηση Μαρία

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να σας εξηγήσω καλύτερα τον σεισμογράφημα που βλέπετε σε πραγματικό χρόνο από το Ευπάλιο, αυτό δίνει τον χρόνο στον οριζόντιο άξονα σε ώρα Greenwich (2 ώρες πίσω από τη δικιά μας).

Κάθε οριζόντια γραμμή καλύπτει 15 λεπτά χρόνου με υποδιαιρέσεις που φαίνονται κάθε 1 λεπτό.

Όπως βλέπετε, οι κυματομορφές των σεισμών διαφέρουν ανάλογα με την απόσταση των σεισμών από τον σταθμό του Ευπαλίου και ομοίως ανάλογα με το μέγεθος του σεισμού.

Η διαφορά των τοπικών σεισμών μεγέθους μερικών Ρίχτερ κοντά στο Ευπάλιο από έναν ισχυρό σεισμό με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ αλλά από πολλή μακρυνή απόσταση, τα σύνορα Κίνας και Ρωσίας http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=detail&id=155216 , φαίνεται ξεκάθαρα.

Οπότε είναι φυσιολογικό να καταγράφονται διαφορετικά οι σεισμοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας στον σταθμό του Ευπαλίου.

Μπορείτε και εσείς να δείτε πώς καταγράφονται οι σεισμοί από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας στον σταθμό, εφόσον διαβάσετε την ώρα του σεισμού που θέλετε να δείτε από την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου http://www.emsc-csem.org/index.php?page=current&sub=list και κατόπιν μπορείτε να δείτε το σεισμογράφημα στην αντίστοιχη ώρα στο σεισμογράφημα του σταθμού μας ή και αντίστροφα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης