Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Πώς επιδρούν τα ρήγματα;

Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύριε Χουλιάρα, καλησπέρα.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη δημιουργία ρηγμάτων. Δημιουργούνται νέα ρήγματα συχνά (δηλαδή είναι ένα συχνό ή σύνηθες φαινόμενο) και, αν σε μια περιοχή δεν υπάρχει ρήγμα, αυτή η περιοχή κινδυνεύει να πληγεί λιγότερο από μια ακόμα και γειτονική περιοχή που έχει ρήγμα;

Ευχαριστώ.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρήγμα είναι ένα επίπεδο «κάταγμα» στο έδαφος ή υπέδαφος με τη μια πλευρά του επιπέδου να έχει κινηθεί σε σχέση με την άλλη πλευρά.

Εδώ βρίσκεται και η αιτία των περισσότερων σεισμών που προκαλούνται από την απελευθέρωση της ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης.

Στην Ελλάδα έχουμε καθημερινά δεκάδες τέτοιες κινήσεις ή σεισμούς. Λίγα είναι τα ρήγματα που μπορούμε να δούμε στην επιφάνεια της γης, γιατί οι περισσότεροι σεισμοί δεν είναι επιφανειακοί.

Συνήθως, τα εντοπίζουμε με μεθόδους τομογραφίας. Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια που σας παρουσιάζω είναι ένα παράδειγμα δορυφορικής απεικόνισης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης