Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, ακούω διάφορες απόψεις για το αν υπάρχει η δυνατότητα πρόγνωσης των σεισμών, έτσι ώστε να λαμβάνουμε τα μέτρα μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποια είναι η επίσημη άποψη;

Απάντηση

Ο όρος «πρόγνωση σεισμού» αναφέρεται στον προκαθορισμό του χρόνου και του χώρου γένεσης του σεισμού καθώς και του μεγέθους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρόοδο της επιστήμης σε αυτό το θέμα προκύπτει ότι το δυσκολότερο είναι ο προσδιορισμός του χρόνου γένεσης του σεισμού.

Η επιστημονική εμπειρία σε αυτό το ζήτημα μας υποδεικνύει ότι υπάρχουν 4 κατηγορίες προγνώσεων, οι οποίες είναι οι εξής:

Α- Άμεση, όταν ο χρόνος στον οποίο αναμένεται ο σεισμός είναι της τάξεως των μερικών λεπτών, ωρών έως και μερικών ημερών.

Β-Βραχείας διάρκειας, όταν ο χρόνος αναμονής είναι από μερικές εβδομάδες έως μερικούς μήνες.

Γ- Μέσης διάρκειας, όταν ο χρόνος αναμονής είναι από μερικούς μήνες έως 1-2 έτη.

Δ- Μακράς διάρκειας, όταν ο χρόνος αναμονής είναι μεγαλύτερος από 1-2 έτη.

Η πρόγνωση των σεισμών αποτελεί ένα πολύ δύσκολο επιστημονικό πρόβλημα. Στην διεθνή, όμως, επιστημονική βιβλιογραφία, υπάρχουν αρκετές πετυχημένες προγνώσεις όλων των κατηγοριών που σας ανέφερα.

Δυστυχώς, στη χώρα μας έχει παρεξηγηθεί η δυνατότητα της συμβολής της πρόγνωσης, έτσι ώστε να λαμβάνονται πρακτικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας, παρότι εξελίσσονται επιστημονικά αποτελέσματα που έχουν προσελκύσει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης