Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Σεισμική «Ησυχία» σε περιοχές με μεγάλα ρήγματα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα γεια σας

Ζω στον Πύργο Ηλείας που έχει πληγεί κατά καιρούς από αρκετά δυνατούς σεισμούς. Τα τελευταία 17 χρόνια όμως δεν έχει δώσει κάποιο αξιοσημείωτο σεισμό. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία ή όχι, υπάρχει κίνδυνος να γίνει ένας πολύ δυνατός σεισμός λόγω τόσων χρόνων συσσωρευμένης ενέργειας ή είναι ένα σύνηθες φαινόμενο να υπάρχει τόσο μακροχρόνια σεισμική ησυχία;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ πολύ.

2η Ερώτηση

Θα ήθελα να ρωτήσω για την ησυχία ετών στο ρήγμα του Ωρωπού.

Σας ευχαριστώ πολύ

3η Ερώτηση

Γεια σας αξιότιμε κύριε Χουλιάρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στο Βόλο που έχει να κάνει σεισμό από το 1980 επίκειται ένας ισχυρός σεισμός.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Απάντηση

Η απώλεια σεισμών συνήθως οφείλεται στη συσσώρευση ενέργειας και γι’ αυτό υπάρχει η σχετική «ησυχία», όταν τελειώσει η μετασεισμική ακολουθία ενός ισχυρού σεισμού.

Το πότε θα σημειωθεί εκ νέου ένας ισχυρός σεισμός εξαρτάται από τοπικούς, γεωδυναμικούς και γεωλογικούς παράγοντες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης