Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Σεισμικότητα της Αϊτής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, η περιοχή της Αϊτής δεν είχε δώσει στο παρελθόν πολλούς και μάλιστα μεγάλους σεισμούς, πώς έδωσε τώρα έναν τόσο καταστροφικό σεισμό; Πώς εξηγείται αυτό, υπάρχει κάποιο μεγάλο ρήγμα στην περιοχή;

Ευχαριστώ.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεισμός της Τρίτης στην Αϊτή είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων 200 χρόνων και η περιοχή της Καραϊβικής δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα.

Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε δώσει ισχυρούς σεισμούς το 1860, 1770, 1761, 1751, 1684, 1673 και 1618.
Ο μεγαλύτερος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή είχε μέγεθος 8.0 Ρίχτερ και είχε γίνει στο γειτονικό Άγιο Δομίνικο το 1946 με 100 νεκρούς.

Όμως η καταστροφή έγινε λόγω του μικρού εστιακού βάθους, περίπου 13 χιλιόμετρα, της γεωλογικής δομής που αποτελείται κυρίως από ιζήματα και κυρίως από τις κακοτεχνίες στη δόμηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης