Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Στατιστική σεισμολογία – Περίοδος επανάληψης σεισμών

1η Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει κίνδυνος για την περιοχή της Κρήτης, γιατί ζω στο Ηράκλειο και είμαστε όπως γνωρίζετε σεισμογενής περιοχή.

Ευχαριστώ πολύ

2η Ερώτηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Καλησπέρα κύριε Χουλιάρα, καταλαβαίνω ότι ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, όμως θα ήθελα να μου απαντήσετε σε κάποια θέματα. Πρώτα απ’ όλα είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης. Στην ευρύτερη περιοχή δεν έχει σημειωθεί σεισμός πάνω από 5 ρίχτερ για πάνω από 20 χρόνια. Όλη αυτή η ενέργεια που συσσωρεύεται θα μπορούσε να δώσει κάποιο μεγάλο σεισμό από τα κοντινά στην πόλη ρήγματα;

Βάσει της πολύ μεγάλης πείρας και γνώσης σας και βάσει των μετρήσεων στην περιοχή, πιστεύετε ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να εκδηλωθεί ακόμα και μέσα στο 2010;

Με πολύ μεγάλη εκτίμηση, Κωνσταντίνος

3η Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα θέλω να σας ρωτήσω αν «τελείωσε» η μετασεισμική ακολουθία στον Κορινθιακό Κόλπο κι αν όχι τι φοβάστε για τις επόμενες μέρες.

Ευχαριστώ πολύ.

4η Ερώτηση

Ήθελα να ρωτήσω πόσο ανησυχητικό είναι το ότι έχει σταματήσει η μετασεισμική ακολουθία στο Ευπάλιο, κατοικώ στην περιοχή αυτή.

Οι πιθανότητες για ένα μεγαλύτερο σεισμό στο Ευπάλιο είναι μεγάλες. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχα.

Τελείωσε με το, δίδυμο σεισμό το φαινόμενο εδώ ή περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό, όπως ακούγεται στην περιοχή και είμαστε όλοι αναστατωμένοι;

Ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας.

Απάντηση

Ευχαριστώ όλους τους αναγνώστες που επικοινωνούν μαζί μου και παραθέτουν τις απορίες τους για την σεισμολογική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ρωτάτε επίσης για μια στατιστική ενημέρωση όσον αφορά την επανάληψη σεισμών στην περιοχή που κατοικείτε.

Σας παρουσιάζω λοιπόν την μελέτη της ομάδας του ομότιμου καθηγητή Γεωφυσικής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαζάχου, η οποία ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και κατέλειξε σε συγκεκριμένα στατιστικά αποτελέσματα.

Επισημαίνω πως πρόκειται για μία στατιστική μελέτη, η οποία δεν παρουσιάζεται στους πολίτες, και στην οποία γίνεται μακροχρόνια εκτίμηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης