Το blog του Παρατηρητηρίου Σεισμών ανανεώθηκε και καθημερινά οι αναγνώστες της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας zougla.gr μπορούν άμεσα να ενημερώνονται, να παρακολουθούν διαδραστικούς χάρτες και σεισμογράφους ανά περιοχή και να παραθέτουν τις ερωτήσεις τους, όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Μ’ ένα κλικ, ο κάθε χρήστης, μέσω της ειδικής φόρμας του «Παρατηρητηρίου», «Επικοινωνήστε μαζί μας», αποστέλει την ερώτησή του και η επιστημονική ομάδα του Δρ. Γ. Χουλιάρα, Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας Ε.Α.Α, θα απαντά στους πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ: Interactive: Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη σεισμική δραστηριότητα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Καλησπέρα είμαι κάτοικος Χαλκιδικής. Από τον Μάιο που έγινε ο σεισμός 6 ρίχτερ ανάμεσα Λήμνο-Σαμοθράκη μέχρι σήμερα έχει μικροδονήσεις. Ένας φίλος μου μελισσοκόμος είχε τα μελίσσια του όλο το καλοκαίρι στον Έβρο και οι μέλισσες του ήταν πάρα πολύ αναστατωμένες πριν μιάμιση εβδομάδα περίπου που τα έφερε Χαλκιδική και με το που τα ξεσφράγισε στις 5.00 τα ξημερώματα, ξεχύθηκαν όλες έξω και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στις κυψέλες. Έκτοτε ησύχασαν, αλλά εχθές που τις επισκέφτηκε ήταν πάλι ανάστατες. Με βάση και την έρευνα του MIT που αφόρα μελλοντικό σεισμό επτά ρίχτερ στην θάλασσα του Μάρμαρα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει είναι προσεισμοί αυτά ή όχι;

Σας ευχαριστώ θερμά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα ζώα όπως άλογα, σκυλιά, μέλισσες κλπ παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά λίγα λεπτά ή και ώρες πριν από ένα ισχυρό σεισμό χωρίς ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτές να έχουν τεκμηριωθεί επιστημονικά μέσω ερευνητικών διεργασιών.

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό τα ζώα όπως και οι μέλισσες να επηρεάζονται από ορισμένα πρόδρομα φαινόμενα ενός σεισμού, όπως για παράδειγμα πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις που προηγούνται μεγάλων σεισμών και δεν γίνονται αντιληπτές από τον άνθρωπο.

Ο ισχυρός σεισμός που έλαβε χώρα στις 24/5/2014 μεγέθους Μ=6,3 Richter σε απόσταση 21Km νοτιοδυτικά της νήσου Σαμοθράκη είχε ως αποτέλεσμα την σεισμική διέγερση της ευρύτερης περιοχής του Βόρειου Αιγαίου και της Χαλκιδικής, με πλήθος πολλών σεισμών μετρίου έως μικρού μεγέθους, οι καταγραφές των οποίων συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτής της σεισμικής διέγερσης εντάσσεται και ο σεισμός μεγέθους Μ=5,0 Richter που έλαβε χώρα στις 22/8/2014 και αποτυπώνεται με πράσινο αστερίσκο στον χάρτη.

Είναι γνωστό ότι στην περιοχή, που έλαβε χώρα ο ισχυρός σεισμός Μ=6,3 Richter, φιλοξενείται η προέκταση της σεισμικής ζώνης του γνωστού ρήγματος της Ανατολίας. Πρόκειται για ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης το οποίο ενεργοποιείται τμηματικά. Τα ερευνητικά αποτελέσματα της μελέτης του σεισμού αυτού, δεν δείχνουν καμία ανησυχία λόγω μεταφοράς σεισμικής ενέργειας σε τόσο μεγάλη απόσταση ώστε να διεγείρει το τμήμα του ρήγματος στην περιοχή του θαλάσσιου χώρου του Μαρμαρά (βορειοδυτική Τουρκία).

Με εκτίμηση

Δρ. Γ. Χουλιάρας
Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας Ε.Α.Α

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης