Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Τσουχτερά τα τέλη ενός στατικού ελέγχου;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης.

Η πολυκατοικία που κατοικώ είναι κτισμένη το 1970, πριν δηλαδή τον μεγάλο σεισμό του 1978, τον οποίο και πέρασε «αλώβητη» (πράσινο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, λόγω της παλαιότητας της, το καλοκαίρι ζήτησα από μια τεχνική εταιρεία (πολιτικούς μηχανικούς) να μου δώσουν μια προσφορά ελέγχου στατικότητας της οικοδομής, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιο, ορατό τουλάχιστον, σημάδι ανησυχίας.

Το ύψος λοιπόν της προσφοράς τους για την κατώτερη κλίμακα ελέγχου ήταν απαγορευτικό για τον μέσο σημερινό Έλληνα.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος νόμος υπαγωγής αυτών των ελέγχων σε κρατική βοήθεια.

Αν όχι, που είναι και το πιθανότερο, τότε το να λέμε στους πολίτες να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό, χωρίς να τους δίνουμε τη δυνατότητα να ελέγχουν τις κατοικίες τους, είναι τουλάχιστον ειρωνικό…

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και θα παρακαλούσα για το σχόλιό σας

Απάντηση

Καλησπέρα σας.

Καταλαβαίνω το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργεί ο έλεγχος στατικότητας για τους πολίτες.

Όσον αφορά στην ερώτησή σας, σχετικά με νόμο υπαγωγής αυτών των ελέγχων σε κρατική βοήθεια δεν γνωρίζω αν υπάρχει, θα επικοινωνήσω με τον αρμόδιο φορέα ΟΑΣΠ και θα επανέλθω.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης