Ερώτηση

Αγαπητέ κύριε Χουλιάρα, παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου για το ενδεχόμενο σεισμού, θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει μια ιχθυοκαλλιέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πατέρας μου διαθέτει μια μικρή μονάδα στην Κάλυμνο (Δωδεκάνησα). Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νησιού, “βλέπει” στην Κω και τα τουρκικά παράλια. Ήθελα να σας ρωτήσω κατά πόσο κινδυνεύει από ένα ενδεχόμενο τσουνάμι, τόσο η μονάδα όσο και -κυρίως- το προσωπικό που βρίσκεται εκεί όλη την ημέρα αλλά και -μέρος αυτού- και την νύχτα.

Είναι έγκυρες οι κατευθύνσεις που δίνονται στην ιστοσελίδα της Βικιπαιδεία (el.wikipedia.org/wiki/Τσουνάμι); Πώς θα ειδοποιηθούν οι άνθρωποι για να τρέξουν;

Με τιμή, Ν.

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι η περιοχή σας παράγει υποθαλάσσιους σεισμούς, που μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να δημιουργήσουν τσουνάμι.

Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις σε ιχθυοκαλλιέργειες είναι βλαβερές.

Τα τσουνάμι δημιουργούνται ανάλογα με το μέγεθος, τον μηχανισμό και το βάθος ενός υποθαλάσσιου σεισμού.

Με την συνεχή παρακολούθηση και ανάλυση των σεισμών, οι σεισμολόγοι έχουν την δυνατότητα να γνωρίζουν αν ένας σεισμός θα δόσει τσουνάμι ή όχι.

Στην Ελλάδα έχουμε αξιόλογους επιστήμονες που ασχολούνται με το θέμα των τσουνάμι σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, και ακούω ότι γίνεται μια προσπάθεια για την λειτουργία ενός εθνικού κέντρου παρακολούθησης του φαινομένου.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης