Ερώτηση

Γεια σας κύριε Χουλιάρα. Στον μεγάλο σεισμό της Πάτρας, πριν από περίπου 2,5 χρόνια, πάθαμε μεγάλες ζημιές στην πολυκατοικία μας στο Αγρίνιο! Χρειάστηκε να χρεωθούμε πάνω από 100.000 ευρώ για τις επισκευές και χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περά από αυτό, η ερώτησή μου έχει ως εξής: Για ποιο λόγο εμείς είχαμε τις πιο σοβαρές ζημιές, 100 χλμ. μακριά από το επίκεντρο; Είναι αλήθεια ότι το νερό έχει αποσβεστικές ικανότητες;

Ευχαριστώ

Απάντηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γεγονός ότι σε μεγάλους σεισμούς στην περιοχή του επίκεντρου έχουμε λιγότερες βλάβες στα κτίρια. Οι βλάβες αυξάνονται όσο αυξάνεται και η απόσταση από το επίκεντρο.


Αυτό συμβαίνει, διότι σε απόσταση μερικών δεκάδων χιλιομέτρων γίνονται περισσότερο αισθητά τα επιφανειακά κύματα του σεισμού με οριζόντιες κινήσεις, που λειτουργούν αρνητικά στις κατασκευές.

Σε αυτό παίζει ρόλο και ο μηχανισμός του σεισμού, που κανονίζει σε ποιες κατευθύνσεις θα γίνει περισσότερο αισθητή η δόνηση.


Όσο αφορά στη δεύτερη ερώτηση, είναι αλήθεια πως στο νερό δεν μεταδίδονται τα επιμήκη κύματα, αλλά το νερό κάτω από μία κατασκευή σε συνδυασμό με ιζηματογενή γεωλογία είναι αρνητικός παράγων, διότι ενισχύει τη σεισμική επιτάχυνση.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης