Μία νέα στήλη επικοινωνίας προστέθηκε στη θεματογραφία της «zougla.gr», με την οποία φιλοδοξούμε να εγκαινιάσουμε ένα διάλογο μεταξύ των αναγνωστών και του Κύριου Ερευνητή Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα, ο οποίος θα απαντά σε κάθε ερώτημα ή προβληματισμό των αναγνωστών της ηλεκτρονικής εφημερίδας μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της κατηγορίας «Παρατηρητήριο Σεισμών».

Προμηνύματα σεισμών

Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, γεια σας.

Ένα από τα ζητούμενα που σας ενδιαφέρουν είναι τα προσεισμικά φαινόμενα που έχουμε παρατηρήσει. Έχω λοιπόν να σας πω τα εξής προσεισμικά φαινόμενα:

Στις 7-6-2008 ημέρα Σάββατο ο ήλιος ήταν πολύ έντονος η ατμόσφαιρα όμως δεν ήταν καθαρή. Είχε μια μουντάδα και ένα πάρα πολύ έντονο χρώμα κιτρινωπό. Από το πρωί μύριζε έντονα θειάφι και μάλιστα νευρίασα πάρα πολύ γιατί πίστευα ότι κάποιος γείτονας θα είχε ραντίσει τα φυτά του. Σημειωτέον ότι ζω με την οικογένειά μου στην Πάτρα, στην περιοχή Ψαροφάι. Αργότερα που απομακρύνθηκα από τη γειτονιά μου κατάλαβα ότι, όπου πήγαινα, η οσμή από το θειάφι δεν χανόταν. Ακόμη και στο κέντρο της πόλης που πήγα μύριζε έντονα θειάφι, παρόλο το καυσαέριο που έχει το κέντρο και τις οσμές από τα καταστήματα. Όχι πως στο Ψαροφάι μας λείπουν. Κατά τη 13:30 με 14:30 η οσμή από θειάφι ήταν ακόμη πιο έντονη. Η απόχρωση της ατμόσφαιρας καθώς και η οσμή του θειαφιού συνεχίστηκε όλη την ημέρα. Μάλιστα, αυτή μου την παρατήρηση την ανέφερα και στην κόρη μου, μήπως κάνω λάθος. Δυστυχώς, όμως, μου επιβεβαίωσε ότι έτσι έχουν τα πράγματα.

Έτσι κι εγώ σαν άλλος ένας «εμπειρογνώμονας» εξέφρασα τον φόβο μου για επερχόμενο σεισμό και φυσικά εισέπραξα αρκετά «εύσημα» από την οικογένειά μου. Οι φόβοι μου άρχισαν να επαληθεύονται, όταν κατά τις δύο τα μεσάνυχτα το σκυλί του γείτονά μας άρχισε να κλαίει δυνατά και για αρκετή ώρα. Πίστευα ότι κάποιος σεισμός θα γίνει με επίκεντρο την Πάτρα. Με τίποτα δεν μπορούσα να φανταστώ το κακό που συνέβη στην Κάτω Αχαΐα και την ευρύτερη περιοχή την άλλη μέρα 8-6-2008 από το ρήγμα της Ανδραβίδας.

Σήμερα το πρωί, μας επισκέφθηκε επιτέλους κι εμάς ο εγκέλαδος κατά τις 8:05, έστω και μικρός. Παρόλα αυτά η ατμόσφαιρα δεν είναι καθαρή. Έχει βέβαια συννεφιά αλλά έχει και μουντάδα κιτρινωπή και φαίνεται σαν να αιωρείται σκόνη, όπως γίνεται μερικές φορές, που έρχεται από τη Σαχάρα.

Είναι πάντως λίγο περίεργη η ατμόσφαιρα και η ζέστη, φυσικά, δεν μας λείπει. Θα τολμήσω να σας πω πως τις τελευταίες 2-3 ημέρες μερικές φορές αισθάνομαι πολύ μικρές, απειροελάχιστες ταλαντώσεις εκτός και αν κάνω τόσο λάθος και είναι κάποιο προσωπικό οργανικό πρόβλημα.

Με εκτίμηση Μαρία

Απάντηση

Σας ευχαριστώ για τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις σας.

Είναι γεγονός ότι η οσμή από θειάφι είχε παρατηρηθεί και από άλλους κατοίκους της περιοχής σας, καθώς και η ανησυχία των σκυλιών και η παρουσία φιδιών λίγες ώρες πριν από τον καταστροφικό σεισμό.

Τέτοιες παρατηρήσεις είναι πολύ χρήσιμες και κάποτε ελπίζω να είναι ωφέλιμες στην αξιοποίησή τους από τις αρμόδιες Αρχές.