Ο Θοδωρής Ιακωβίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε έναν σχεδόν αλάνθαστο αγώνα με πέντε έγκυρες προσπάθειες. Στο αρασέ σήκωσε 156κ., ενώ στο ζετέ 182κ. με 338 κιλά στο σύνολο ο κορυφαίος αθλητής ήρθε τρίτος στο δεύτερο γκρουπ, ενώ κατάλαβε την 11η θέση στο σύνολο.

Μετά τον αγώνα ο Ιακωβίδης ανακοίνωσε με δάκρυα στα μάτια ότι οι Αγώνες του Τόκιο θα αποτελέσουν το κύκνειο άσμα στην καριέρα του. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας ξέσπασε και  στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του, καθώς όπως τόνισε «έχω κουραστεί από αυτή την κατάσταση. Είναι πολύ λυπηρό να ντρέπεσαι να πας στον φυσιοθεραπευτή, επειδή ξέρει την κατάστασή σου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν το αντέχω άλλο αυτό. Θέλω να σταματήσω, θέλω να ηρεμήσω και θέλω να γυρίσω στους δικούς μου. Την οικογένειά μου, τους φίλους μου και να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που ήταν το κίνητρό μου να συνεχίσω όλα αυτά τα χρόνια».

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Ιακωβίδη υπήρξε κινητοποίηση και ξεκίνησε εκστρατεία για να υποστηριχτεί ο αθλητής και να βρεθούν τα χρήματα ώστε να συνεχίσει για το Παρίσι το 2024.

«Το ενδιαφέρον είναι συγκινητικό. Ξαφνικά οι σελίδες μου στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης γέμισαν με “ακολούθους”. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους. Έμαθα ότι και στον Παναθηναϊκό ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να βρεθούν χρήματα ώστε να συνεχίσω για το Παρίσι. Θέλω να τους ευχαριστήσω αλλά τη συναισθηματική μου φόρτιση δεν θέλω να την εκλάβουν ως επαιτεία. Εάν μαζευτούν χρήματα ας δοθούν σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Θέλω να πάρει μπροστά ο κρατικός μηχανισμός και να στηρίξει παιδιά όπως εγώ. Για εμένα το κέρδος είναι ότι πήρα μηνύματα από πολλά νέα παιδιά που μου είπαν ότι με θαυμάζουν. Ένα από αυτά εάν αρχίσει αθλητισμό αυτό αποτελεί το κέρδος μου», δήλωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

 

Δήμας: «Με συγχωρείς Θοδωρή»

Θέση στο ζήτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Θοδωρή Ιακωβίδη, μόλις τελείωσε την προσπάθεια του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πήρε ο Πύρρος Δήμας. Ο κορυφαίος Έλληνας αρσιβαρίστας κι ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες Ολυμπιονίκες, διετέλεσε πρόεδρος της ομοσπονδίας άρσης βαρών, ενώ σήμερα, κατέχει την θέση του γενικού γραμματέα.

Με αυτήν την ιδιότητα, αλλά και ως ο άνθρωπος που γνωρίζει άριστα το άθλημα, ο εκ των προπονητών στην Ολυμπιακή ομάδα άρσης βαρών των ΗΠΑ, τοποθετήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την εξής ανάρτηση:

«Είμαι μέρος του ελληνικού αθλητισμού και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν για τα δάκρυα του Θοδωρή Ιακωβίδη στο Τόκιο. Μπορώ να σας αναλύσω την κατάσταση στην ΕΟΑΒ από το 2004 και μετά για να βγάλετε οι ίδιοι τα συμπεράσματα σας.

Από τα Ολυμπιακά Ακίνητα που έμειναν αναξιοποίητα στην ντροπή του 2008, από την οικονομική κρίση στην πολιτική στοχοποίηση του 2015. Πιστεύω πως η ιστορία του Θοδωρή είναι με έναν τρόπο αυτή η ιστορία των δυσκολιών που περάσαμε τα 10 τελευταία χρόνια. Τα λάθη μου αρκετά, αλλά όποιος προσπαθεί κάνει και λάθη. Οι ευθύνες μου μεγάλες. Τώρα ακόμα μεγαλύτερες. Με συγχωρείς Θοδωρή. Πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο. Για τον Ιακωβίδη και κάθε Ιακωβίδη».

 

Αυγενάκης: «Να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις δυσκολίες»

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επικοινώνησε με τον Έλληνα πρωταθλητή, ενώ στη συνομιλία τους συμφωνήθηκε να ξανασκεφτεί ο αθλητής την απόφαση του να σταματήσει. Παράλληλα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να βρεθούν από κοντά μετά την επιστροφή του Ιακωβίδη από το Τόκιο, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά όλες τις παραμέτρους και να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Η δήλωση του υφυπουργού αθλητισμού:

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς τους 83 αθλητές και αθλήτριες μέλη της Ολυμπιακής ομάδος που μας εκπροσωπούν στο Τόκιο της Ιαπωνίας, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2020. Εκτός από τα δάκρυα χαράς όπως αυτά του Στέφανου Ντούσκου, που μας έκαναν όλους υπερήφανους, έχουμε αυτά της λύπης και της απογοήτευσης, όπως αυτά που αγαπητού Θοδωρή Ιακωβίδη. Επικοινώνησα άμεσα μαζί του όπως μίλησα και με τον Πύρρο Δήμα. Συμφωνήσαμε με τον Θοδωρή να ξανασκεφθεί δεύτερη και τρίτη φορά την απόφασή του να διακόψει, να σταματήσει τον αθλητισμό. Συμφωνήσαμε να βρεθούμε ξανά, να βρεθούμε από κοντά αμέσως μετά την επιστροφή του και να δούμε όλες τις παραμέτρους. Και να δούμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλες τις δυσκολίες.

Θέλω όμως να διευκρινίσω ότι η προετοιμασία των αθλητών είναι εξ’ ολοκλήρου ευθύνη των εθνικών αθλητικών ομοσπονδιών και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ωστόσο η συνεργασία μας είναι στενή και θα παραμείνει στενή. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι τα προβλήματα στον ελληνικό αθλητισμό είναι πάρα πολλά και γι’ αυτό η αθλητική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί πιο έντονη με μεγαλύτερη υπευθυνότητα απέναντι στην ελληνική αθλητική οικογένεια. Και κάτι ακόμη. Τώρα, που οι αθλητές έχουν φωνή πλέον στη διοίκηση των αθλητικών τους ομοσπονδιών είναι πολύ σημαντικό να συνεργαστούμε και θα συνεργαστούμε στενότερα για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, που ακούγονται ότι αντιμετωπίζουν οι αθλητές και είμαστε υποχρεωμένοι να τα αντιμετωπίσουμε. Μαζί θα κάνουμε τον αθλητικό καλύτερο».

 

Πρώτος Καταριανός Ολυμπιονίκης όλων των εποχών ο Ελμπάχ

Ο Φαρές Εμπραχίμ Ελμπάχ κατέκτησε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 96 κιλών της άρσης βαρών και πήρε την… μπουκιά από το στόμα του Έσα Μουτά Μπαρσίμ, καθώς έγινε ο πρώτος Καταριανός Ολυμπιονίκης στην Ιστορία.

Μάλιστα, ο αρσιβαρίστας από το Κατάρ, σημείωσε Ολυμπιακό ρεκόρ με 225 κιλά στο ζετέ και με 402 κιλά στο σύνολο. Ο Ελμπάχ «έκλεψε την δόξα» του διάσημου συμπατριώτη του, ο οποίος είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, στον αυριανό (01/08) τελικό του άλματος εις ύψος.

«Είναι τιμή μου που κατέκτησα τον Ολυμπιακό τίτλο», είπε μετά την ιστορική του εμφάνιση ο Ελμπάχ.

Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Γεωργιανός Αντόν Πλιεσνόι, ο οποίος σημείωσε την ίδια επίδοση με τον Βαγενίγια Σάντσες (177 κιλά στο αρασέ, 210 στο ζετέ και 387 στο σύνολο), ωστόσο ήταν βαρύτερος από τον Νοτιοαμερικανό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης