Έχει ήδη δρομολογηθεί η νομοθετική διάταξη, με την οποία θα επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με την καταβολή πριμ διακρίσεων σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε απαντητική επιστολή που απέστειλε στους πρωταθλητές του στίβου, Κατερίνα Στεφανίδη, Κώστα Μπανιώτη, Νικόλ Κυριακοπούλου, Κώστα Φιλιππίδη, Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτο Τεντόγλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τονίζει ότι έχει στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά όλους τους αθλητές, με σειρά θεσμικών ρυθμίσεων.

Αναλυτικά, η επιστολή του Λευτέρη Αυγενάκη:

«Αγαπητές Αθλήτριες, Αγαπητοί Αθλητές,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε συνέχεια των από 02/11/2020 και 07/11/2020 ηλεκτρονικών επιστολών σας, αναφορικά με το ζήτημα των πριμ για τα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα κλειστού στίβου, όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε τακτική επικοινωνία, από την ώρα που μου έγινε γνωστό το πρόβλημα, με ξεκάθαρη εντολή την επίλυση του ζητήματος, που είχε προκύψει πολύ πριν την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής Κυβέρνησης.

Ως γνωστόν το ζήτημα δημιουργήθηκε, όταν σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 10 του άρθρου 18 του ν. 3708/2008, όπου ορίζεται ότι «… Ως Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θεωρείται μία και μόνο διοργάνωση που διεξάγεται περιοδικά, σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς κανονισμούς του οικείου αθλήματος. Όταν σε κάποια κατηγορία ηλικιών και φύλου γίνονται δύο ή περισσότερα πρωταθλήματα, λαμβάνεται υπόψη η σημαντικότερη διοργάνωση που ορίζεται από την οικεία ομοσπονδία. …», ο ΣΕΓΑΣ με το υπ’ αριθ. πρωτ. 2742/07-09-2016 έγγραφό του «…θεωρεί σημαντικότερη διοργάνωση το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου».

Κατά συνέπεια δημιουργήθηκε ζήτημα νομιμότητας από τα υπηρεσιακά στελέχη της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού με τα πριμ του 2016 και τον καταλογισμό αυτών. Από την ώρα που ενημερώθηκα για το πρόβλημα εξέφρασα τη βούλησή μου να αντιμετωπισθεί άμεσα με νόμιμο, αλλά και μόνιμο τρόπο.

Μάλιστα, σε επικοινωνίες που είχαμε με ορισμένους από τους άμεσα ενδιαφερόμενους στις 29 Οκτωβρίου 2020, ενημερώθηκαν ότι έχει εκκινήσει η διαδικασία για να δοθεί λύση πλέον μέσω νομοθετικής διάταξης.

Με εξέπληξε, λοιπόν, η επιστολή σας, αφού είχε ήδη γνωστοποιηθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του εν λόγω ζητήματος, το συνεχές ενδιαφέρον και συνολικά η προσπάθεια που γίνεται τις τελευταίες εβδομάδες. Μάλιστα, είχε δημοσιοποιηθεί και από το έγκυρο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σας γνωρίζω και δια της παρούσης ότι έχει δρομολογηθεί από μέρους μας η σχετική νομοθετική διάταξη και ακολουθεί η προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Μια διάταξη που αντιμετωπίζει συνολικά το ζήτημα, όχι μόνο για τα πριμ του 2016, αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια.

Έχω επανειλημμένως εκφράσει δημόσια και έμπρακτα τη δέσμευσή μου για την ουσιαστική στήριξη όλων των αθλητών, πόσο δε των διακεκριμένων αθλητών που έχουν σηκώσει την ελληνική σημαία ψηλά και μας έχουν γεμίσει περηφάνεια. Έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευσή μας ως Κυβέρνηση με σειρά θεσμικών ρυθμίσεων και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικά όσον αφορά τα πριμ των αθλητών συνολικά, σας υπενθυμίζω ότι:

* η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε δαπανήσει αλλού τα θεσμοθετημένα πριμ του 2017, τα οποία ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ και δεν τα είχε αποδώσει στους αθλητές ως όφειλε!

* Εμείς εξασφαλίσαμε το ποσό αυτό καθ’ υπέρβαση του προϋπολογισμού μας και θα καταβληθούν τις επόμενες εβδομάδες.

* Προγραμματίζεται για τις αρχές του 2021 και η καταβολή των πριμ του 2018 ύψους περίπου 1 εκ. ευρώ.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας με πραγματικό ενδιαφέρον και αναγνώριση του χρέους της Πολιτείας απέναντι στην αθλητική οικογένεια της χώρας μας».

Θ. Μωραΐτης: «Για τους Ολυμπιονίκες μας δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμεριμνησίας και κωλυσιεργίας»

«Ο κ. Αυγενάκης αξιώνει αναίτια από μερικούς διακριθέντες αθλητές, την επιστροφή των οφειλούμενων, από την Πολιτεία, οικονομικών επιβραβεύσεων για τα έτη 2017-2019», δήλωσε ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Αντίθετα, όπως επισήμανε, «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω οικονομικών περιορισμών, εξοφλήθηκαν τα πριμ των αθλητών πολλών ετών». Συνέχισε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δια του υφυπουργού της προβάλλει δήθεν νομικά κωλύματα, προσβάλλοντας με τρόπο πρωτόγνωρο διακεκριμένους αθλητές». Συμπλήρωσε ότι «ενώ επί 20 χρόνια δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στην καταβολή του οικονομικού μπόνους σε ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλήτριες, ξαφνικά ανακαλύφθηκε νομικό κώλυμα».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑ, κάλεσε τον υφυπουργό Αθλητισμού «να σταματήσει να εργαλειοποιεί τους αθλητές κατά το δοκούν», να «επιλύσει το θέμα που έχει προκύψει άμεσα» και«να σταματήσει να διαχειρίζεται μόνο επικοινωνιακά το χαρτοφυλάκιό του».

Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι «για τους πρωταθλητές μας, τους Ολυμπιονίκες μας, που τιμούν τη χώρα, με υψηλότατες διακρίσεις φορώντας τη σημαία μας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμεριμνησίας και κωλυσιεργίας.»

Τι προηγήθηκε

Οι αθλητές του στίβου δεν έχουν ακόμη εισπράξει τα πριμ που δικαιούνται από τα μετάλλια που κατέκτησαν σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου από το 2017 και μετά, ενώ πλέον τους ζητούνται να επιστρέψουν και το μπόνους του 2016.

Αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Κατερίνας Στεφανίδη, η οποία τοποθετήθηκε επί του θέματος αναφέροντας: «Ούτε η Παπαχρήστου, αλλά ούτε και ο Φιλιππίδης θα πάρουν χρήματα για τα μετάλλια που κατέκτησαν το 2017 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού στίβου και αν συνεχίσουν αυτό θα επηρεάσει και άλλους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο ευρωπαϊκό του 2019.

Αυτό επηρεάζει και εμένα αλλά όχι και τόσο γιατί θα έπαιρνα το 20% επειδή έχω καλύτερα μετάλλια στον ανοικτό στίβο με εξαίρεση το ευρωπαϊκό του 2018. Το τρελό είναι ότι ζητάνε πίσω χρήματα από το 2016 και όχι από κάποιον άλλον χρόνο και ο νόμος υπάρχει από το 1999. Οπότε σίγουρα αισθανόμαστε ότι στοχοποιούμαστε.

Προσπαθούν να βρουν τρόπους να γλιτώσουν χρήματα πληγώνοντας αθλητές και βασικά πηγαίνοντας κόντρα στους νόμους με αστείες δικαιολογίες. Ο νυν υπουργός υποτίθεται ότι θα προσπαθούσε να το λύσει, αλλά έχουν περάσει πολλοί μήνες που δεν υπήρχε πρόοδος και ο Υπουργός δεν απαντά καν στα mail που του στέλνει κάθε κάτοχος μεταλλίου σε κλειστό στίβο από το 2016.

Έστειλαν ένα mail στην Ομοσπονδία με το οποίο ρωτούν εάν είναι ισάξιοι οι αγώνες κλειστού και ανοικτού στίβου. Δεν είμαι δικηγόρος αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Όλοι αισθανόμαστε ότι προσπαθούν να μας παγιδεύσουν με αυτή την ερώτηση και ανεξάρτητα από την απάντηση θα βρουν μία δικαιολογία», ανέφερε σε δηλώσεις η κορυφαία αθλήτρια του επί κοντώ.

Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς μέσω Twitter απάντησε στην Στεφανίδη, τονίζοντας: «Κατερίνα, όπως ίσως γνωρίζεις από το περιβάλλον σου, προσπαθούμε να βρούμε νομοθετική λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί λόγω του ότι ο νόμος αναγνωρίζει μόνο τις διοργανώσεις ανοικτού στίβου ως επιβραβευόμενες. Το ζήτημα που βρήκαμε, προσπαθούμε να το λύσουμε».

Στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ απάντησε και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέροντας: «Έχεις ήδη ενημερωθεί από 29 Οκτωβρίου, από εμένα και από συνεργάτες της ΓΓΑ, ότι η βούληση είναι ξεκάθαρη: θα λυθεί άμεσα και νόμιμα το ζήτημα. Έκανα σαφές ότι προχωράμε σε νομοθετική ρύθμιση, αφού δεν μπορεί να βρεθεί άλλος τρόπος σε συνεργασία με την Ομοσπονδία. Καλή συνέχεια», με τον γγΑ να προσθέτει:

«Κατερίνα, όπως ίσως γνωρίζεις από το περιβάλλον σου, προσπαθούμε να βρούμε νομοθετική λύση στο θέμα που έχει δημιουργηθεί λόγω του ότι ο νόμος αναγνωρίζει μόνο τις διοργανώσεις ανοικτού στίβου ως επιβραβευόμενες. Το ζήτημα που βρήκαμε, προσπαθούμε να το λύσουμε».

Η πρωταθλήτρια του επί κοντώ σχολίασε σχετικά: «Κ Αυγενάκη δεν έχω απολύτως καμία ενημέρωση και έχω στείλει δυο email στο γραφείο σας την τελευταία βδομάδα από τα οποία δεν απαντήθηκε κανένα. Δεν έχω ακούσει από κανέναν για νομοθετική ρύθμιση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης