ΔΟΕ: «Καμία χαλάρωση στη χρήση της μάσκας»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 08:45
ΔΟΕ: «Καμία χαλάρωση στη χρήση της μάσκας»

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επανέλαβε ότι οι μάσκες είναι «απαραίτητες» στις τελετές απονομής μεταλλίων και δεν υπάρχει καμία χαλάρωση όσον αφορά τον κανονισμό για τη χρήση της, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν είναι ωραίο να την έχεις. Είναι όμως απαραίτητο να την έχεις», είπε ο Άνταμς, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με αρκετούς αθλητές της κολύμβησης, που έβγαλαν τις μάσκες τους κατά τη διάρκεια των τελετών απονομής μεταλλίων και αγκαλιάζονταν μεταξύ τους, κατά παράβαση των κανόνων COVID-19.

Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους Ολυμπιακούς χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός, για όλους τους αθλητές, τους προπονητές και τα ΜΜΕ, ως μέρος των αυστηρών μέτρων των διοργανωτών Αγώνων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός Τσέις Κάλιζ έβγαλε τη μάσκα του στο βάθρο των νικητών, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στα 400μ. μικτής ατομικής ανδρών, αγκαλιάζοντας τον συμπατριώτη του, Τζέι Λίδερλαντ, ο οποίος με 4:10.28 πήρε τη δεύτερη θέση και τον ασημένιο μετάλλιο Jay Literland. Ο Αυστραλός Μπρέντον Σμιθ, ο οποίος πήρε το χάλκινο, έβγαλε επίσης τη μάσκα του.

Λίγο αργότερα και οι 12 αθλήτριες από την Αυστραλία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο βάθρο για την τελετή στα 4X100 ελεύθερου των γυναικών ήταν χωρίς μάσκα, και αγκαλιάζονταν.

«Όχι, δεν υπάρχει χαλάρωση και θα ζητούσαμε από όλους να υπακούσουν στους κανόνες», δήλωσε ο Άνταμς.

«Είναι σημαντικό για τα αθλήματα, για όλους όσοι συμμετέχουν και για τους Ιάπωνες φίλους μας και θα έστελνε ένα δυνατό μήνυμα. Καταλαβαίνουμε, υπάρχει πολύ ενθουσιασμός και φυσικά ιδιαίτερα όταν κερδίζεις ένα μετάλλιο, αισθανόμαστε τους αθλητές. Υπάρχουν πράγματα που δυστυχώς έπρεπε να κάνουμε αυστηρότερα. Είναι πραγματικά προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον όλων και προς το συμφέρον των ασφαλών Αγώνων, ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες», πρόσθεσε.

Οι διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο 2020, ενημέρωσαν για 10 νέες περιπτώσεις Covid-19.

Έτσι τα συμβάντα κορωνοϊού που συνδέονται άμεσα με τους Ολυμπιακούς αγώνες, έφτασαν στον συνολικό αριθμό των 132.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί θετικός στον Covid-19 o προπονητής κωπηλασίας της Ολλανδίας, Γιόσι Φερντονκσότ, ο οποίος μπήκε σε δεκαήμερη καραντίνα, ενώ λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο Αμερικανός αθλητής του γκολφ, Μπράισον ΝτεΤσαμπό, Νο 6 στην παγκόσμια κατάταξη, εξετάστηκε θετικός στην COVID-19 πριν από την αναχώρησή του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και θα αντικατασταθεί στην ομάδα γκολφ ανδρών των ΗΠΑ από τον Πάτρικ Ριντ. Είναι το μεγαλύτερο όνομα, έως τώρα, που μένει εκτός Αγώνων, λόγω Covid-19.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν άλλες 10 θετικές περιπτώσεις COVID-19 σε άτομα που σχετίζονται με παιχνίδια την Κυριακή, αυξάνοντας το σύνολο σε 132 περιπτώσεις από την 1η Ιουλίου.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο διοργανώνονται χωρίς την παρουσία θεατών, καθώς η πρωτεύουσα έχει σημειώσει αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας τα 1.979 την Πέμπτη, τα υψηλότερο από τον Ιανουάριο.

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021, 08:48