Επέστρεψαν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του πόλο

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, 17:43
Επέστρεψαν οι παγκόσμιοι πρωταθλητές του πόλο

Με το χρυσό μετάλλιο κρεμασμένο στο στήθος, οι νεαροί Έλληνες πολίστες της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών, επέστρεψαν στην Αθήνα, μετά τον θρίαμβο τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που φιλοξενήθηκε στο Κουβέιτ.

Λίγες ώρες μετά την νίκη τους με 6-4 επί της Σερβίας στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης, τα παιδιά του Τεό Λοράντου, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου τους περίμεναν συγγενείς, φίλοι, αλλά και η παλιά δόξα του ελληνικού πόλο και νυν ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, με τον πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας, Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

Στην εκδήλωση της υποδοχής, τα μέλη της αποστολής δέχθηκαν ανθοδέσμες, χειροκροτήθηκαν θερμά και αποθεώθηκαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, φωτογραφήθηκαν και στη συνέχεια μετέβησαν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου για τη Συνέντευξη Τύπου. Όλοι εκεί μίλησαν για το ιδιαίτερο κατόρθωμα της τρομερής ελληνικής αρμάδας που έφτασε ως εδώ κυρίως γιατί λειτούργησε ως οικογένεια, της οποίας τα μέλη πρέπει να αισθάνονται ιδιαιτέρως τυχερά γι αυτό που έχουν πετύχει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις στη Συνέντευξη Τύπου με τη σειρά που έγιναν:

Δημήτρης Διαθεσόπουλος (πρόεδρος ΚΟΕ): «Αυτοί οι αθλητές και οι προπονητές τους κουβαλούν μαζί τους, χριστουγεννιάτικα, το χρυσό. Σαν τους μάγους που πήγαν στη Βηθλεέμ, στη φάτνη του Ιησού, τον χρυσό ως ένα από τα δώρα. Και είναι το πιο ωραίο και σημαντικό χρυσό μετάλλιο, που σηματοδοτεί όχι μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον ενός αθλήματος που αναμφισβήτητα είναι στην κορυφή όλων των ομαδικών αθλημάτων στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Δεν έγινε συμπτωματικά ή συγκυριακά η επιτυχία αυτών των παιδιών. Η παρουσία τους στην κορυφή είναι διαχρονική. Τα τρία τελευταία χρόνια δεν έχουν κατέβει από το πιο ψηλό σκαλί του παγκόσμιου βάθρου. Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον της υδατοσφαίρισης. Και δεν θα είναι άκαιρο να πω ότι αυτή η ομάδα είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, στο άμεσο μέλλον να είναι και στο βάθρο των ολυμπιακών αγώνων. Αυτά τα παιδιά έχουν όλα τα εχέγγυα και όλες τις δυνατότητες. Δεν είναι μόνο η αγωνιστική τους αξία, διαθέτουν κουλτούρα παιδείας, είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου, διακρίνονται στις σπουδές τους, έχουν αξίες. Δεν είναι μόνο καλοί αθλητές, αλλά και εξαίρετοι χαρακτήρες. Γι αυτό η επιτυχία ανήκει πρώτα απ' όλα σε αυτούς και τους συγχαίρω, ύστερα στους προπονητές τους Τεό Λοράντο και Νίκο Καραμάνη, στα σωματεία τους για τη δουλειά που έχουν κάνει, στους γονείς τους και σε όλον τον κόσμο της υδατοσφαίρισης που τους στηρίζει. Είναι περήφανοι και ευλογημένοι γιατί είναι μια γενιά που γράφει ιστορία σε δύσκολες συγκυρίες και με εφόδια και συνθήκες που δεν έχουν καμία σχέση με τους αντιπάλους τους στο εξωτερικό και χωρίς μόνιμη στέγη προετοιμασίας». Και απευθυνόμενος στους αθλητές κατέληξε: «Είσαστε από τις φωτεινές εξαιρέσεις. Σε ελάχιστους τομείς η Ελλάδα διακρίνεται σε τέτοιο βαθμό. Μην απεμπολήσετε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία. Καλές γιορτές».

Γιώργος Μαυρωτάς (ΓΓΑ): «Νιώθω οικεία σε αυτό το περιβάλλον και θέλω να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά. Στη δεκαετία του '80 κάναμε όνειρα για τέτοιες διακρίσεις. Φέρατε το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε σας, στους προπονητές σας, στην Κολυμβητική Ομοσπονδία. Αυτό που μπορεί να κάνει η Πολιτεία είναι να εξασφαλίσει τις συνθήκες (επειδή τα έχω περάσει) ώστε η δική σας η γενιά που έχει βάλει ψηλά τον πήχη και έχει βάλει στόχο ολυμπιακά μετάλλια, να βρουν τις κατάλληλες συνθήκες προετοιμασίας. Συνεχίστε με το ίδιος πάθος, με το μεράκι που διακρίνει πάντα τους πολίστες. Γιατί η χημεία που έχτε μεταξύ σας είναι πολύτιμη και αυτή θα σας μείνει κυρίως στο τέλος της καριέρας σας. Καλά Χριστούγεννα και εδώ θα είμαστε να πούμε και για άλλες επιτυχίες στο μέλλον». Και υποσχέθηκε ότι θα βρεθεί σύντομα το κατάλληλο "σπίτι" των Εθνικών ομάδων υδατοσφαίρισης.

Τεό Λοράντος (ομοσπονδιακός τεχνικός): «Θέλω να βγάλω για λίγο την ταμπέλα του ομοσπονδιακού και ως Τεό Λοράντος για τις θαυμάσιες ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μελών αυτής της ομάδας. Κατ' αρχάς ευχαριστώ τον συνεργάτη μου Νίκο Καραμάνη, που αποδεικνύεται ότι είναι ένας σπουδαίος προπονητής, τον αρχηγό αποστολής Γιώργος Χριστοφοράτος για τη συνεισφορά του στην τόσο οργανωμένη δουλειά που έγινε (για πρώτη φορά τόσο καλά), τον φυσικοθεραπευτή μας Κώστα Αποστολόπουλο και φυσικά τα παιδιά. Επειδή έχουν περάσει πολλοί αθλητές από τα χέρια μου, θεωρώ ότι αυτοί οι αθλητές είναι ό,τι καλύτερο έχει υπάρξει αυτή τη στιγμή στην ελληνική υδατοσφαίριση. Το μέλλον τους προμηνύεται λαμπρό και σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και σε ομάδικό. Είναι εξαίρετοι χαρακτήρες και ευφυείς άνθρωποι. Αυτοί οι αθλητές, εξάλλου, έχουν καταφέρει να κάνουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο αποτυχία. Είναι ώριμοι για να παίξουν σε υψηλό επίπεδο ανδρών. Η ψυχολογική πίεση που δεχτήκαμε τους ωρίμασε. Τελειώνοντας, ευχαριστώ τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο για την εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, σαν άνθρωπος προς άνθρωπο. Ευχαριστώ και τη Βούλα Κοζομπόλη που ήταν κοντά μου και με στήριξε. Όσο για την προσωπική επιτυχία οφείλεται στην προσωπική μου ηρεμία που οφείλεται στην οικογένειά μου».

Δημήτρης Νικολαΐδης (παίκτης Εθνικής ομάδας): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που πετύχαμε τον υπέρτατο στόχο στο Κουβέιτ. Ένα στόχο που είχαμε βάλει από την αρχή της προετοιμασίας. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτήν την ομάδα για όλα αυτά τα τρία χρόνια που ανήκω σε αυτήν. Ήμασταν κυρίαρχοι και είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει αυτή η σχέση μεταξύ μας όσoν αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία».

Αλέξανδρος Παπαναστασίου (αρχηγός Εθνικής ομάδας): «Θέλω να επιμείνω σε αυτό που τόνισε ο προπονητής μας Τεό Λοράντος, πριν, για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η αλήθεια είναι ότι εκτός από μια Εθνική ομάδα, είμαστε -όσο κι αν ακούγεται γραφικό- μια παρέα εντός και εκτός νερού. Ευχαριστώ έναν έναν από αυτή τη παρέα ξεχωριστά για αυτά τα τρία χρόνια που περάσαμε ανεπανάληπτες στιγμές και φτάσαμε στην κορυφή του κόσμου ξανά και ξανά. Δεν αφήσαμε καμία αμφιβολία σε κανέναν για το τι μπορούμε να καταφέρουμε. Ευχαριστώ και τους προπονητές και τους συνοδούς που βοήθησαν να αφήσει αυτή η ομάδα το στίγμα της».

Σε συμπληρωματικές δηλώσεις που έκαναν στη συνέχεια ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς και ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου για την έλλειψη κατάλληλων χώρων προετοιμασίας, που αναζητούνται, τονίστηκε από τον ΓΓΑ ότι οι επιχορηγήσεις των Ομοσπονδιών της νέας χρονιάς θα βγουν πλέον με κριτήρια αξιολόγησης των επιτυχιών των αθλημάτων τους.

Νίκος Μητράκης (Κορυφαίος τερματοφύλακας Παγκοσμίου): «Είμαι πολύ χαρούμενος. Πήγαμε στο Κουβέιτ με στόχο την πρωτιά και τα καταφέραμε. Ζητούμε από την Πολιτεία και την Ομοσπονδία ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη κι εμείς υποσχόμαστε ότι το μέλλον αυτών των παιδιών της χρυσής ομάδας θα είναι λαμπρό. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και για την προσωπική μου επιτυχία σε αυτή την πρώτη μου διοργάνωση. Δεν το περίμενα».

Κωνσταντίνος Γκιουβέτσης (παίκτης Εθνικής ομάδας): «Είναι ξεχωριστή κάθε χρονιά και ακόμα καλύτερη. Στόχος μας ήταν να φτάσουμε και να παραμείνουμε στη κορυφή. Δεν το περίμενα ότι θα βρεθώ σε αυτή τη θέση να έχω τρία συνεχόμενα χρυσά, κάτι που έγινε χάρη και στους συμπαίκτες μου. Τους ευχαριστώ όλους. Ονειρευόμαστε όλοι μαζί ως μια οικογένεια. Θέλουμε να αποτελέσουμε τον κορμό της Εθνικής Ανδρών στο μέλλον και να τη φέρουμε σε υψηλότερο επίπεδο».

Γιώργος Χριστοφοράτος (Διευθυντής ΚΟΕ, αρχηγός αποστολής): «Ήταν μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Χαίρομαι που ήμουνα ένα κομμάτι από αυτή επιτυχία και την έζησα από κοντά. Εκείνο που ήθελα να τονίσω, δεν είναι τόσο το αθλητικό μέρος, όσο το γεγονός ότι συνάντησα 13 παίκτες και δύο προπονητές που ήταν μία παρέα, ο ένας για τον άλλον, μια γροθιά. Και οποιαδήποτε κατάσταση αντιμετωπίστηκε άμεσα λόγω αυτής της άριστης σχέσης. Συγκινήθηκα περισσότερο με τον χαρακτήρα που έδειξαν τα παιδιά αυτά, παρά από τη μεγάλη τους αθλητική επιτυχία».

Βούλα Κοζομπόλη (μέλος επιτροπής αθλητών FINA, Πρόεδρος ΣΕΟ): «Αισθάνομαι και πάλι περήφανη για μια ακόμα επιτυχία της ελληνικής υδατοσφαίρισης στην οποία ανήκω. Αλλά στέκομαι ιδιαίτερα στην επιτυχία αυτών των παιδιών, διότι το δυσκολότερο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις σε αυτήν. Και το να παραμείνεις για τρία χρόνια σερί είναι άθλος. Το γεγονός ότι είναι σαν μια οικογένεια ήταν το μεγάλο τους όπλο. Πιστεύω ότι αυτή η χρυσή γενιά μπορεί στο μέλλον να δώσει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2019, 17:46