Η Αθήνα φόρεσε και εφέτος τα καλά της για να γιορτάσει το μεγαλύτερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Για πολλοστή φορά ο Αυθεντικός Μαραθώνιος έστρεψε την παγκόσμια προσοχή στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, όπου από το πρωί της Κυριακής βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κλασικού αθλητισμού.

Πρώτος έκοψε τη γραμμή του τερματισμού ο Λούκα Ρότιχ Λόμπουβαν με χρόνο 2:12:49. Ο Κενυάτης αθλητής σημείωσε τον 15ο καλύτερο χρόνο στην ιστορία της συγκεκριμένης διαδρομής. Πλήθος κόσμου τον αποθέωσε τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου τερμάτισε. Στις γυναίκες νικήτρια ήταν η Νάνσι Αρουσέι, με χρόνο 02:38:13.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, την τέταρτη διαδοχική του νίκη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πέτυχε ο Χριστόφορος Μερούσης, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο. Ο αθλητής του Σταύρου Καρρέ δεν ήταν στην αγωνιστική κατάσταση, που θα ήθελε, καθώς δεν ξεκουράστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ωστόσο αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι ο πρώτος Έλληνας που έφθασε στον τερματισμό. Ο χρόνος του ήταν 2:24:58 και συνολικά κατετάγη 8ος. Δεύτερος Πανελληνιονίκης ήταν ο Κώστας Γκελαούζος και τρίτος ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης.

Δείτε τις δηλώσεις του πρώτου Έλληνα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ράνια Ρεμπούλη ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που τερμάτισε. Ο χρόνος της 2:49:24.

Οι δηλώσεις του δεύτερου Έλληνα, Κώστας Γκελαούζου:

Οι δηλώσεις του Κώστα Δουβαλίδη, μέλους της Ολυμπιακής Ομάδας:

Η απονομή των νικητών

Ο Λόμπουβαν κόβει πρώτος τη γραμμή του τερματισμού

Ρεκόρ συμμετοχών

Περίπου 50.000 δρομείς από περισσότερες από 105 χώρες συμμετέχουν στις αποστάσεις της διοργάνωσης, στις οποίες ξεχωρίζουν η κλασική διαδρομή του Αυθεντικού Μαραθωνίου, αλλά και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Εφέτος η κλασική διαδρομή έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από τον πρώτο Μαραθώνιο και την έναρξη των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Πριν από τον τερματισμό του πρώτου Μαραθωνοδρόμου έκανε παρέλαση η Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα και οι Ολυμπιονίκες του «Ρίο 2016», μεταξύ των οποίων ήταν ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Σπύρος Γιαννιώτας και η Άννα Κορακάκη. Παράλληλα, βραβεύτηκαν Έλληνες και ξένοι Μαραθωνοδρόμοι, καθώς και επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο του κλασικού αθλητισμού. Η εκκίνηση δόθηκε στις 07.30 το πρωί.


Εικόνες πριν από την έναρξη της κλασσικής διαδρομής…


Πλήθος κόσμου στα 5 και 10 χλμ.

Αρκετοί Έλληνες αθλητές και απλοί πολίτες επέλεξαν να ζήσουν την εμπειρία της συμμετοχής στη διοργάνωση του ΣΕΓΑΣ, επιλέγοντας είτε τα 5 είτε τα 10 χλμ.

Νικητές/τριες στα 5 χλμ.

Στον αγώνα των 5 χλμ. νικητής ήταν για δεύτερη διαδοχική φορά ο Χρήστος Καλλίας, σημειώνοντας ρεκόρ αγώνα (14.49). Δεύτερος ήταν ο Ιταλία Κούνεο Αντέμε και τρίτος ο Κώστας Νακόπουλος. Στις γυναίκες η Ελευθερία Πετρουλάκη τερμάτισε με 17.10. Δεύτερη ήταν η Ελένη Φιλάνδρα και τρίτη η Ανθή Κυριακοπούλου.

Αναλυτικά οι οκτώ πρώτοι:

  1. Χρήστος Καλλίας 14.49
  2. Κούνεο Αντέμε (Ιταλία) 15.08
  3. Κώστας Νακόπουλος 15.13
  4. Νίκος Φράγκος 15.19
  5. Χρήστος Παπούλιας 15.22
  6. Κώστας Γαλανόπουλος 15.26
  7. Ανδρέας Δημητράκης 15.43
  8. Θανάσης Καλόκας 16.11.


Αναλυτικά οι οκτώ πρώτες:

  1. Ελευθερία Πετρουλάκη 17.10
  2. Ελένη Φιλάνδρα 17.45
  3. Ανθή Κυριακοπούλου 18.14
  4. Ζωή Ανδρικοπούλου 18.31
  5. Βασιλική Λίβα 18.36
  6. Ιφιγένεια Κασκανιώτη 19.28
  7. Κατερίνα Δόβρου 19.35,
  8. Παρασκευή Θρασυβούλου 19.35.

Νικητές/τριες στα 10 χλμ.

Ο Χρήστος Μπουντούλης τερμάτισε πρώτος στους άνδρες και η Αναστασία Καρακατάνη πρώτη στις γυναίκες στον αγώνα των 10 χλμ. Η Καρακατσάνη κέρδισε για πέμπτη συνεχή χρονιά (2012, 2013, 2014, 2015). Δεύτερη στις γυναίκες ήταν η Λίλι Λούικ (Εσθονία), η οποία έτρεξε στον αγώνα μαζί με τις δύο αδελφές της, Λέιλα και Λίνα. Οι τρίδυμες είχαν συμμετάσχει στον Μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία το καλοκαίρι.

Αναλυτικά, οι τρεις πρώτοι:

  1. Χρήστος Μπουντούλης 31.47
  2. Δήμος Μαγγίνας 31.48
  3. Ιάσων Ιωαννίδης 31.52.

Αναλυτικά, οι τρεις πρώτες:

  1. Αναστασία Καρακατσάνη 35.23
  2. 2.Λίλι Λούικ (Εσθονία) 36.23
  3. Ελενα Λεβεντάκη 36.35.

Η εκκίνηση των αγώνων δρόμου 5.000 και 10.000 μέτρων έγινε στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, στο ύψος του Μεγάρου Μποδοσάκη, με κατεύθυνση προς το Σύνταγμα.


Στιγμιότυπα λίγο πριν από την εκκίνηση των 5-10χλμ:

Αποθεώθηκε η Ολυμπιακή Ομάδα του Ρίο

Στο πλαίσιο του Μαραθώνιου, ο ΣΕΓΑΣ και η ΕΟΕ υποδέχτηκαν την ελληνική ολυμπιακή ομάδα μέσα στο Παναθηναϊκό στάδιο, λίγο πριν από τον τερματισμό των πρώτων Μαραθωνοδρόμων, στο πλαίσιο μίας ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον πρώτο ποτέ Μαραθώνιο δρόμο. Χιλιάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης τίμησαν, όπως αρμόζει, την ιστορία της χώρας μας και τους καλύτερους αθλητές της. 

Στο Παναθηναϊκό στάδιο, μαζί με την ολυμπιακή ομάδα του Ρίο, παρέλασαν και μεγάλοι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία στο δύσκολο και επίπονο αγώνισμα των 42,195 μέτρων, καθώς και απόγονοι των Σπύρου Λούη, Χάρη Βασιλάκου, Στέλιου Κυριακίδη και Γρηγόρη Λαμπράκη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι απόγονοι του Σπυρίδωνα Λούη και του Χαρίλαου Βασιλάκου:

  • Ο Σπύρος Λούης, εγγονός του πρώτου χρυσού σύγχρονου Ολυμπιονίκη στην κλασική διαδρομή, και
  • ο Χάρης Βασιλάκος, εγγονός του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896 και του πρώτου που νίκησε σε αυτήν τη διαδρομή καθώς επικράτησε στον προκριματικό αγώνα που διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 1896 για τη συγκρότηση της ολυμπιακής ομάδας.

Παρών στο Καλλιμάρμαρο και ο Βρετανός Ρον Χιλ που ήταν ο νικητής στον Μαραθώνιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο στάδιο «Καραΐσκάκης» το 1969. Επίσης, παρόντες και οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι του κόσμου για το 2016.

Επίσης βραβεύτηκαν δύο Έλληνες πρωταθλητές και δύο Ελληνίδες πρωταθλήτριες που έχουν σφραγίσει με τους χρόνους τους την κλασική διαδρομή, τον Μαραθώνιο και τη διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου:

  • Ο Νίκος Πολλιάς που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και το ρεκόρ αγώνα,
  • ο Σπύρος Ανδριόπουλος που είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο,
  • η Μαρία Πολύζου που κατέχει το ρεκόρ διαδρομής και της κορυφαίας επίδοσης στον Μαραθώνιο των γυναικών και
  • η Τίνα Κεφαλά που κατέχει το ρεκόρ αγώνα στην κατηγορία των γυναικών.

Στην παρέλαση πέρα από την  ολυμπιακή ομάδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ελληνικής Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, των Ελλήνων Βετεράνων Μαραθωνίου.

Εφέτος, συμπληρώθηκαν, επίσης, 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, πετυχαίνοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στον διεθνή χώρο, δίνοντας συγχρόνως μαθήματα ανθρωπιάς και εθνικής συνείδησης. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας με τη σημερινή του μορφή διεξάγεται συνεχώς από το 1983, και είναι αφιερωμένος στον μεγάλο Έλληνα γιατρό, βαλκανιονίκη του στίβου και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η φλόγα του Μαραθωνίου άναψε!

Το μεσημέρι του Σαββάτου τελέστηκε η αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου του Μαραθώνα. Λίγα λεπτά μετά τις 12.30 έδειχνε το ρολόι όταν ξεκίνησε η τελετή με παρουσιαστή τον Αλέξη Κωστάλα, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής και του αθλητισμού.

Μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών ξεκίνησε η λιτή τελετή της αφής της Μαραθώνιας Φλόγας την οποία σκηνοθέτησε ο Φωκάς Ευαγγελινός. 

Μετά τη λήξη της τελετής, η φλόγα παραδόθηκε στην κορυφαία μαραθωνοδρόμο για το 2016 και Ολυμπιονίκη του Ρίο, Τζεμίμα Σουμγκονγκ, η οποία και την έδωσε στους πρώτους λαμπαδηδρόμους Εμμανουήλ Καραλή και Ράνια Ρεμπούλη. Ακολούθησε η λαμπαδηδρομία έως τον βωμό με τελευταίες λαμπαδηδρόμους τις τρίδυμες δρομείς από την Εσθονία, τις αδελφές Λιούικ. Εκείνες παρέδωσαν τη φλόγα στον απόγονο του νικητή του Μαραθωνίου της Βοστώνης, Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρη και στην Τζεμίμα Σούμγκονγκ, οι οποίοι και άναψαν τον βωμό.

Φωτογραφίες από το ύψος του Πικερμίου:



Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Η αστυνομία από νωρίς την Κυριακή θα προχωρήσει σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στους δρόμους που θα περάσουν οι δρομείς: Λ. Μαραθώνος – Μαραθωνομάχων – Τύμβος Μαραθώνα – Λ. Μαραθώνος – Λ. Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου – Φειδιππίδου – Λ. Β. Σοφίας – Ηρώδου Αττικού – Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι δρόμοι αυτοί θα κλείνουν σταδιακά από τις 05.30 πμ για τη διευκόλυνση των δρομέων.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν και οι εξής αγώνες δρόμου 5.000 μ, 10.000 μ., SPECIAL OLYMPICS HELLAS (1200 μ.), και Παιδιών (1200 μ.). Για το λόγο αυτό θα υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας από τις 05.00΄έως 07.00΄ το πρωί της Κυριακής στη Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Καλλιρόης έως την οδό Βούρβαχη, ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα και στην οδό Φρατζή στο ύψος της συμβολής της μέχρι την οδό Καλλιρόης, ρεύμα κυκλοφορίας προς Λ. Συγγρού.

-Το Σάββατο της 12ης Νοεμβρίου 2016 έως τις 19.00 της Κυριακής 13ης Νοεμβρίου 2016 και από τις 06.00΄ θα υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας στις οδούς:
* Ηρώδου Αττικού, σε όλο το μήκος της και της καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από την οδό Ρηγίλλης μέχρι την οδό Ηρ. Αττικού και της καθέτους της μέχρι την πρώτη παράλληλο.

-Διακοπή από ώρα 17.00΄ της 12ης Νοεμβρίου 2016 έως τις 17.30΄ της 13ης Νοεμβρίου 2016:
* Λ. Βασ. Κων/νου, στο τμήμα της από τη Λ. Β. Όλγας έως την οδό Ερατοσθένους στο ρεύμα ανόδου.
* Αρδηττού, στο ρεύμα ανόδου, στο τμήμα της από Λ. Βουλιαγμένης έως την Λ. Β. Όλγας

-Από ώρα 06.00΄ έως τις 17.30΄ της 13ης Νοεμβρίου 2016:
* Λ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως τη Λ. Βασ. Αμαλίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Ριζάρη, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Σοφίας μέχρι τη Λ. Βασ. Κων/νου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
* Βασ. Γεωργίου Β΄, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Κων/νου έως την οδό Ρηγίλλης και τις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Μελεάγρου, στο τμήμα της από την οδό Ησιόδου μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου.
* Ακαδημίας, στο τμήμα της από την οδό Κανάρη μέχρι τη Λεωφ. Βασ. Σοφίας.

-Κατά τις ώρες 06.00΄ έως 11.00΄ και 14.00΄ έως 17.30΄ της 13ης Νοεμβρίου 2016.
* Λ. Βασ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από τη Λ. Βασ. Αμαλίας μέχρι την οδό Βούρβαχη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Αθ. Διάκου, σε όλο το μήκος της και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Βασ. Γεωργίου Α΄, σε όλο το μήκος της.
* Σταδίου, στο τμήμα της από την οδό Αμερικής μέχρι την πλατεία Συντάγματος.
* Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής μέχρι την πρώτη παράλληλο.
* Χαρ. Τρικούπη, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.
* Ρήγα Φεραίου, στο τμήμα της από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την οδό Ακαδημίας.

Διαβάστε επίσης:

Ο γενικός συντονιστής του Μαραθωνίου της Αθήνας στο zougla.gr «Να δούμε γεμάτο το Παναθηναϊκό Στάδιο», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016, 16:46

To zougla.gr στο Marathon Expo
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 22:07

Η τελετή έναρξης του 34ου Αυθεντικού Μαραθώνιου
, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016, 13:04

Ποιοι δρόμοι κλείνουν την Κυριακή λόγω Μαραθωνίου
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 14:53

Αριθμός ρεκόρ συμμετοχών στον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016, 16:19

Η Aegean στηρίζει τον 34ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016, 17:33

Το Τρέξιμο Είναι Μέσα μας
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2016, 17:04

Στον Μαραθώνιο οι Κενυάτες Ρότιχ, Τσένγκο και Γέγκο
, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 1 Νοεμβρίου 2016, 15:48

Στίβος: Εντυπωσιάζει ο αριθμός των 3.000 εθελοντών στον Μαραθώνιο της Αθήνας
, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, 16:12

Έτοιμος να σπάσει τρία ρεκόρ είναι ο 34ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας
, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, 12:45

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης