Με αφορμή τα «Ολύμπια 2015» η προπονήτρια της ομάδας Πάλης του Παναθηναϊκού μίλησε στην εκπομπή «Zougla Sports». Η Λία Νικολάου αναφέρθηκε στη διοργανώση και στις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών, όπως επίσης και στην προετοιμασία των πρωταθλητών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Παράλληλα, μίλησε για την μεγάλη ελπίδα της Ελλάδας στο άθλημα, την Μαρία Πρεβολαράκη, την ομάδα του Παναθηναϊκού και τη βοήθεια του τμήματος από την Θύρα 13.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Το βιογραφικό

Η Λία Νικολάου είναι Ελληνίδα προπονήτρια πάλης, γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1968 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην περιοχή του Ζωγράφου, και πήγε σχολείο αρχικά στο Γουδί και έπειτα τελείωσε το Λύκειο στο 3ο Γενικό Λύκειο Αμπελοκήπων, δίπλα από το Γήπεδο Απ. Νικολαΐδης. Εργάζεται ως Δημόσιος Υπάλληλος από το 1988. Είναι παντρεμένη με τον πρωταθλητή της Ελληνορωμαϊκής Πάλης Γεώργιο Λέων, και έχει ένα γιο τον Νικόλαο Λέων επίσης, πρωταθλητή και πτυχιούχο του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών στην Καλαμάτα.

Εκπαίδευση

Είναι απόφοιτος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, έχει τελειώσει την σχολή προπονητών Α’ κατηγορίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Το σεμινάριο προπονητών της Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής, και τα σεμινάρια της FILA στην Ιταλία- Καζακστάν- Γεωργία, αλλά και την σχολή προπονητών της Σουηδίας. Μιλάει Αγγλικά- Σουηδικά αλλά και Τούρκικα.

Πρώτα Χρόνια

Αρχικά, μπήκε στον αθλητισμό σαν κολυμβήτρια στον Ηλυσιακό και σε ηλικία 18 χρονών ασχολήθηκε με την πάλη στον Εθνικό Γ.Σ. που είχε ως δάσκαλο και προπονητή της τον Παναγιώτη Αρκουδέα, στον οποίο οφείλει πολλά για την αθλητική αλλά και την προπονητική της καριέρα.

Διακρίσεις

-2η Πανευρωπαϊκό 1993
-5η Παγκόσμιο 1991- 1994- 1995- 1996- 1997
-5η Πανευρωπαϊκό 1996- 1998
-1η Grand Prix Σουηδίας 1993
-2η Grand Prix Σουηδίας 1992- 1994.

Προπονητικές Διακρίσεις

Το 1998 αναλαμβάνει την θέση του Ομοσπονδιακού προπονητή γυναικών. Η ομάδα της στην κατηγορία των Νεανίδων, καταλαμβάνει 4 μετάλλια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και 3 ασημένια σε Παγκόσμιο, στην κατηγορία των Γυναικών 3 μετάλλια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, 1 σε Παγκόσμιο και 5 σε Μεσογειακούς.

Το 2002 η ελληνική ομάδα, με την Νικολάου στο τιμόνι καταλαμβάνει την 5η θέση στην παγκόσμια κατάταξη για πρώτη φορά και συμμετέχει στο κύπελλο κόσμου χωρών που συμμετείχαν οι 6 καλύτερες εθνικές ομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λία Νικολάου αποσύρθηκε στα μέσα του 2003 και στην επιστροφή της το 2007-08 καταλαμβάνει άλλα 2 μετάλλια, 1 ασημένιο και 1 χάλκινο σε Ευρωπαϊκούς αγώνες.

Το 1995 μαζί με τον σύζυγο της ιδρύουν τον Παλαιστικό Όμιλο Πρωταθλητών ( Π.Ο.Π )και κατακτούν 9 φορές το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντρών την περίοδο 2000- 2013.

Δουλεύοντας στον σύλλογο οι αθλητές της έφεραν:

-1 χρυσό σε Πανευρωπαϊκό Παίδων, 1 χρυσό σε Πανευρωπαϊκό Εφήβων, 1 ασημένιο σε Πανευρωπαϊκό Εφήβων, 2 χάλκινα σε Πανευρωπαϊκό Εφήβων, 1 χάλκινο σε Παγκόσμιο Εφήβων.

-Πρόκρινε του μοναδικούς 2 αθλητές της Ελλ/κης πάλης στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008, και την επόμενη χρονιά οι αθλητές της κατακτούν 1 χρυσό, 2 ασημένια, και 1 χάλκινο στους Μεσογειακούς Αγώνες.

-Τον Σεπτέμβριο του 2013 πήγε ως αρχιπροπονήτρια στον Παναθηναϊκό όπου η διάκριση για τον σύλλογο ήρθε γρήγορα, τον Φλεβάρη του 2014, όταν ο σύλλογος για πρώτη φορά στην ιστορία του κατέκτησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντρών με 9 μετάλλια και κάνοντας ρεκόρ βαθμολογίας σε όλα τα χρόνια του θεσμού.

-Η Λία Νικολάου, υπήρξε από το 2007- 2013 μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας της πάλης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης