Ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics), Σεμπάστιαν Κόε, εξέφρασε την ανησυχία του ότι ο γυναικείος αθλητισμός θα μπορούσε να υπονομευθεί από τη συμμετοχή των τρανς, αφού έτσι θα μπορούσε να αλλοιωθεί η δίκαιη απόδοση.

«Η ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού, αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δούμε την πραγματικότητα, το μέλλον του, είναι πολύ εύθραυστο», δήλωσε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Times.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον πρώην δρομέα μεσαίων αποστάσεων, «πέρα από τις συζητήσεις στην κοινωνία και τα ζητήματα ηθικής που εγείρονται από την παρουσία τρανς αθλητριών σε αγώνες και τα οποία ξεπερνούν τον αθλητισμό, το φύλο δεν μπορεί να υπερισχύει της βιολογίας».

«Πρέπει πραγματικά να εμπιστευόμαστε την επιστήμη όσο το δυνατόν περισσότερο», επιμένει ο Σεμπάστιαν Κόε, για τον οποίο «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επίπεδο τεστοστερόνης είναι ο βασικός καθοριστικός παράγοντας της απόδοσης», τόνισε.

«Αυτό προσπαθούσαμε να κάνουμε πάντα, όταν το θέμα ήταν ακανθώδες», συνέχισε ο πρόεδρος του World Athletics.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κανόνες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου σε αυτόν τον τομέα είναι επί του παρόντος ότι μια τρανς αθλήτρια πρέπει να αποδείξει ότι έχει πολύ χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης το έτος που προηγείται του αγώνα στον οποίο επιθυμεί να συμμετάσχει, παρέχοντας τακτικά κατά τη διάρκεια αυτών των δώδεκα μηνών αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων.

Οι δηλώσεις του έρχονται λίγες μέρες μετά την παρουσία της Λία Τόμας, μιας Αμερικανίδας τρανσέξουαλ κολυμβήτριας στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα στην Ατλάντα της Τζόρτζια.

Γεννημένος άνδρας, έγινε ο πρώτος τρανς κολυμβητής που κέρδισε τίτλο πανεπιστημίου κερδίζοντας το ελεύθερο 500 γιάρδων σε 4:33.24, περισσότερο από ενάμιση δευτερόλεπτο μπροστά από τη δεύτερη, ΄Εμα Ουέιαντ, η οποία είχε χρόνο 4:34.99.

Η 22χρονη Λία Τόμας, η οποία στο παρελθόν αγωνιζόταν ως άνδρας, διχάζει την κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους επικριτές να λένε ότι έχει ένα άδικο φυσιολογικό πλεονέκτημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης