Επιστολή στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε την Τετάρτη (4/11) η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας, σχετικά με τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούνται στα αθλήματά της με την έκδοση της ΚΥΑ, καθώς επίσης και την ανακοίνωση του Υπουργείου (2/11) «περί περιορισμών που προβλέπονται για τον Αθλητισμό στα ενισχυμένα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Στην επιστολή της η ΚΟΕ τονίζει ότι στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε –με πρωτοβουλία της– τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των σωματείων υδατοσφαίρισης Α1 Εθνικής Ανδρών και Α΄ Εθνικής Γυναικών, αλλά και άλλων φορέων (Σύνδεσμοι Διαιτητών, Προπονητών, Αθλητών, ΣΕΟ, ΕΣΟΑ), στην οποία και διαμορφώθηκε ένα κοινό πλαίσιο. Στη βάση αυτού, η Ομοσπονδία ζητά από την Πολιτεία τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«- Τη συνέχιση των δύο πρωταθλημάτων, των οποίων έχουν διεξαχθεί οι 5 πρώτες αγωνιστικές.

– Τη λειτουργία των Κολυμβητηρίων, που απαιτούνται τόσο για τις προπονήσεις, όσο και την διεξαγωγή των αγώνων.

– Τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων που προβλέπονται από τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Την υλοποίηση των υγειονομικών αυτών πρωτοκόλλων, με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για covid–19, με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

– Την πραγματοποίηση των τεστ αυτών με κεντρική διαχείριση, ώστε να εξασφαλιστεί το μικρότερο δυνατό οικονομικό κόστος, από τη στιγμή που τα σωματεία είναι ερασιτεχνικά.

– Την ανακοίνωση, από πλευράς ΚΟΕ, της διάθεσης του ποσού των 30.000 ευρώ στα σωματεία, που ειδικά αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν οξυμένα οικονομικά προβλήματα που άπτονται της ίδιας της λειτουργίας τους, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν το κόστος διενέργειας των τεστ. Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε η συνδρομή και της Πολιτείας, με ποσό της διακριτικής και οικονομικής της ευχέρειας, με τη σημείωση ότι οι αθλητές και οι αθλήτριες των εθνικών ομάδων Ανδρών και Γυναικών, που μετέχουν στα Προολυμπιακά τουρνουά, είναι αθλητές και αθλήτριες που προέρχονται από τα σωματεία αυτά.

– Το γεγονός ότι, στη μέχρι τώρα αγωνιστική δράση της ΚΟΕ που αφορούσε σχεδόν το σύνολο των πρωταθλημάτων των αθλημάτων της για το 2020, δεν παρουσιάστηκε κανένα περιστατικό covid–19, στους εκατοντάδες αγώνες που έγιναν με τη συμμετοχή χιλιάδων αθλητών και αθλητριών.

– Τη διαπίστωση, βάσει συγκεκριμένων επιστημονικών μελετών, ότι η μεταδοτικότητα του covid–19, είναι ελάχιστη στα Κολυμβητήρια.

– Την αναγκαιότητα λειτουργίας των Κολυμβητηρίων που θα βοηθήσει την δραστηριότητα των σωματείων και στις μικρότερες κατηγορίες, καθώς και των Ακαδημιών τους, σε όλα τα αθλήματα της ΚΟΕ, ώστε να μπορέσουν έτσι να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους ανάγκες που είναι οξυμένες λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

– Την άδικη αντιμετώπιση των αθλητών/τριών των αθλημάτων της ΚΟΕ, που ενώ βρίσκονται στην ίδια ηλικιακή κατηγορία με τους μαθητές των σχολείων όπου επιτρέπεται η λειτουργία, εκείνοι δεν μπορούν να αθληθούν, έστω και αν η επικινδυνότητα για covid–19 στα Κολυμβητήρια, είναι σαφώς μικρότερη από το χώρο των Σχολείων.

– Την καταπάτηση κάθε αρχής “ίσης ματαχείρισης”, μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, όπως ανακοινώθηκε, δεδομένου ότι για δύο επαγγελματικά ομαδικά αθλήματα επιτρέπεται η συνέχιση της αθλητικής δραστηριότητας, ενώ στα υπόλοιπα όχι, με την δικαιολογία της τήρησης δήθεν ευρωπαϊκών ή εγχώριων πρωτοκόλλων, καθώς επίσης και του αποκλεισμού των άλλων 5 αθλημάτων της ΚΟΕ, που δεν περιλαμβάνονται στα 12 ατομικά αθλήματα που ανακοινώθηκαν ότι μπορούν να έχουν προπονητική δραστηριότητα».

Η επιστολή της Ομοσπονδίας στον Λευτέρη Αυγενάκη, καταλήγει: «Πιστεύοντας στη βούληση και τη θέλησή σας να αντιμετωπιστεί αυτή η καταδικαστική για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό κατάσταση, εξαιτίας του COVID–19 και των συνεπειών του, ευελπιστούμε ότι θα αντιμετωπίσετε με ευαισθησία και θα προβείτε στις δέουσες ενέργειες για την επίλυση των πιο πάνω αναφερόμενων θεμάτων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης