Τριγμούς στις τάξεις του ελληνικού Ταεκβοντό έχει προκαλέσει η στάση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να απορρίψει το αίτημα για ισοτιμία του διπλώματος προπονητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό με το δίπλωμα προπονητή της ΓΓΑ αφού «δεν πληροί τέσσερα βασικά κριτήρια που θέτει η επιτροπή ισοτιμιών» και συγκεκριμένα α) την πιστοποίηση του φορέα που απονέμει το πτυχίο ή το δίπλωμα από το οικείο κράτος, β) αναγραφή της ένδειξης προπονητής στο πτυχίο, γ) να έχει διδαχθεί πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτό των σχολών της ΓΓΑ και δ) οι ώρες διδασκαλίες της σχολής παρακολούθησης να είναι αντίστοιχες με αυτές της ΓΓΑ. Η απόρριψη του αιτήματος ισοτιμίας, οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό (ETU) στον αποκλεισμό της ΕΛΟΤ από τις διεθνείς δραστηριότητες, κάτι που σημαίνει ότι κανείς Έλληνας αθλητής δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε εκδήλωση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό (ETU), Αθανάσιος Πραγαλός, μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) για την «τιμωρία» της Ελληνικής Ομοσπονδίας του αθλήματος. Ο κ. Πραγαλός, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος της ΕΛΟΤ, χαρακτήρισε τον αποκλεισμό της ομοσπονδίας ως τον «μοναδικό μοχλό πίεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσης», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η απόφαση αυτή δεν στοχοποιεί το άθλημα στην χώρα μας αλλά κινείται με γνώμονα τους καταστατικούς κανόνες που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό.

Η συνέντευξη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Πως φτάσατε στην απόφαση για αποκλεισμό της ΕΛΟΤ;
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ταεκβοντό είναι ο επίσημος αθλητικός φορέας του αθλήματος στην Ευρώπη, έχοντας 50 κράτη ως μέλη. Μέχρι σήμερα, έχουμε προβεί σε ανάλογες κυρώσεις σε ακόμη τρία ευρωπαϊκά κράτη, στο Βέλγιο, την Γερμανία και την Σουηδία, για διαφορετική όμως αιτία. Όταν μία εθνική ομοσπονδία μέλος, δεν ακολουθεί το καταστατικό και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της ETU στον τρόπο οργάνωσης και ανάπτυξης του αθλήματος, τότε είμαστε υποχρεωμένοι για το κοινό καλό, να προβούμε σε ανάλογες ενέργειες. Έχουμε εδώ και δύο χρόνια επιστήσει την προσοχή στην ΕΛΟΤ για το ζήτημα των διπλωμάτων προπονητών και μέχρι στιγμής, δεν έχει συμμορφωθεί στις οδηγίες μας».

-Υπάρχει άλλη χώρα που δεν δέχεται τα διπλώματά σας; Στην Ελλάδα, υπήρξε ανάλογο θέμα και σε κάποιες άλλες ομοσπονδίες το οποίο όμως λύθηκε…

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ανάλογη κατάσταση. Οι λόγοι αποκλεισμού για παράδειγμα της Σουηδίας έχουν να κάνουν με την διοικητική δομή της ομοσπονδίας τους. Η ETU δεν είναι σε θέση να κρίνει ή να αξιολογήσει τις αποφάσεις που παίρνει η εκάστοτε αθλητική ηγεσία κάθε χώρας, αλλά είναι υπεύθυνη στο σύνολο της εκπαίδευσης, διάδοσης και ομαλής λειτουργίας όλων των εθνικών ομοσπονδιών που είναι μέλη της. Πολύ δυνατές και πολύ διαφορετικά διοικούμενες αθλητικές ομοσπονδίες όπως για παράδειγμα της Μ. Βρετανίας, είναι σε απόλυτη αρμονία με τις αποφάσεις της ETU για τον τρόπο εκπαίδευσης και πιστοποίησης προπονητών. Είναι πρωτοφανές να θεωρείται οποιαδήποτε άλλη αρχή αρμόδια στην πιστοποίηση των δικών μας προπονητών. Όσον αφορά στις άλλες ομοσπονδίες, έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις ανάλογες υποθέσεις για την εξέλιξή τους στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν δημιουργήσει ένα τετελεσμένο στο αθλητικό γίγνεσθαι και ως εκ τούτου οποιαδήποτε άλλη απόφαση υποδεικνύει κακόβουλη ή στοχευμένη αντιμετώπιση…»

-Θεωρείται ότι είναι αυστηρή η απόφαση που παίρνει η Ευρωπαϊκή; Οι σχέσεις σας με την ΕΛΟΤ σε τι επίπεδο είναι;
«Ο αποκλεισμός είναι ο μοναδικός μοχλός πίεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία εξεύρεσης λύσεως. Δεν στοχοποιεί την Ελλάδα. Δεν στοχοποιεί τους αθλητές. Δεν στοχοποιεί την ΕΛΟΤ, αλλά κινείται με γνώμονα την εναρμόνισή της με τις άλλες 49 εθνικές ομοσπονδίες που λειτουργούν κάτω από το ίδιο καθεστώς. Δεν μπορούμε ούτε να ξεχωρίσουμε αλλά και ούτε να κάνουμε τα στραβά μάτια επειδή η σχέση με τη χώρα είναι εμφανής, καθώς λογοδοτούμε σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα και ανάλογα μέτρα έχουν παρθεί και στο παρελθόν. Η ΕΛΟΤ αποτελεί για μένα το σημείο έναρξης και εξέλιξής μου στην ευρωπαϊκή μου σταδιοδρομία. Είναι λογικό, ότι θα έχω πάντα ιδιαίτερους δεσμούς, αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να με αποπροσανατολίζουν από την ευθύνη που έχω αναλάβει ως πρόεδρος της ETU».

-Ως Έλληνας θα ήταν πιο λογικό να δείξετε μεγαλύτερη επιείκεια στο θέμα. Φοβάστε μήπως δεχθείτε αυστηρή κριτική για την κίνησή σας αυτή;
«Είμαι βέβαιος ότι θα δεχθώ. Για μένα δεν έχει σημασία η κριτική που θα μου ασκηθεί, αλλά αυτοί που θα την χρησιμοποιήσουν ως μέσο αντίδρασης. Είναι σύνηθες να μην απολαμβάνεις τα εύσημα για την προσφορά και για την εργασία σου αλλά να κρίνεσαι όταν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Αυτήν την στιγμή η ETU έχει φέρει την έδρα της στην Ελλάδα, αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή ομοσπονδία ολυμπιακού αθλήματος που εδρεύει στη χώρα, πραγματοποιεί τα διοικητικά της συμβούλια στη χώρα, απασχολεί προσωπικό από την Ελλάδα. Αυτό αποδεικνύει το τι σημαίνει για μένα η χώρα μου. Δεν ήρθε κανένας να με ρωτήσει τι πίεση ασκήθηκε όταν αποφάσισα να φέρω την έδρα εδώ απ` ολόκληρη την Ευρώπη. Από τη στιγμή που οι αποφάσεις μου ορίζουν το έργο μου, είμαι έτοιμος να δεχθώ οποιαδήποτε κριτική, ακόμη κι από την ίδια μου τη χώρα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Από εδώ και πέρα, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της ETU πάνω στο θέμα αυτό.
«Με στεναχωρεί η εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση και είμαι διατεθειμένος να στηρίξω την ΕΛΟΤ να επιτύχει με όλα τα νόμιμα μέσα την επανένταξή της στην ETU. Όπως έχω βοθήσει και τη Γερμανία πριν από λίγες εβδομάδες, υπόθεση που λύθηκε με τη βοήθεια όλων των φορέων σε διάστημα σχεδόν 10 ημερών. Όπως έχουμε σταθεί και σε υποθέσεις CAS, σε άλλες χώρες, είτε οικονομικά είτε με την παροχή συμβούλων, είτε με οποιοδήποτε άλλα νόμιμο μέσο θα μπορούσαμε να τους στηρίξουμε. Η Ελλάδα είναι μία από τις ιδρυτικές χώρες της ETU. Εφέτος συμπληρώνουμε τα 40 χρόνια της ETU και είναι κρίμα να μην μπορεί να μοιραστεί αυτήν την γιορτή μαζί μας».

-Τι θα γίνει λοιπόν με τους Έλληνες αθλητές και τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις. Υπάρχει μπροστά το G1 της Θεσσαλονίκης και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μοντρέ…
«Αυτή τη στιγμή η ΕΛΟΤ είναι τιμωρημένη με αποκλεισμό. Οι αθλητές της δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε διοργάνωση με τα χρώματα της Ελλάδας. Εμείς θα εξετάσουμε οποιοδήποτε αίτημα έρθει από την πλευρά της ΕΛΟΤ, για να μπορέσουμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση, με δεδομένο ότι οποιαδήποτε ενέργεια κάνουμε, θα είναι προς όφελος των αθλητών. Δεν έχουμε τη διάθεση να τιμωρήσουμε κανέναν αθλητή. Είμαι αισιόδοξος και βέβαιος ότι η διοίκηση της ΕΛΟΤ έχει ικανά και δυναμικά στελέχη που θα οδηγήσουν το άθλημα στην έξοδο από την προσωρινή αυτή κρίση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης