Με υψηλούς στόχους και αισιοδοξία για επιτυχίες και κατάκτηση μεταλλίων μέσα στο 2014 μπαίνει το ελληνικό τζούντο στη νέα χρονιά. Οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία τους για τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις μεταξύ των οποίων το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρωτάθλημα, αλλά και τα grand slam και grand prix, επιδιώκοντας μεταξύ των άλλων και την πρόκριση στους ολυμπιακούς αγώνες του 2016. Ο εθνικός προπονητής Νίκος Ηλιάδης που παρακολούθησε πριν από λίγες μέρες διεθνές σεμινάριο προπονητικής και διαιτησίας στη Μάλαγα μίλησε για τους στόχους, αλλά και τις αλλαγές στο διεθνές τζούντο…

-Νίκο, ποιές είναι οι αλλαγές στο άθλημα για το 2014, για τις οποίες ενημερωθήκατε στο σεμινάριο;
«Υπάρχουν νέες αλλαγές σε θέματα διαιτησίας και κανονισμών, θα έλεγα με έναν τίτλο ότι πλέον οι ποινές είναι πιο αυστηρές και οι κανονισμοί λιγότερο ελαστικοί. Ωστόσο, αυτοί οι κανονισμοί μας “βολεύουν”, μας ταιριάζουν, καθώς πηγαίνουν καλύτερα στον τρόπο που αγωνίζονται οι αθλητές μας. Είναι ευνοϊκότεροι για εμάς απ΄ό,τι οι παλιοί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Επαναπροσδιορίζεις κι εσύ λοιπόν τον τρόπο προπόνησης…
«Ναι, έβγαλα χρήσιμα συμπεράσματα και τώρα πρέπει να προσαρμόσω τις προπονήσεις των πρωταθλητών μας σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς. Θα χρειαστεί στο εξής να μεταφέρω τα νέα δεδομένα στους διεθνείς μας και να δουλέψουμε πολύ πάνω σ΄αυτά».

-Στο σεμινάριο που βρέθηκες συμμετείχαν σπουδαίοι προπονητές και διαιτητές απ΄ όλον τον κόσμο, τι σχόλια έκαναν για τους αθλητές μας, για τον Ηλία π.χ.;

«Ήρθαν και μου μίλησαν πολλοί-μεταξύ των οποίων διαιτητές που έχουν σφυρίξει ολυμπιακούς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα. Με ρωτούσαν για τον Ηλία και σχολίαζαν ότι οι νέοι κανονισμοί τον βολεύουν πολύ στον τρόπο παιχνιδιού του, μεταξύ άλλων όμως με ρωτούσαν και πού θα αγωνιστεί, για πού προετοιμάζεται, πού στοχεύει κλπ».

-Φετινοί στόχοι λοιπόν-και όχι μόνο του Ηλία Ηλιάδη;

«Αφορούν τις διακρίσεις των κορυφαίων αθλητών μας στο παγκόσμιο και το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρωτίστως. Στη συνέχεια και από τον Μάιο και μετά ξεκινά η μάχη για την πρόκριση και δυνατότητα συμμετοχής στους ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Είναι πέντε αθλητές που κυνηγούν τη συμμετοχή στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Εκτός του Ηλία την πρόκριση διεκδικούν ο Ντανατσίδης, ο Αζωίδης, ο Μουστόπουλος και η Τελτσίδου. Οι τελευταίοι τέσσερις έχουν μεγαλώσει και ωριμάσει και μπορούν και αυτοί να μπουν στο παιχνίδι της συμμετοχής. Υπάρχουν μια σειρά από αγώνες, από grand prix και grand slam στα οποία οι αθλητές πρέπει να πετύχουν νίκες και να κερδίσουν πρωτιές ώστε να κερδίσουν βαθμούς στο ranking list. Με καλές συγκομιδές, η πρόκριση στους ολυμπιακούς είναι εφικτή για όλους. Από τον φετινό Μάιο έως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, τον Μάιο του 2016 οπότε και θα έχουν κριθεί τα πάντα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας».

-Φέτος η χώρα μας φιλοξενεί και δύο μεγάλες διοργανώσεις: Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα u-18 και για ακόμη μία χρονιά το Iliadis Cup…

«Ναι είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς η οργανωτική αλλά αγωνιστική επιτυχία και κάνουμε το καλύτερο δυνατό και για τα δύο. Σε ό,τι αφορά το Iliadis Cup, δώσαμε επιτυχημένες εξετάσεις τα προηγούμενα χρόνια και φέτος εντάχθηκε στην top κατηγορία, σαν αγώνας δηλαδή ευρωπαϊκού και παγκοσμίου επιπέδου. Φέτος θα βάλουμε τα δυνατά μας ώστε του χρόνου το Iliadis Cup να συμπεριληφθεί στα grand prix και grand slam…».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης