Ένα κατόρθωμα που κανείς άλλος Ολυμπιονίκης των κρίκων δεν έχει πετύχει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, θα κυνηγήσει στο Τόκιο ο Λευτέρης Πετρούνιας, αποδεικνύοντας ότι είναι φτιαγμένος για να καταρρίπτει ρεκόρ. Η πιθανή επικράτησή του στον τελικό της ερχόμενης Δευτέρας (02/08) θα τον μετατρέψει σε έναν από τους πολυνίκες στην Ολυμπιακή Ιστορία του αγωνίσματος, αλλά και στον μοναδικό με δύο διαδοχικούς τίτλους έπειτα από το 1972!

Μέχρι σήμερα, σε ολόκληρη την Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, μόνο δύο αθλητές-θρύλοι έχουν να επιδείξουν από δύο χρυσά μετάλλια στους κρίκους: Ο Αρμένιος Αλμπέρτ Αζαριάν, ο οποίος κέρδισε εκπροσωπώντας την Σοβιετική Ένωση το 1956 και το 1960, καθώς και ο Ιάπωνας Ακινόρι Νακαγιάμα, θριαμβευτής στους Αγώνες του 1968 και του 1972.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλάι σ’ αυτούς θα επιδιώξει να προσθέσει το δικό του όνομα του ο Έλληνας «άρχοντας των κρίκων», διεκδικώντας ένα αντίστοιχο «ριπίτ» στο στάδιο της περιοχής Αριάκε στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

Ενδεικτικό της τεράστιας δυσκολίας του εγχειρήματος είναι, επίσης, το γεγονός ότι τα τελευταία 40 χρόνια μόνο τρεις αθλητές, σε διαφορετικά ατομικά αγωνίσματα της ενόργανης ανδρών, υπερασπίστηκαν με επιτυχία τον Ολυμπιακό τίτλο τους: Ο Ισπανός Χερβάσιο Ντεφέρ στο άλμα (Ολυμπιονίκης 2000 & 2004), ο Κινέζος Κάι Ζόου στις ασκήσεις εδάφους (2008 & 2012) και ο Ιάπωνας «Βασιλιάς» Κόχεϊ Ουτσιμούρα στο σύνθετο ατομικό (2012 & 2016).

Από όλους τους «χρυσούς» Ολυμπιονίκες του Ρίο, ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Βρετανός Μαξ Γουίτλοκ στον πλάγιο ίππο είναι οι μοναδικοί που θα δηλώσουν παρόντες στους τελικούς των αγωνισμάτων τους στο Τόκιο, με την προοπτική να μπουν σ’ αυτό το «κλαμπ» των εκλεκτών εφόσον κερδίσουν ξανά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 30χρονος σπεσιαλίστας των κρίκων θα έχει, μάλιστα, ένα πρόσθετο κίνητρο για να παραμείνει στην κορυφή: «Έχω στόχο να γίνω “χρυσός” Ολυμπιονίκης για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο στη Γυμναστική, αλλά έχω τα παιδιά μου στο μυαλό μου. Θα είναι υπέροχο να γράψω Ιστορία εδώ και να έχω κάτι να δείξω στα μωρά μου όταν μεγαλώσουν», ήταν η δήλωσή του που φιλοξένησε η Διεθνής Ομοσπονδία Γυμναστικής (FIG) μετά την εντυπωσιακή εμφάνισή του στον προκριματικό, όπου πρώτευσε με 15,333 βαθμούς.

Ο τελικός των κρίκων θα γίνει τη Δευτέρα 2 Αυγούστου (11:00 – 11:35 ώρα Ελλάδας) και βάσει κλήρωσης ο Λευτέρης Πετρούνιας θα εκτελέσει το πρόγραμμά του 7ος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ.

Αντίπαλοί του Έλληνα πρωταθλητή θα είναι, κατά σειρά εμφάνισης στον τελικό, ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ζανέτι (5ος με 14,900 β. στον προκριματικό), ο Κινέζος Χάο Γιόου (8ος με 14,800 β.), ο Κινέζος Γιανγκ Λιου (2ος με 15,300 β.), ο Ρώσος Ντενίς Αμπλιαζίν (7ος με 14,800 β.), ο Τούρκος Ιμπραΐμ Τσολάκ (4ος με 14,933 β.), ο Γάλλος Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (3ος με 15,066 β.) και ο Τούρκος Αντέμ Ασίλ (6ος με 14,800 β.), ο οποίος θα ανεβεί στους κρίκους τελευταίος, αμέσως μετά τον Πετρούνια.

Πηγή: ego-gymnastics

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης