Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, τιμήθηκε σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο με το βραβείο Ειρήνης «Παπανδρέου-Τζεμ». Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Φάνη Πάλη – Πετραλιά, ο Τούρκος «χρυσός» Ολυμπιονίκης του ταεκβοντό το 2012 στο Λονδίνο (68 κιλά), Σερβέτ Ταζεγκούλ, η Ελληνίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Τόμας Μπαχ.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε και μήνυμα από την Κωνσταντινούπολη της Ιπέκ Τζεμ Ταχά, συνιδρύτριας του βραβείου και κόρης του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ. Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ο Τόμας Μπαχ επελέγη για το φετινό Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου-Τζεμ για τρεις λόγους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Α. Για τη συμβολή του στη διεθνή ειρήνη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για ασφαλή και επιτυχή διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Ν. Κορέα το 2018.

Β. Για την πρωτοβουλία του να συμμετάσχουν πρόσφυγες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γ. Για τη συμβολή του στην εκπαίδευση για την ειρήνη μέσα από τη διάδοση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παραλαμβάνοντας το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης «Παπανδρέου-Τζεμ», ο κ. Μπαχ εξέφρασε την συγκίνησή του που βρέθηκε στο Ζάππειο, ένα χώρο ιστορικά συνδεδεμένο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ομιλία του εξέφρασε την προσήλωσή του στη διάδοση της αρχαίας Ελληνικής ιδέας της Εκεχειρίας και συνεχάρη το Διεθνές Ίδρυμα και Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για το έργο του.

Περιέγραψε λεπτομερώς όλες τις δύσκολες προσπάθειες και διαπραγματεύσεις που χρειάστηκε να κάνει ώστε να μπορέσουν να διεξαχθούν επιτυχώς οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 στην Πιονγκτσάνγκ με συμμετοχή αθλητών από τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Τέλος, επεσήμανε ότι το παράδειγμα του Γιώργου Παπανδρέου και του Ισμαήλ Τζεμ, όταν πέτυχαν να αλλάξουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημιουργώντας προϋποθέσεις για σταθερότητα και συνεργασία, αποτελεί έμπνευση για τον ίδιο και τόνισε ότι θα συνεχίσει να δίνει αγώνα για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων μέσω της προώθησης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης