Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την καταπολέμηση του Ντόπινγκ, Κρεγκ Ρίντι, απάντησε στις κατηγορίες ότι ο WADA έβαλε τα χρήματα πάνω από τον καθαρό αθλητισμό, όταν αποκατέστησε τον Ρωσικό Οργανισμό Αντιντόπινγκ (RUSADA), και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η κίνηση αποσκοπούσε αποκλειστικά και μόνο στην επίτευξη της ρωσικής συμμόρφωσης στον παγκόσμιο κώδικα.

Ο WADA προχώρησε στην άρση αποκλεισμού του RUSADA, υπό όρους, την περασμένη Πέμπτη, επιφέροντας έτσι την οργή αρκετών αθλητών και άλλων φορέων κατά του ντόπινγκ. Ο πρώην γενικός διευθυντής του WADA, Ντέιβιντ Χόουμαν, χαρακτήρισε την απόφαση ως «υπόθεση χρημάτων», την οποία ο Ρίντι αρνήθηκε έντονα με ανοιχτή επιστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κατηγορία ότι ο WADA -και εγώ προσωπικά- έχουμε επιλέξει τα χρήματα έναντι του καθαρού αθλητισμού είναι εντελώς αναληθής και βαθιά προσβλητική», έγραψε ο Ρίντι και πρόσθεσε: «Ο συντάκτης αυτών των παρατηρήσεων, ως πρώην Γενικός Διευθυντής του WADA, θα πρέπει να το γνωρίζει καλύτερα. Η απόφαση βασίστηκε αποκλειστικά στην επίτευξη της ρωσικής συμμόρφωσης, όπως αυτή σωστά έχει ζητηθεί. Μια τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας αντιντόπινγκ στη Ρωσία είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να καθησυχάσουν οι αθλητές εκεί και σε άλλες χώρες, ότι κυριαρχεί ο καθαρός αθλητισμός».

Η λειτουργία του RUSADA ανεστάλη τον Νοέμβριο του 2015 μετά από μια ανεξάρτητη έκθεση του WADA, που πραγματοποίησε ο Καναδός δικηγόρος Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν, περιγράφοντας στοιχεία σχετικά με τη διαδεδομένη και συστηματική χρήση ντόπινγκ και τη συγκάλυψη που επικρατούσε από τις επίσημες αρχές.

Η Ρωσία αναγνώρισε την έκθεση, αλλά αρνείται πεισματικά την ύπαρξη ενός επιδοτούμενου από το κράτος προγράμματος ντόπινγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ρίντι είπε ακόμη, ότι στόχος του WADA ήταν να αναπτύξει ένα «ισχυρό ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ», ενώ τόνισε ότι η Ρωσία ανταποκρίθηκε θετικά στα 29 από τα 31 κριτήρια εναρμόνισής της με τον παγκόσμιο κώδικα που της είχαν τεθεί. «Μόνο η αναγνώριση της κρατικής παρέμβασης και της πρόσβασης στα αρχεία του εργαστηρίου της Μόσχας δεν έχουν ικανοποιηθεί», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης