Την άποψη ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα είναι σε θέση να αγωνιστεί στο US Open, εξέφρασε ο καρδιολόγος και επιδημιολόγος στο Νοσοκομείο «Ambroise-Paré» δρ Χαζρίγε Μούσταφιτς. Όπως είναι γνωστό, ο Σέρβος επικεφαλής της παγκόσμιας κατάταξης, που διατηρεί η ATP, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μετά από σχετικό έλεγχο που έγινε στο Βελιγράδι. Ο «Νόλε» απέφυγε να εξεταστεί στην Κροατία, όπου διεξαγόταν το Adria Tour και κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετοί από τους συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Με καταγωγή από το Μαυροβούνιο και λάτρης του τένις, ο Μούσταφιτς αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Κατά πάσα πιθανότητα, ο Τζόκοβιτς θα έχει ελάχιστα συμπτώματα, οπότε θα μπορεί να παίξει. Ακόμη όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που βλέπουμε είναι πως το άτομο εμφανίζεται πολύ κουρασμένο. Στο τμήμα μου στην καρδιολογία βλέπουμε ασθενείς οι οποίοι αποθεραπεύτηκαν, αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με την αναπνοή τους. Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με αυτή την ασθένεια. Η διάρκεια της μεταδοτικότητας εκτιμάται σε περίπου δέκα ημέρες για περιπτώσεις αθλητών με περιορισμένα και ήπια συμπτώματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με τον εξειδικευμένο επιστήμονα, ένας αθλητής υψηλού επιπέδου μπορεί να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς πιο γρήγορα από έναν… κανονικό άνθρωπο: «Έτσι νομίζω. Αλλά σίγουρα θα τεθεί σε 15ήμερη καραντίνα, χωρίς δυνατότητα προπόνησης. Επομένως θα είναι ακόμη μια περίοδος προετοιμασίας για αυτό το τουρνουά».

Όσον αφορά στον κίνδυνο αυτό που συνέβη στο Adria Tour να επηρεάσει και το US Open, ο Μούσταφιτς είναι σαφής: «Είναι δυνατό. Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι απαιτήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι κολοσσιαίες όσον αφορά την ασφάλεια της υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα πληρώσουν εάν υπάρξει λοίμωξη».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης