Ρίο: «Χρυσός» ο Στεφανουδάκης στον ακοντισμό

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016, 17:56
Ρίο: «Χρυσός» ο Στεφανουδάκης στον ακοντισμό
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία F54 του ακοντισμού στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, με ρεκόρ αγώνων.

Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος πρωταθλητής είχε βολή στα 29.45 μετρά, θα μπορούσε να πάρει το χρυσό μετάλλιο και με την δεύτερη καλύτερη βολή του που ήταν στα 29.42 μέτρα.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της Ντόχα το 2015, είχε άλλες τέσσερις έγκυρες βολές που μετρήθηκαν 29.42μ., 27.47μ., 28.02μ. και 28.84μ. Ο Στεφανουδάκης ζει και γυμνάζεται στην Γαλιά Ηρακλείου Κρήτης υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Βαρβεράκη.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε ο Μεξικανός Λουίς Αλμπέρτο Φέλιξ Σεπέδα με 25.92 μέτρα και το χάλκινο ο Λευκορώσος Αλιακσάντρ Τρίπουτς με 23.56 μέτρα.


Η ελληνική αποστολή με αυτό τον τρόπο έφτασε τα δύο χρυσά μετάλλια και τα τρία συνολικά, μετά το χρυσό του Θανάση Κωνσταντινίδη και το χάλκινο του Δημήτρη Ζησίδη στην σφαιροβολία της κατηγορίας F32.Ο Μανώλης Στεφανουδάκης


Στο πλαίσιο της αποκατάστασής του, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα, ασχολήθηκε με τον αθλητισμό. Την πρώτη εμφάνισή του στο στίβο την έκανε το 2010, όταν αγωνίστηκε στον ακοντισμό και στη σφαιροβολία, όπου κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια. Το μότο του είναι «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Ένα χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Λυών το 2013, ένα ασημένιο στο Πανευρωπαϊκό του Swansea το 2014, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Qatar το 2015 και το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 2012, είναι μερικές από τις μεγαλύτερες διακρίσεις του.

Διακρίσεις: 3η θέση ακόντιο F54/55/56 2012 (Λονδίνο, 17η θέση σφαίρα F54-56 2012 (Λονδίνο), 3η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2013 (ακόντιο F54/55/56), 14η θέση σφαίρα 2013 (F54/55), 2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2014 (ακόντιο F54), 1η θέση Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2015 (ακόντιο F54), 2η θέση Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016 (ακόντιο F54).

«Έφτασε η ώρα να φροντίσω την οικογένεια και την υγεία μου»

Ο Μανώλης Στεφανουδάκης μετά την επιτυχία του μίλησε για τον αγώνα και την απουσία του Ρώσου Κουζνέτσοφ, που έκανε πιο εύκολο το έργο του.

«Το πάρτι έτσι ήταν σχεδιασμένο. Δεν βγήκαμε καθόλου εκτός του βασικού προγραμματισμού. Η μόνη διαφορά ήταν πως εφόσον ο Ρώσος ερχόταν στο Ρίο, τότε οι επιδόσεις θα ήταν πιθανότατα πιο υψηλές. Η αδρεναλίνη όταν βλέπεις ότι είσαι οριακά με το χρυσό μετάλλιο, σε κάνει να το παλεύεις πολύ περισσότερο. Ο Ρώσος δεν ήρθε και εγώ πέτυχα τον στόχο που είχα θέσει στις αρχές της τετραετίας. Να βρεθώ στο Ρίο και να σηκώσω ψηλά την ελληνική σημαία. Στον υψηλότερο ιστό», είπε στο Πρακτορείο Sport ο Μανώλης Στεφανουδάκης, ο οποίος έκανε την πρόβλεψη πως η ελληνική αποστολή θα μπορέσει να κατακτήσει ακόμη περισσότερα μετάλλια τις επόμενες ημέρες των Αγώνων.

«Έχουν έρθει ήδη τρία μετάλλια και όλοι θα πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι. Από την Παραολυμπιακή και την Ομοσπονδία, έως και όλους εκείνους που βρέθηκαν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια. Η επιτυχία αυτή δεν ανήκει αποκλειστικά στον αθλητή. Ανήκει στους προπονητές, στους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα σου. Ανήκει σε αυτούς που έδωσαν την ώθηση σε έναν αθλητή να βρεθεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δηλαδή της χορηγούς. Όλη αυτή η αλυσίδα, όταν μένει στιβαρή, τότε ο αθλητής μπορεί να αισθάνεται σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά».

Η γυναίκα του βρέθηκε στο Ρίο ως εθελόντρια και για τον Μανώλη Στεφανουδάκη «η παρουσία της εδώ έπαιξε το δικό της ρόλο. Ήταν σημαντικό που είχα δίπλα τη σύζυγό μου, η οποία με βοηθάει πάρα πολύ».

Όσο για την επόμενη ημέρα, αυτό ακόμη παραμένει ένα... μυστήριο για τον Έλληνα Παραολυμπιονίκη, ο οποίος πάντως δεν έκρυψε πως μελετά το ενδεχόμενο ακόμη και της αποχώρησης από τους στίβους.

«Είναι άγνωστο τι θα κάνω την επόμενη μέρα που θα επιστρέψω στην Κρήτη. Το σίγουρο είναι πως θα ξεκουραστώ. Έχω κουραστεί πολύ την τελευταία τετραετία και θέλω ένα χρονικό διάστημα για να συγκροτήσω όλες τις σκέψεις μου για το τι θα κάνω. Έαν συνεχίσω. Ξέρω ότι εάν συνεχίσω, το παγκόσμιο ρεκόρ είναι θέμα χρόνου για να το πετύχω, όμως υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα από πίσω που πρέπει να σκεφτώ. Υπάρχει μια οικογένεια, ενώ δεν σας κρύβω, ότι την τελευταία τετραετία αντιμετωπίζω σοβαρά προβλήματα με την υγεία μου. Καλός ο αθλητισμός αλλά πρέπει να προσέξω την υγεία και φυσικά την οικογένειά μου, η οποία είναι συνεχώς στο πλευρό μου και τους ευχαριστώ γι` αυτό».

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016, 01:08