Στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή του 37ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας στις 9-10 Νοεμβρίου μπήκαμε με την πραγματοποίηση της τελευταίας συνέντευξης Τύπου του ΣΕΓΑΣ για την διοργάνωση, στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταεκβοντό του Παλαιού Φαλήρου, όπου επισημάνθηκε ότι όλα είναι έτοιμα για τους αγώνες με την συμμετοχή 60.000 δρομέων από 104 χώρες.

Προηγήθηκαν στον ίδιο χώρο τα εγκαίνια της ERGO MARATHON EXPO και του Κέντρου Εγγραφών, ενώ στη συνέχεια μίλησαν στους εκπροσώπους του Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο γενικός γραμματέας, Βασίλης Σεβαστής, και οι Θεσμικοί Συνεργάτες του ΣΕΓΑΣ για το Μαραθώνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης το «παρών» έδωσαν oι Κύριοι Χορηγοί του αγώνα και της διεθνούς Έκθεσής του, ΟΠΑΠ Α.Ε. και ERGO Ασφαλιστική, αντίστοιχα, οι Έλληνες πρωταθλητές Παναγιώτης Καραΐσκος, Γκλόρια Πριβιλέτζιο και Ελευθερία Πετρουλάκη και οι «ελίτ» Κενυάτες αθλητές, Ντάνιελ Μουτέτι και Ρόντσας Κιλίμο, οι οποίοι εξέφρασαν την χαρά τους που θα συμμετάσχουν στον αγώνα και τόνισαν ότι στόχος τους είναι η πρώτη θέση και το ρεκόρ αγώνων.

Η νικήτρια του 2018 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, Ελευθερία Πετρουλάκη, είπε: «Ευχαριστώ την ομοσπονδία για την πρόσκληση για μία ακόμη χρονιά στη συνέντευξη Τύπου. Φέτος έχω τη χαρά να είμαι για 2η φορά στην εκκίνηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου. Πέρυσι ήταν η πρώτη μου συμμετοχή γενικά στο Μαραθώνιο, όχι μόνο στην Αθήνα. Κατάφερα και έφτασα στη νίκη και βέβαια και φέτος στόχος μου είναι να φτάσω πάλι πρώτη στον τερματισμό. Θα κυνηγήσω σίγουρα και μια καλύτερη επίδοση, σε σχέση με πέρυσι. Πλέον θεωρώ ότι έχω και την εμπειρία. Νομίζω ότι η διοργάνωση του Μαραθωνίου έχει γιγαντωθεί, είναι το μεγαλύτερο ετήσιο αθλητικό γεγονός της Ελλάδας. Χαίρομαι πολύ που η διοργάνωση έγινε διήμερη, αφού χωρίστηκαν τα 10 χλμ από τα 5 χλμ. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κι εμείς περισσότερους δρομείς να μας περιμένουν στο Καλλιμάρμαρο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά στη διοργάνωση και στους αθλητές καλή επιτυχία».

Η Γκλόρια Προβιλέτζιο, νικήτρια πέρυσι στα 10 χλμ, τόνισε: «Ευχαριστώ κι εγώ την ομοσπονδία για την πρόσκληση. Φέτος θα τρέξω πάλι στα 10 χλμ, αφού έρχομαι από έναν Μαραθώνιο στο Παγκόσμιο της Ντόχα, οπότε γι’ αυτό διάλεξα αυτή την απόσταση, ώστε να μπορέσω να προπονηθώ καταλλήλως. Στόχος μου είναι μια καλή εμφάνιση, ένα καλό ρεκόρ, που θα μου επιτρέψει να διεκδικήσω και πάλι την πρώτη θέση. Αυτό που έχω να πω είναι καλή επιτυχία στους συναθλητές μου και σε όλους τους δρομείς που αγωνίζονται το Σάββατο και την Κυριακή. Χαίρομαι πάρα πολύ που το δρομικό κίνημα προοδεύει κι αυξάνονται οι συμμετοχές και η διοργάνωση όλο και βελτιώνεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακολούθως, ο Παναγιώτης Καραΐσκος, ο οποίος κατετάγη 3ος το 2018 στο Πανελλήνιο του Μαραθωνίου, είπε: «Από το 2013 είναι η 7η φορά που θα τρέξω στο Μαραθώνιο της Αθήνας, ενώ έχω κάνει άλλους δύο αγώνες στο εξωτερικό. Είναι μεγάλη μου χαρά που θα βρεθώ και πάλι σε αυτό τον αγώνα, στον οποίο πριν ξεκινήσω πήγαινα στο Καλλιμάρμαρο και δάκρυζα όταν έβλεπα να τερματίζουν οι άλλοι αθλητές. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τη χώρα μας και θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή επιτυχία».

Ο Κενυάτης Ντάνιελ Μουτέτι τόνισε για την παρουσία του στην Αθήνα: «Είμαστε από την Τρίτη στην Αθήνα και είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος για την παρουσία μου εδώ. Ευχαριστώ πολύ την ομοσπονδία και την οργανωτική επιτροπή για την πρόσκληση. Είμαι ευχαριστημένος για την παρουσία μου στην ιστορική πόλη του Μαραθωνίου και θα προσπαθήσω να καταρρίψω το ρεκόρ αγώνα».

Ο συμπατριώτης του, Ρόντσας Κιλίμο, δήλωσε: «Είμαι κι εγώ από την Κένυα, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, ανυπομονώ για τον αγώνα της Κυριακής. Ξέρω ότι η διαδρομή είναι πολύ ανταγωνιστική, αλλά είμαι πολύ καλά προετοιμασμένος κι έτοιμος να καταρρίψω το ρεκόρ του αγώνα».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Κώστας Παναγόπουλος, ο οποίος είπε: «Πολλά είναι τα διαφορετικά και καινούργια πράγματα που θα έχουμε στην 37η έκδοση του Μαραθωνίου της Αθήνας. Να ξεκινήσω από το καινούργιο μετάλλιο του αγώνα, για το οποίο δηλώνουμε ιδιαίτερα ευτυχείς. Ελπίζουμε ότι το ίδιο θα κάνουν και οι δρομείς μόλις το πάρουν στα χέρια τους. Ένα μετάλλιο φέτος με την υπογραφή του Αλέκου Φασιανού και το οποίο για τα επόμενα επτά χρόνια θα υπογράφεται από έναν σπουδαίο Έλληνα ή ξένο δημιουργό. Του χρόνου από τον καθηγητή Κώστα Βαρώτσο και το 2021 από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Θα αποκτήσει, πιστεύω, μεγάλη συλλεκτική αξία. Επίσης, θα έχουμε το Σάββατο έναν μεγάλο αγώνα, τα 10 χλμ, ένα νέο μεγάλο ρεκόρ συμμετοχών, τους 60.000 δρομείς, με τους οποίους τα όριά μας καλύφτηκαν και με 14.500 δρομείς που μας έρχονται από 104 διαφορετικές χώρες του κόσμου. Πάντα βέβαια με την υψηλή ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών, με την οποία ο Μαραθώνιος της Αθήνας περιβάλλει τους δρομείς τα τελευταία χρόνια».

Και πρόσθεσε ο κ. Παναγόπουλος: «Όλα αυτά που σας περιέγραψα σηματοδοτούν την σταθερή ανοδική πορεία του Μαραθωνίου της Αθήνας. Από το 2006 και μετά που καταφέραμε να εδραιώσουμε μια πολύ μεγάλη και αποτελεσματική συνεργασία, με επίκεντρο τον ΣΕΓΑΣ, τους συνδιοργανωτές μας, την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθήνας και Μαραθώνα, την Πολιτεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, την ΕΛ.ΑΣ., τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, δεκάδες ΜΚΟ, τον ΟΑΣΑ, με χορηγούς και υποστηρικτές, συλλόγους δρομέων, εξαιρετικούς εθελοντές, με ένα ευρύτατο περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με ένα πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης που κάθε χρόνο μεγαλώνει, με τους εργαζόμενους της ομοσπονδίας, και βέβαια με δεκάδες χιλιάδες δρομείς από ολόκληρο τον κόσμο».

Και κατέληξε: «Το κρίσιμο είναι η πορεία αυτή που εξελίχθηκε με τόσο εντυπωσιακό τρόπο όλα τα προηγούμενα χρόνια, να έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να συνεχιστεί και, για να συμβεί αυτό, δεν αρκούν μόνο οι προσπάθειες του ΣΕΓΑΣ και των συνδιοργανωτών. Απαιτείται να προχωρήσουν άμεσα τα έργα που είναι απαραίτητα τόσο στην αφετηρία όσο και στην πόλη του Μαραθώνα. Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα, στα χρόνια που έρχονται, να υποδεχθούμε ακόμη περισσότερους δρομείς. Μόνο έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε τα μηνύματα και τις αξίες του Μαραθωνίου σε ακόμη περισσότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Από την πλευρά του ο κ. Σεβαστής είπε τα εξής: «Θα ήθελα να ξεκινήσω, θυμίζοντας σε κάποιους ότι με τον Κώστα Παναγόπουλο είμαστε μαζί τα τελευταία 21 χρόνια από διαφορετικά πόστα και η προσπάθεια της αναβάθμισης του Μαραθωνίου της Αθήνας χτίστηκε όλα αυτά τα χρόνια βήμα-βήμα, σκαλί-σκαλί, πέτρα-πέτρα, όχι μόνο από τους δυό μας, αλλά από ένα σύνολο συνεργατών, από τα μέλη του Δ.Σ. και τους εκλεκτούς συνεργάτες. Βέβαια τα πρώτα χρόνια, το 2004-2005 ήταν αυτό που ονομάζουμε πέτρινα, με την έννοια ότι οι προσπάθειες γίνονταν, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχαμε βάλει εμπρός ένα σχέδιο με όραμα και μεράκι».

Και εξηγεί: «Γιατί τα λέω αυτά. Είναι επίκαιρο των ημερών μας ένα θέμα που κάποιοι δεν είχαν ως φορέας, καμία συμμετοχή σε όλη αυτή την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια, ούτε και σήμερα, επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο ότι η παρουσία των αθλητικών στελεχών σε δράσεις όπως αυτή στις ομοσπονδίες, πρέπει να έχει κάποια όρια θητειών και ηλικιών. Εγώ δεσμεύομαι και στέλνω και ένα μήνυμα, θα είμαστε και του χρόνου εδώ. Θέλω λοιπόν αφενός να ευχαριστήσω τον Κώστα και όσους δούλεψαν να φθάσουμε εδώ και να έρθω στη σημερινή εποχή όπου, εκτός από τυς θεσμικούς φορείς, πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια έπαιξαν οι μεγάλοι χορηγοί της ομοσπονδίας, οι οποίοι μας δίνουν τους πόρους για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δράσεις, αλλά και την υπόλοιπη αθλητική μας δραστηριότητα».

Ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, είπε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς που φιλοξενούμε αυτή τη διοργάνωση. Είναι ένα ιστορικό γεγονός που έγινε Ολυμπιακό άθλημα και οι συμμετοχές αθλητών από 104 χώρες μας καθιστούν υπεύθυνους να διεξαχθεί ένας αγώνας, όσο το δυνατόν πιο τέλειος από την πλευρά του Δήμου μας. Και σε αυτό σας διαβεβαιώνουμε ότι δουλεύουμε ήδη δύο μήνες ως νέα Δημοτική αρχή, γιατί θέλουμε να γινόμαστε κάθε χρόνο και καλύτεροι. Για τα έργα στην αφετηρία εξετάζουμε ήδη κάποιες προτάσεις, θα τις έχουμε πολύ σύντομα για να τις εκθέσουμε στο ΣΕΓΑΣ και πιστεύω ότι και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βρεθούν λύσεις ώστε να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερο κόσμο, γιατί φαίνεται αυτό από τη μεγάλη ζήτηση. Από την Δευτέρα ξεκινάμε την προετοιμασία για τον 38ο αγώνα».

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας, Μαργαρίτα Βάρσου, παλιά αθλήτρια των 400μ, δήλωσε: «Ως εντεταλμένη Σύμβουλος αθλητισμού της Περιφέρειας, θα σας καλωσορίσω στην έκθεση που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ για 12η χρονιά. Για την Περιφέρεια Αττικής είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η συνδιοργάνωση του Μαραθωνίου και αποτελεί για όλους μια γιορτή του κλασικού αθλητισμού. Δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να γίνει αθλητικός και τουριστικός προορισμός».

Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Άννα Ροκοφύλλου, υπογράμμισε: «Κάθε χρόνο η έκθεση αυτή ξεπερνά τις προσδοκίες μας, αφού είναι εξαιρετικά επιτυχημένη. Ως πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ θέλω να σας πω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι γι’ αυτή την διοργάνωση. Από την πλευρά μας βοηθάμε όσο μπορούμε με το προσωπικό μας, ενώ φέτος θα δείτε και θα ακούσετε και τους μουσικούς μας, κυρίως στα 10.000μ. Θα βοηθήσουμε σε ό,τι μας ζητηθεί και να ευχαριστήσω όλους για την διοργάνωση. Είμαι σίγουρη ότι θα είναι από τους καλύτερους Μαραθωνίους που έχουν γίνει ποτέ».

Ο εμπορικός διευθυντής της ERGO Marathon EXPO, Στάθης Τσαούσης, είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι οι άνθρωποι της ERGO. Δεν είναι μόνο η διοίκηση, το προσωπικό, αλλά και οι 3500 περίπου συνεργάτες μας. Είμαστε περήφανοι, γιατί ακόμα μια χρονιά στηρίζουμε ως μεγάλος χορηγός του ΣΕΓΑΣ τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Είμαστε ονομαστικός χορηγός της Marathon Expo, που αποτελεί τη σημαντικότερη εμπορική έκθεση αφιερωμένη στον αθλητισμό. Μια έκθεση που εξελίσσεται κάθε χρόνο και γίνεται ανταγωνιστικότερη με πολλές εκθέσεις αντίστοιχες του εξωτερικού. H ERGO Ασφαλιστική έχει επιλέξει να σταθεί αρωγός σε αυτό το έργο του ΣΕΓΑΣ για την ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στη χώρα μας. Από το 2011 προστατεύουμε και ασφαλίζουμε όλους τους δρομείς από τον κίνδυνο ατυχήματος κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Τον ΕΟΤ εκπροσώπησε η Ιουλία Κουρεμένου, η οποία δήλωσε: «Εκ μέρους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, χαιρετίζουμε τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Καλωσορίζουμε όσους έχουν έρθει για να τρέξουν στη διοργάνωση. Ο ΕΟΤ εδώ και αρκετά χρόνια συμμετέχει από κοινού στη μεγάλη αυτή διοργάνωση με έντονη παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός, αλλά ένα καταξιωμένο πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός με ιδιαίτερη απήχηση στην προβολή και στην θετική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και φυσικά με πολύ σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα. Η προβολή της διοργάνωσης στο εξωτερικό γίνεται και μέσω των διεθνών εκθέσεων που συμμετέχουμε από κοινού με το ΣΕΓΑΣ σε ετήσια βάση. Αυτό έχει κρατήσει σε πολύ υψηλά επίπεδα τον αριθμό των συμμετεχόντων από το εξωτερικό. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διοργάνωση που αναδεικνύει την ιστορική διάσταση του Μαραθώνιου δρόμου, την Μάχη του Μαραθώνα, κυρίως όμως καταδεικνύει τη δύναμη, το σθένος και το Ευ Αγωνίζεσθαι στο σύγχρονο κόσμο».

O σύμβουλος διεύθυνσης αθλητικής ενημέρωσης της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος, δήλωσε: «Η ΕΡΤ θα είναι μια ακόμα χρονιά παρούσα σε αυτό το κορυφαίο γεγονός. Φέτος ο Μαραθώνιος της Αθήνας συμπίπτει και με την πρώτη χρονιά λειτουργίας της ΕΡΤsports και θα μεταδοθεί από το νέο μας κανάλι, που έχει 24ωρο πρόγραμμα. Θα καλύψουμε όλες τις δράσεις που θα γίνουν από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή από τα κανάλια μας, από τη διαδικτυακή πύλη της ΕΡΤ (ert.gr) και από την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης. Για όλα αυτά θα εργαστούν 220 άνθρωποι όλων των ειδικοτήτων, ενώ θα χρησιμοποιηθούν επτά βαν και όλων των ειδών οι κάμερες. Από νωρίς την Κυριακή θα ξεκινήσουμε με ειδική εκπομπή που θα μας βάλει στο κλίμα της μεγάλης γιορτής. Όλους στην ΕΡΤ μας τιμάει όλως ιδιαιτέρως που καλύπτουμε αυτή την μεγάλη γιορτή».

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, δήλωσε: «Το ΕΚΑΒ δεν θα μπορούσε να λείπει από τη συγκεκριμένη διεθνούς εμβέλειας αθλητική διοργάνωση. Με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του θα συνεργαστεί με όλους τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες για να παρέχει υγειονομική ασφάλεια και πλήρη ιατρική κάλυψη σε όλους τους αθλητές.

Και οι δυο αγωνιστικές ημέρες, Σάββατο και Κυριακή, είναι θωρακισμένες από εμάς. Θα υπάρχουν ασθενοφόρα, μηχανές άμεσης επέμβασης, οχήματα μικρού όγκου, για να βρίσκονται οπουδήποτε απαιτηθεί, και στα ιατρεία που θα βρίσκονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο και σε όποια άλλα σημεία.

Είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε αυτό το γεγονός, πιστεύουμε σε αυτό το γεγονός, η πατρίδα μας χρειάζεται διεθνή προβολή και μέσω του Μαραθωνίου της Αθήνας την πετυχαίνει».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης