Παρουσία πλήθους επισήμων και ανθρώπων του αθλητισμού, η ΕΟΕ έκανε στην έδρα της στο Χαλάνδρι την παρουσίαση των Τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες «Τόκιο 2020», καθώς και της λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, η οποία θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου από την Αρχαία Ολυμπία και θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Την παρουσίαση στους εκπροσώπους του Τύπου έκαναν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, Θανάσης Βασιλειάδης, και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, και ο γ.γ. Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της ΔΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, ο παλιός άσος των γηπέδων, Μίμης Δομάζος, και η χορογράφος των Τελετών Αφής και Παράδοσης, Άρτεμις Ιγνατίου, μαζί με την Πρωθιέρεια, Ξανθή Γεωργίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Σάκης Ρουβάς, ως επικεφαλής του προγράμματος «Ελλάδα Μπορείς», ο οποίος, πέρα από τη συμμετοχή του στην επικοινωνιακή καμπάνια ενημέρωσης και πρόσκλησης του κοινού στις 19 Μαρτίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο (11:00), θα συμμετέχει και καλλιτεχνικά καθώς, μαζί με την Έλενα Παπαρίζου, πρέσβειρα του προγράμματος, θα ενώσουν τις φωνές τους σε συναυλία που θα πραγματοποιηθεί μετά την τελετή.

 «Η χώρα μας έχει το μοναδικό προνόμιο, την ευλογία, να πραγματοποιεί τις δύο αυτές τελετές πριν από κάθε Ολυμπιακό γεγονός. Μέσα από τις τελετές αυτές το Ολυμπιακό Φως διαχέεται στους λαούς όλου του κόσμου. Όλα ξεκίνησαν στις 20 Ιουλίου 1936, όταν η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο στον ιερό και ιστορικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Από τότε μέχρι και σήμερα το μοναδικό στον κόσμο γεγονός της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, αποτελεί την τελετή εκείνη που σηματοδοτεί παγκόσμια την έναρξη των Αγώνων», είπε ο κ. Αυγενάκης στην ομιλία του.

Και πρόσθεσε: «Η Φλόγα, σύμβολο της νίκης του ανθρώπου, του ορθολογισμού, της ελευθερίας και της ανθρώπινης μοναδικότητας, ανάβει και φλέγεται σε ανάμνηση της Φλόγας που έκαιγε κατά την αρχαιότητα. Η τελετή παράδοσης της Φλόγας αποτελεί μια στιγμή μοναδικού συμβολισμού και υπερηφάνειας για την Ελλάδα, αφού η Φλόγα διασχίζει τον παγκόσμιο χάρτη, ταξιδεύει στη διοργανώτρια χώρα και καταλήγει στη διοργανώτρια πόλη την ημέρα της τελετής έναρξης των Αγώνων. Εκεί θα μείνει άσβεστη, καθ΄ όλη τη διάρκειά τους, ως υπόμνηση του τόπου που τους γέννησε. Φέτος το ταξίδι της Φλόγας θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου από την Αρχαία Ολυμπία. Θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία επί ελληνικού εδάφους. Στις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό στάδιο η τελετή Παράδοσης. Με μεγάλη μας χαρά θα παραδώσουμε τη Φλόγα στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και κατέληξε ο υφυπουργός Αθλητισμού: «Θα ενώσουμε τις φωνές μας και θα στείλουμε τις ευχές μας στους Έλληνες αθλητές και αθλήτριές μας που θα φέρουν περήφανα τα χρώματα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες αυτό το καλοκαίρι στο Τόκιο. Γεμάτοι δύναμη και αισιοδοξία είμαστε στο πλευρό των αθλητών μας και όλοι μαζί λέμε μια μια φωνή, ότι η “Ελλάδα Μπορεί”. Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους και όλες για την επιτυχημένη συνέχιση του προγράμματος στήριξης των τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, με τη συμμετοχή κορυφαίων καλλιτεχνών μας, όπως ο Σάκης Ρουβάς που είναι επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας. Καλή δύναμη, καλή επιτυχία, να είμαστε γεροί και ο ήλιος της Ελλάδας θα λάμψει παντού».

Ο κ. Καπράλος από την πλευρά του, αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές των προγραμμάτων στις τελετές Αφής και Παράδοσης της Φλόγας, επισήμανε ότι εργάζονται εθελοντικά και βοηθούν την ΕΟΕ να φέρει σε πέρας σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι η Φλόγα θα φθάσει από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ θα διέλθει και από το Καστελόριζο αλλά και το Μάτι της Αττικής, ενώ στην Τελετή Αφής είπε ότι θα παραστούν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην τελευταία του δημόσια εμφάνιση ως κορυφαίος πολίτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ και βέβαια αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής του Τόκιο. Τέλος, τόνισε για το πρόβλημα της επιδημίας του κορονοϊού ότι υπάρχουν επαφές με την επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων και το Υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει έτοιμο ένα πλάνο σε ό,τι χρειαστεί να γίνει, σε περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα στη χώρα μας.

Ο κ. Βασιλειάδης έκανε την αναλυτική παρουσίαση της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας επί ελληνικού εδάφους, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Φλόγα θα διέλθει από 37 πόλεις, 15 αρχαιολογικούς χώρους, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 28 τελετές, ενώ θα διασχίσει τη χώρα κάνοντας 3.500 χλμ και 842 ναυτικά μίλια και θα μεταφερθεί από 600 δρομείς.

Η κ. Ιγνατίου τόνισε ότι η ομάδα του τελετουργικού Αφής και Παράδοσης της Φλόγας για το «Τόκιο 2020» αποτελείται από 55 άτομα, όλοι εθελοντές. «Είμαστε πανέτοιμοι, ολοκληρώσαμε όλες τις πρόβες στην Αθήνα και ετοιμαζόμαστε να κατέβουμε στην Αρχαία Ολυμπία για τις τελευταίες δέκα ημέρες για τις τελικές πρόβες στον αρχαιολογικό χώρο. Η εφετινή χορογραφία είναι εμπνευσμένη από εικόνες πάνω σε αρχαϊκά αγγεία ή τοιχογραφίες, σκαλιστές εικόνες πάνω σε μαρμάρινα αετώματα ναών και σε αγαλματίδια ή αγάλματα αθλητών. Εμείς φέτος θα ζωντανέψουμε τις εικόνες. Στο πρώτο μέρος Ιέρειες και Κούροι ζωντανεύουν με την κίνησή τους εικόνες από αγγεία, τοιχογραφίες και αγάλματα και στο δεύτερο μέρος οι Νηριίδες πλημμυρίζουν το Λόφο με δυναμική κίνηση υπό τον ήχο κρουστών, πάντα σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα. Πρωθιέρεια θα είναι η ηθοποιός Ξανθή Γεωργίου, η οποία είναι μέλος της ομάδας των Ιερειών από το 2008. Από το 2018 έχει αναλάβει το ρόλο της Πρωθιέρειας με μεγάλη επιτυχία. Καλώ όλο τον κόσμο να παρακολουθήσει και τις δύο τελετές».

Η Ξανθή Γεωργίου δήλωσε: «Είναι ύψιστη τιμή και μεγάλη ευθύνη ο ρόλος της Πρωθιέρειας. Η Ολυμπιακή Φλόγα, γέννημα του ελληνικού φωτός, στέλνει διαχρονικά το μήνυμα της ειρήνης, της συνεννόησης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών. Στα 12 χρόνια που συμμετέχω σε τελετές Αφής και Παράδοσης, είτε ως Ιέρεια, είτε ως Πρωθιέρεια, έμαθα ότι ο συμβολισμός της Φλόγας σηματοδοτεί το σεβασμό στη ζωή και την ανθρώπινη ύπαρξη. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την ψυχή μου την ΕΟΕ και την χορογράφο Άρτεμιδα Ιγνατίου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ την ΕΟΕ γι΄ αυτή την ιδιαίτερη ιστορική στιγμή, που για πρώτη φορά θα είναι δύο γυναίκες, πρώτη και τελευταία λαμπαδηδρόμος (σ.σ. Άννα Κορακάκη και Κατερίνα Στεφανίδη). Είναι πολύ συγκινητικό και όλο αυτό που συμβαίνει είναι κάτι που με αγγίζει βαθιά στην ψυχή μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο Σάκης Ρουβάς είπε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα για δεύτερη φορά, μετά την τελετή Παράδοσης της Φλόγας το 2016 στο Ρίο, ενώ προσκάλεσε όλους να συμμετάσχουν και να μοιραστούν όλοι μαζί σημαντικές αξίες, όπως είναι η ειρήνη, η άμιλλα και το «ευ αγωνίζεσθαι» αλλά και να φωνάξουμε όλοι μαζί “Ελλάδα Μπορείς”. Επίσης δήλωσε ότι ο αθλητισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του καριέρα, πάντα συνεχίζει να γυμνάζεται, ενώ ζηλεύει, θαυμάζει και αισθάνεται δέος για τους Ολυμπιονίκες μας και τις μεγάλες θυσίες που κάνουν για να πετύχουν το στόχο τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης