Το πρόγραμμα ελέγχων ντόπινγκ της AIU είναι πολύ στοχευμένο και καθοδηγείται με έξυπνο τρόπο απευθυνόμενο στην ελίτ των αθλητών του στίβου, που, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, συμπεριλαμβάνει 782 αθλητές από 77 χώρες, αλλά και 315 αθλητές που συμμετέχουν σε μια εκτεταμένη προσπάθεια πάταξης του φαινομένου.

Παράλληλα στην ποιότητα των ελέγχων αναπτύσσονται μεμονωμένα ατομικά σχέδια στα τεστ για κάθε αθλητή, διατηρώντας κατά τον τρόπο αυτό τον όγκο που απαιτείται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε ένα παγκόσμιο άθλημα όπως ο κλασικός αθλητισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους (έως τις 15 Ιουλίου), η AIU (Μονάδα Ακεραιότητας του Στίβου) συγκέντρωσε πάνω από 3.800 δείγματα από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερα από 2.700 από αυτά τα δείγματα συλλέχθηκαν εκτός αγώνων και τα υπόλοιπα 1.100 μέσα από τους αγώνες που έγιναν αυτό το διάστημα.

Ο Ντέιβιντ Χάουμαν, πρόεδρος της AIU, είπε: «Η πανδημία Covid-19 έχει παρουσιάσει πρωτοφανείς προκλήσεις, αλλά δεν επηρέασε την αποφασιστικότητα της AIU να προστατεύσει την ακεραιότητα του αθλητισμού.

Ενώ σίγουρα έπρεπε να προσαρμόσουμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελούμε το πρόγραμμα ελέγχων, η ξεκάθαρη άποψή μας ήταν ότι πρέπει να συνεχιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, τηρώντας ταυτόχρονα όλα τα ισχύοντα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας. Πιστεύω ότι οι λεπτομέρειες των δοκιμαστικών μας δραστηριοτήτων, από τις αρχές του 2020 έως τα μέσα Ιουλίου 2021, θα καθησυχάσουν τους καθαρούς αθλητές που θα αγωνιστούν στο Τόκιο, αφού έχουμε κάνει ότι μπορούσαμε για να προσφέρουμε ίσους όρους ανταγωνισμού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2020 η AIU διεξήγαγε 4.700 ελέγχους σε αθλητές από 90 χώρες, εκ των οποίων τα 4.204 εκτός αγώνων.

Περίπου 300 έλεγχοι προγραμματίζονται να διεξαχθούν στο Ολυμπιακό Χωριό, πριν από την έναρξη των Αγώνων, ενώ άλλα 500 τεστ θα πραγματοποιηθούν εντός αγώνων, στο Τόκιο, αλλά και στο Σαπόρο, όπου είναι προγραμματισμένοι οι δρόμοι αποστάσεων και το βάδην.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης