Η αυλαία έπεσε για ένα ακόμη αγώνα Σπάρταθλον- ένας από τους σκληρότερους υπερ-μαραθώνιους στον κόσμο από την Αθήνα στην Σπάρτη 246 χλμ-  ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο κέντρο της Σπάρτης.που έδωσε στους αθλητές την ευκαιρία να ξεπεράσουν τον εαυτό τους αμφισβητώντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης, και σε όλους εμάς την ευκαιρία να τους θαυμάσουμε στην υπερπροσπάθειά τους.

Στις 19.00 που έληξε το χρονικό όριο των 36 ωρών από την εκκίνηση του αγώνα, είχαν προλάβει να τερματίσουν συνολικά 174 αθλητές από τους 387 που ξεκίνησαν από την Ακρόπολη την Παρασκευή το πρωί. Ο αριθμός των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να τερματίσουν έφτασε τους 30. Από αυτούς, 4 Έλληνες αθλητές τερμάτισαν εντός της πρώτης 20άδας σημειώνοντας πολύ καλούς χρόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξέλιξη του αγώνα προσέφερε εντυπωσιακό θέαμα με τις ανατροπές να κυριαρχούν στη γενική κατάταξη. Τελικά νικητής στέφτηκε ο Γερμανός Florian Reus (no.324) με χρόνο 23.17.32 με δεύτερο το Βρετανό Dan Lawson (no.162) με χρόνο 23.53.33 και τρίτο τον Δανό Hansem Kim (no.286) με χρόνο 23.54.38.

Ακολούθησε 4η στη γενική κατάταξη η πρώτη γυναίκα για φέτος, η Αμερικανίδα Katalin Nagy (no.250) με χρόνο 25:07:13,μία επίδοση ρεκόρ για τις γυναίκες στην ιστορία της διοργάνωσης. Δεύτερη γυναίκα η επίσης Αμερικανίδα Alyson Venti (no.354) με χρόνο 26.50.51, και τρίτη γυναίκα η Ουγγαρέζα Lubics Szilvia (no.117) με χρόνο 29.18.45.
Πρώτος Έλληνας αθλητής και 13ος στη γενική κατάταξη ο Πετρόπουλος Νικόλαος (no.8) με χρόνο 27.40.24. Δεύτερος Έλληνας και 15ος στη γενική κατάταξη ακολούθησε ο Γιάννης Κουρκουρίκης (no.4) με χρόνο 28.22.47. Τρίτος Έλληνας ο Μπάκας Βαγγέλης (no.20) που τερμάτισε 19ος με χρόνο 28.45.33, μαζί με τον Σπαρτιάτη Δημόπουλο Ιωάννη (no.321) που έτρεχε «εντός έδρας» και ήρθε 20ος στη γενική κατάταξη.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, δεν ήταν λίγοι οι αθλητές που υπέφεραν από μικρο-τραυματισμούς, υποθερμία και υπερκόπωση, αναμενόμενα προβλήματα που ξεπεράστηκαν στην πλειοψηφία τους με τη βοήθεια των γιατρών και των φυσιοθεραπευτών. Μεγαλύτερες δε ήταν οι καταπονήσεις στις πατούσες των αθλητών όπου στις πρώτες 12 ώρες του αγώνα δοκιμάστηκαν από την υψηλή θερμοκρασία, ενώ κατά τη διάρκεια του δεύτερου 12άωρου του αγώνα από τη βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες.Τα ασθενοφόρα και τα οχήματα υποστήριξης ήταν διαθέσιμα σε όλες τις στιγμές που χρειάστηκε ενώ η ομάδα υποστήριξης του Σπάρταθλον φαίνεται πως ανταποκρίθηκε άριστα στις απαιτήσεις της διοργάνωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα απρόοπτα όμως δεν είχαν πάντα αρνητική χροιά αφού οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν έλειψαν και από τη φετινή διοργάνωση. Ο Έλληνας Γιάνης Κουρκουρίκης χόρεψε για λίγο συρτάκι καθώς τερμάτιζε εντυπωσιακά με την Ελληνική σημαία στα χέρια ανεμίζοντας, κάτω από τις επευφημίες του πλήθους που είχε μαζευτεί για να υποδεχτεί τους Έλληνες Σπαρταθλητές.

Ο 96ος Ισραηλινός Krauz Gilad τερμάτισε σηκώνοντας στα χέρια τη γυναίκα και την κόρη του σε μια επίδειξη δύναμης και αγάπης. Ο Γιαπωνέζος Ikeda Jin (no.40) έκανε την πρώτη «Σπάρταθλον» πρόταση γάμου στην αγαπημένη του αμέσως μετά τον τερματισμό του στην 138η θέση. Ο Σπαρτιάτης Χρήστος Μασούρας(no.322) κατά τον τερματισμό του σκαρφάλωσε στο άγαλμα του Λεωνίδα πανυγηρίζοντας ξεσηκώνοντας το πλήθος τυλιγμένος με την Ελληνική σημαία.

Ο Πολωνός Malinowski Zbigniew (no. 348) που τερμάτισε 47ος μαζί με το Γάλλο Segui Gerard (nο.115) που τερμάτισε 139ος ήταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνδρες τερματίσαντες αθλητές της φετινής διοργάνωσης στα 61 τους χρόνια. Στις γυναίκες, η μεγαλύτερη σε ηλικία, ήταν η Ιαπωνέζα Furuyama Takako (no.36), που τερμάτισε 172η στα 62 της χρόνια.

Το βραδινό του Σαββάτου, ο Δήμος της Σπάρτης είχε προετοιμάσει εκδήλωση, διαμορφώνοντας κατάλληλα στο πνεύμα του Σπαράθλου την κεντρική πλατεία της Σπάρτης, προσκαλώντας όλους τους δημότες να προσέλθουν και να γιορτάσουν μαζί με τους Σπαρταθλητές την ολοκλήρωση του άθλου των 246 χιλιομέτρων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση βραβεύτηκαν οι τρεις πρώτοι νικητές στις κατηγορίες των αντρών και των γυναικών αντίστοιχα.

Όλη η ομάδα του Σπάρταθλον αλλά και οι αθλητές ανά τον κόσμο έχουν ήδη το βλέμμα στραμμένο στο 34ο Σπάρταθλον που είναι προγραμματισμένο για το Σεπτέμβρη του 2016 και θα προσπαθήσει να επαναλάβει την επιτυχία της φετινής διοργάνωσης και γιατί όχι να τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.




Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης