Οι «εμφανίσεις» των τενιστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι συχνότερες από ποτέ, στην εποχή του κορωνοϊού. Γεγονός που οφείλεται στην ανάγκη να έχουν επαφή με το περιβάλλον τους, όπως εξηγεί η ψυχολόγος, Μεριέμ Σαλμί, η οποία παρακολουθεί αρκετούς από τους αστέρες της ρακέτας, ενώ ήταν μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Η Σαλμί, παρακολουθεί πολλούς πρωταθλητές, όπως ο θρύλος του τζούντο, Τεντί Ρινέρ, αλλά και χορευτές από την Όπερα των Παρισίων, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και πολιτικούς.

Όπως επισημαίνει η επιφανής επιστήμων, μέσω των σχετικών βίντεο, βλέπουμε τον σοβαρό, Νόβακ Τζόκοβιτς, τους συμπαθητικούς, Ρότζερ Φέντερερ και Ραφαέλ Ναδάλ, αλλά και τους… τρελούς, Μπενουά Περ και Σταν Βαβρίνκα, σε εκφράσεις οι οποίες αποκαλύπτουν σε βάθος την προσωπικότητα τους, αλλά και τα λάθη τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σαλμί, εξηγεί, γιατί άτομα, όπως ο Ναδάλ, που δεν είχαν παρουσία στα ΜΚΔ, επιλέγουν τελικά, να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο: «Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτού του είδους η επικοινωνία, είναι μέρος της καθημερινότητας τους. Είναι το περιβάλλον τους. Υπό κανονικές συνθήκες, άνθρωποι όπως ο Ναδάλ, έρχονται σε διά ζώσης επαφή με τους συναθλητές τους στο γήπεδο και με τους θαυμαστές τους. Υπογράφουν αυτόγραφα, μιλούν μαζί τους και ανταλλάσσουν απόψεις. Όμως τώρα, αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Είναι μέρος του περιβάλλοντός τους και το χρειάζονται. Και ξέρουν ότι οι θαυμαστές τους το χρειάζονται επίσης. Μπορεί να υπάρχουν, προφανώς, εγωκεντρικοί άνθρωποι στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά οι αθλητές θέλουν να δίνουν. Τους αρέσει να επιστρέφουν αυτά που τους δίνουν».

Συνεχίζει η Γαλλίδα ψυχολόγος: «Πρόκειται για μια άλλη μορφή σύνδεσης με τον συνηθισμένο κόσμο τους. Είτε πρόκειται για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είτε για τους φιλάθλους και τους θαυμαστές. Εάν ο Ναδάλ εμφανίζεται στα ΜΚΔ, ενώ δεν το έχει κάνει ποτέ, αυτό σημαίνει ότι έχει νόημα γι ‘αυτόν. Και αυτή η λογική σχετίζεται περισσότερο με όλες αυτές τις αλληλεπιδράσεις στις οποίες οι παίκτες ζουν μόνιμα και που προφανώς χάνουν, λόγω της νέας πραγματικότητας. Αλλά δεν νομίζω ότι, για την πλειοψηφία, είμαστε σε λογική ναρκισσιστική».

Η Μεριέμ Σαλμί, είναι ψυχοθεραπεύτρια τα τελευταία 33 χρόνια και για 13 από αυτά, διετέλεσε επικεφαλής της Ψυχολογικής Παρακολούθησης στο INSEP (Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού, Εξειδίκευσης και Απόδοσης). Αναφερόμενη στην αμεσότητα και στην -πολλές φορές- αφοπλιστική ειλικρίνεια, που παρατηρείται κατά την διάρκεια της επικοινωνίας μέσα από τα ΜΚΔ, η Σαλμί, επισημαίνει: «Σπάνια ακούμε αθλητές να μιλούν έτσι. Και είναι πολύ συγκινητικό γιατί αναφέρεται επίσης στην ανθρώπινη πλευρά τους. Συνήθως, το αποφεύγουν προκειμένου να προστατεύσουν την εικόνα του ανίκητου, του υπερήρωα. Ναι, αυτό είναι αλήθεια επειδή έχουν εξαιρετικές δεξιότητες αλλιώς δεν θα ήταν εκεί, αλλά είναι πάνω από όλα, ανθρώπινα όντα με κενά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στην παρατήρηση, πως οι κορυφαίοι στην κατάταξη βρίσκονται εκεί, επειδή είναι ισχυρότεροι σε πνευματικό επίπεδο και κατά συνέπεια μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στην καραντίνα, η Σαλμί, σχολιάζει: «Είναι περίπλοκο να δοθεί μία απάντηση. Πρόκειται για ανθρώπυς, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν την απογοήτευση. Η νοημοσύνη στην ψυχολογία είναι η ικανότητα προσαρμογής στο περιβάλλον. Έτσι θα περάσουν δύσκολες στιγμές , αλλά ως επί το πλείστον θα μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτήν την κατάσταση επειδή προσαρμόζονται συνεχώς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απογοητεύονται και πως δεν τους ενοχλεί. Μάλιστα, μερικοί απ΄ αυτούς, είναι πιθανό να παρουσιάσουν μετατραυματική διαταραχή στρες».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης