Αν και πάλεψε μέχρις εσχάτων στον τελικό του Ρολάν Γκαρός και μάλιστα έφτασε κοντά στον πρώτο του τίτλο σε Grand Slam ο Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο5 στην παγκόσμια κατάταξη και… προσεχώς Νο4) λύγισε απέναντι στον Νόβακ Τζόκοβιτς (Νο1), ο οποίος με τρία συνεχόμενα κερδισμένα σετ περιόρισε την αντίσταση του κορυφαίου Έλληνα τενίστα με 3-2 σετ.

Παρά το ιδανικό ξεκίνημα, όταν προηγήθηκε με 2-0 σετ (6-7, 2-6), ο «Στεφ» είδε τον Σέρβο να αντιδράει και να επικρατεί με 6-3, 6-2, 6-4, αυξάνοντας σε 19 τους grand slam τίτλους του, μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσιτσιπάς μπορεί να μην κατάφερε να συνδυάσει την παρθενική του παρουσία σε τελικό Grand Slam με το τρόπαιο, ωστόσο αναμφίβολα η δεύτερη θέση αποτελεί μεγάλη επιτυχία για τον «Στεφ», για τον οποίο τα καλύτερα είναι… μπροστά!

Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε για 2η φορά στην καριέρα του τον τίτλο του Roland Garros, καθώς η πρώτη ήταν το 2016.  Από σήμερα, o Σέρβος έχει πλέον μόνο έναν τίτλο λιγότερο σε grand slam από τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι μετρούν 20, ενώ έχει την ευκαιρία να τους «πιάσει» στα δύο Major τουρνουά που απομένουν για φέτος.

Από απόψε, ο «Νόλε» είναι ο πρώτος τενίστας στην ιστορία των Όπεν και ο 3ος όλων των εποχών που έχει κατακτήσει όλα τα Grand Slam από τουλάχιστον 2 φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Με τη νίκη του επί του Τσιτσιπά, ο Σέρβος έσπασε και την «κατάρα» που ήθελε να μην κατακτά τον τίτλο του Roland Garros o τενίστας που απέκλειε νωρίτερα τον Ράφα Ναδάλ (ο ίδιος o Τζόκοβιτς το 2015, ο Σόντερλινγκ το 2009).

Ήδη, με την παρουσία του στον τελικό του γαλλικού Όπεν, ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ στις συμμετοχές σε τελικούς Grand Slam έχοντας πλέον 29, απέχοντας μόλις δύο από τον Ρότζερ Φέντερερ, που μετράει 31 παρουσίες σε Major τελικούς. Ο «Νόλε» κυνηγά ένα ακόμα ρεκόρ, να κατακτήσει δηλαδή για πρώτη φορά και τα 4 Grand Slam στη σεζόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τσιτσιπάς έχασε την ευκαιρία να γίνει και ο νεότερος κάτοχος (22 ετών, 305 ημερών) του τίτλου του Roland Garros μετά από τον Ναδάλ το 2005 (19 ετών, 2 ημερών).

 

Ο αγώνας

Κερδίζοντας το στρίψιμο του νομίσματος, ο Στέφανος σέρβιρε πρώτος, με τους δύο φιναλίστ να δίνουν μεγάλη μάχη για την κατάκτηση του πρώτου game.

Ο «Tsitsifast» μπορεί να μην εκμεταλλεύτηκε το πρώτο του αβαντάζ, ωστόσο στη συνέχεια, αφού πρώτα «έσβησε» μπρέικ πόιντ του Σέρβου, κατάφερε με τρεις άσους να ανοίξει λογαριασμό στον τελικό, σε ένα game με ράλι μεγάλης διάρκειας και αρκετά λάθη και από τις δύο πλευρές.

 

Δύο love service games από τον «Νόλε» δεν θορύβησαν τον Έλληνα τενίστα, ο οποίος, αγωνιζόμενος με συγκέντρωση και με όπλο το καλό του σερβίς, έκανε το 3-2, μετρώντας ήδη πέντε άσους.

 

Ο Τσιτσιπάς εξακολουθούσε να μη βρίσκει λύσεις στο σερβίς του Σέρβου (έφτασε και σε τρίτο love service game ο Τζόκοβιτς), ωστόσο συνέχισε να έχει το προβάδισμα (4-3), καθώς ήταν εξαιρετικός όταν σέρβιρε.

Ο «Στεφ» μάλιστα νωρίτερα σε μία προσπάθειά του… γκρέμισε τον μεγάλο του αντίπαλο, ο οποίος πήγε να βγάλει το ντροπ σοτ του αντιπάλου του και γλίστρησε στο γήπεδο με αποτέλεσμα να πέσει στο χώμα.

 

Ο Τσιτσιπάς, πραγματοποιώντας εντυπωσιακά χτυπήματα, έκανε δικό του και το ένατο game (5-4) και μάλιστα αυτό συνέβη με συγκλονιστικό τρόπο, καθώς σε ράλι μεγάλης διάρκειας έτρεξε και πήρε τον πόντο που έψαχνε, ξεσηκώνοντας το κοινό.

 

Αμέσως μετά ο «Tsitsifast» βρέθηκε μία ανάσα από την κατάκτηση του πρώτου σετ, ωστόσο δεν εκμεταλλεύτηκε το σετ πόιντ, με τον Νόλε να αποτρέπει το 6-4 με δύο κερδισμένους πόντους.

 

Μάλιστα ο Σέρβος με το «παρθενικό» break στο πρώτο σετ πήρε το προβάδισμα με 6-5. Εντούτοις ο Στέφανος δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Ο Έλληνας τενίστας βρήκε τα ψυχικά αποθέματα για να κάνει «break στο break» και με το σκορ στο 6-6 το σετ οδηγήθηκε στο τάι μπρέικ.

 

Εκεί ο Στέφανος αρχικά προηγήθηκε με 4-0 και, παρά την αντεπίθεση του Τζόκοβιτς (5-5), «έσβησε» σετ πόιντ του αντιπάλου, καταφέρνοντας με 7-6 να κατακτήσει το πρώτο σετ, μέσα σε αποθέωση, μετά από 68 λεπτά αγώνα.

 

Το εκρηκτικό ξεκίνημα του Τσιτσιπά στο δεύτερο σετ ήταν προμήνυμα για το τι θα επακολουθούσε σε αυτό.

Ο «Στεφ» με την ψυχολογία στα ύψη, μετά την εξέλιξη του πρώτου σετ, έκανε break με το… καλημέρα, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις του.

 

Ο Στέφανος, με όπλο το σερβίς του, κατάφερε στη συνέχεια να κάνει το 3-1, ενώ, συνεχίζοντας να έχει πατημένο το πόδι στο… γκάζι, έφτασε με love service game στο 4-2, μετά από τον όγδοο άσο του στον τελικό.

 

Ο Τσιτσιπάς όμως σταμάτησε εκεί. Κι αυτό γιατί με νέο break και κρατώντας το σερβίς του έφτασε στο 6-2, κάνοντας και το δεύτερο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για να κατακτήσει την κούπα στο Παρίσι.

 

Mε break ξεκίνησε το τρίτο σετ ο Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος τενίστας, γνωρίζοντας πολύ καλά τη μειονεκτική θέση στην οποία βρισκόταν, προσπάθησε να αντιδράσει και, σπάζοντας το σερβίς του Τσιτσιπά, έκανε το 1-0.

Περιορίζοντας τα λάθη του το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης και έχοντας ανεβάσει την απόδοσή του, ο «Νόλε» υπερασπίστηκε το σερβίς του και έφτασε στο 2-1.

Μετά από ένα μαραθώνιο game, που διήρκεσε 11 λεπτά, το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης κατάφερε να σβήσει το αβαντάζ του Στέφανου κι αύξησε κι άλλο το προβάδισμά του με νέο break!

Ο Τζόκοβιτς στη συνέχεια έκανε το 5-2 και, μολονότι ο Τσιτσιπάς με τέσσερις συνεχόμενους πόντους κρατήθηκε στο σετ (5-3), εντέλει ο Σέρβος σερβίροντας μείωσε σε 2-1 στα σετ, χωρίς όμως να πανηγυρίσει.

 

Aμέσως μετά τη συμπλήρωση του τρίτου σετ «Στεφ», αντιμετώπισε ένα πρόβλημα στη μέση, ωστόσο μπήκε κανονικά στο κορτ για τη συνέχεια της μονομαχίας του με τον Σέρβο.

 

Πάντως το ξεκίνημά του στο τέταρτο σετ ήταν μουδιασμένο, με τον Τζόκοβιτς να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα συνεχόμενα αβίαστα λάθη του κορυφαίου Έλληνα τενίστα, κάνοντας break.

 

Μάλιστα έφτασε και στο 2-0 απέναντι σε έναν Τσιτσιπά, που φαινόταν να έχει χάσει την ηρεμία στο παιχνίδι του, ξεσπώντας στη ρακέτα του!

 

Στο επόμενο game έγινε μεγάλη μάχη, με τον Τζόκοβιτς όμως να αναδεικνύεται νικητής και σε αυτό, για να έρθει και το 4-0 για τον «Νόλε» με love service game.

Εντέλει ο Σέρβος, όντας ο απόλυτος κυρίαρχος στο τέταρτο σετ, έφτασε πρώτος στα έξι κερδισμένα games (6-2), ισοφαρίζοντας σε 2-2 τα σετ.

Στο πέμπτο και καθοριστικό σετ ο Στέφανος, έστω και με μεγάλη δυσκολία, κράτησε το σερβίς του, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Νόλε, φέρνοντας εκ νέου το ματς στην απόλυτη ισορροπία.

 

Στο τρίτο game ο Σέρβος μετά από μεγάλη μάχη, έσπασε το σερβίς του κορυφαίου Έλληνα τενίστα, ενώ με άσο πήρε «αέρα» δύο games, κάνοντας το 3-1.

To No1 της παγκόσμιας κατάταξης συνέχισε να ελέγχει το ματς (4-2) και μάλιστα είχε και μπρέικ πόιντ, το οποίο όμως ο «Στεφ» το… έσβησε.

Έτσι, αντί για 5-2, το σκορ έγινε 4-3, με το οποίο ο «Tsitsifast» έμεινε στο παιχνίδι, μετά από υπερπροσπάθεια.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας συνέχισε να παλεύει, προσπαθώντας να πλησιάσει κι άλλο τον αντίπαλό του, ωστόσο ο Τζόκοβιτς επιστρατεύοντας την εμπειρία του και την κλάση του έκανε το 6-4 και πήρε το τρόπαιο απέναντι σε έναν συγκλονιστικό Τσιτσιπά.

 

Video και φωτογραφίες από τον τελικό:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης