Το πρώτο βραβείο σεναρίου κέρδισε το ντοκιμαντέρ «BOXER» του Γιώργου Παντελεάκη στο Φεστιβάλ Ιεράπετρας, μέσα από 22 συμμετοχές αποσπώντας ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.

Το βραβείο αυτό αφιέρωσε ο Γιώργος Παντελεάκης στον Ολυμπιονίκη Πυγμαχίας Γιώργο Στεφανόπουλο για τη συμβολή του στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ αλλά και γιατί τον θεωρεί έναν από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες πυγμάχους και ίσως τον πιο θεαματικό Έλληνα μποξέρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε πρόσφατα στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης- Εικόνες του 21ου αιώνα, όπου απέσπασε πολύ καλές κριτικές, ενώ φιλοξενήθηκε και από το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Επόμενος σταθμός του ντοκιμαντέρ BOXER είναι η Αμερική.

Βασικό αντικείμενο του σεναρίου είναι η προβολή της αθέατης ευαίσθητης πλευράς ενός πυγμάχου καθώς το μποξ στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένο άθλημα. Βάζοντας ο ίδιος ο σκηνοθέτης το μποξ στη ζωή του συνειδητοποιεί ότι βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια ευχάριστη έκπληξη, διότι το μποξ δεν είναι τελικά αυτό που φαίνεται κα κυρίως δεν είναι αυτό που δείχνουν οι ταινίες.

Αντιθέτως, είναι ένα μαγικό άθλημα που ανοίγει νέους δρόμους λύτρωσης, εκτόνωσης, αυτογνωσίας, αυτοπεποίθησης, σωματικής και ψυχικής δύναμης για τον αθλούμενο, αρκετούς για να ανατρέψουν ευχάριστα τη ζωή του. Ορμώμενος από τα δικά του ανατρεπτικά βιώματα και αισθήματα που γνώρισε μέσα από την πυγμαχία θεωρεί πλέον χρέος του ο Γιώργος Παντελεάκης να μεταφέρει με ένα ιδιαίτερα πετυχημένο τρόπο το απόσταγμα της δικής του ολοκλήρωσης που βιώνει μέσα από το μποξ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει η αφρόκρεμα της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας πυγμαχίας που ο καθένας με τον τρόπο του καταθέτει την δική του οπτική για το πλέον θεαματικό παγκοσμίως άθλημα. Η μεγάλη επιτυχία του Γιώργου Παντελεάκη είναι ότι μετά τα 55 λεπτά της ψυχικής κατάδυσης του θεατή στο ντοκιμαντέρ ο στόχος του πραγματοποιείται στο μέγιστο βαθμό. Ο θεατής φεύγει έχοντας κι ο ίδιος συναισθανθεί την άγνωστη μέχρι τότε μαγεία που εκπέμπει το μποξ συνειδητοποιώντας ότι το μποξ δεν απευθύνεται σε μάγκες, νταήδες, «κακούς» αλλά κατά βάση σε ανθρώπους ευγενικούς, χαμηλών τόνων, σεμνούς και «αθόρυβους», ήρεμους όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ.

Το παρακάτω κλιπ αφορά μέρος της συμμετοχής του Γιώργου Στεφανόπουλου στο ντοκιμαντέρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης