Την ευκαιρία να «γράψει ιστορία» έχει η ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ, καθώς θα παλέψει για το τρόπαιο του European Cup με αντίπαλο την Ίσταντς  σε διπλούς τελικούς, που θα διεξαχθούν αμφότεροι στη Χαλκίδα.

Οι παίκτες του Δημήτρη Δημητρούλια θα υποδεχθούν σήμερα (19:00, COSMOTE SPORT 9 HD) με την ομάδα από τη Σουηδία στο κλειστό «Τάσος Καμπούρης» της Κανήθου, ενώ θα είναι τυπικά φιλοξενούμενοι στον αγώνα ρεβάνς που θα διεξαχθεί την Κυριακή (30/5, 21:00) στο ίδιο γήπεδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελικοί ήταν αρχικά προγραμματισμένο να διεξαχθούν στις 15 και τις 22 Μαΐου, με τον «Δικέφαλο» να δίνει το πρώτο ματς εντός έδρας.

Επειδή, όμως, παρουσιάστηκαν κρούσματα κορονοϊού στο «στρατόπεδο» της Ίσταντς η αποστολή της δεν μπόρεσε να κάνει το ταξίδι για την Αθήνα.

Έτσι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ αποφάσισε, με βάση την αρχή της υπαιτιότητας, να διεξαχθούν και οι δύο αναμετρήσεις επί ελληνικού εδάφους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση επρόκειτο αρχικά να δώσει το εντός έδρας παιχνίδι της στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και την κεντρική σάλα του ΟΑΚΑ, η οποία είχε «φιλοξενήσει» στις 20 Μαΐου 2018 τον δεύτερο τελικό του Challenge Cup ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Ποταΐσα Τούρντα.

Όμως, μετά την αναβολή των τελικών και επειδή το ΟΑΚΑ χρησιμοποιείται ως έδρα και από τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, οι οποίοι μετέχουν στα πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών, επελέγη το κλειστό της Κανήθου για τα δύο ματς με την Ίσταντς.

Ο «Δικέφαλος» διεκδικεί κόντρα στην Ίσταντς το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του τμήματος χάντμπολ του συλλόγου, το οποίο ιδρύθηκε το 2005, καθώς το 2018 ο τίτλος κατέληξε στην ομάδα από τη Ρουμανία, η οποία επιβλήθηκε στον πρώτο τελικό στην πόλη Κλουζ-Ναπόκα με 33-22, ενώ γνώρισε «γλυκιά» ήττα στο ΟΑΚΑ με 27-26.

Έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» θα επιδιώξουν να κάνουν το βήμα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη παρουσία τους σε ευρωπαϊκό τελικό και να κατακτήσουν το τρόπαιο. Ήδη η Ένωση είναι η τρίτη ελληνική ομάδα που φτάνει στην καταληκτική αναμέτρηση ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, μετά τον Φίλιππο Βέροιας το 2003 και τον Διομήδη Άργους το 2012.

Η ΑΕΚ γίνεται φέτος η πρώτη ελληνική ομάδα με παρουσία σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς και άπαντες στο «στρατόπεδο» του «Δικεφάλου» ελπίζουν να… μιμηθούν τους «λύκους», οι οποίοι το 2012 κατέβαλαν την αντίσταση της ελβετικής Βάκερ Τουν και κατέκτησαν το τρόπαιο.

Ενδεχόμενη κατάκτηση του τίτλου θα αποτελέσει την καλύτερη επιβράβευση για τη… συνέπεια που δείχνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η ΑΕΚ, καθώς, εκτός από τους δύο τελικούς (2018, 2021), έφτασε στους ημιτελικούς του Challenge Cup το 2019.

Στον αντίποδα ο φετινός τελικός του European Cup είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός στην Ιστορία της Ystads IF HF, η οποία μέχρι σήμερα δεν είχε καταγράψει κάποια σπουδαία πορεία στις διοργανώσεις της EHF, με την καλύτερη εξ αυτών να είναι η παρουσία της στους «16» του Challenge Cup τη σεζόν 2003-04.

Η Ίσταντς ιδρύθηκε το 1908, ωστόσο άρχισε να καλλιεργεί το χάντμπολ το 1929. Έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1976, 1992), ενώ φέτος αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία της Σουηδίας για 50ή χρονιά. Η ομάδα από τη Σουηδία μετείχε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση στο EHF Cup, στο οποίο αγωνίστηκε τη διετία 2001-03 και ξανά τις σεζόν 2012-13 και 2015-16. Τις αγωνιστικές περιόδους 2003-04 και 2009-10 μετείχε στο Challenge Cup, ενώ ενδιάμεσα, τη σεζόν 2008-09, έλαβε μέρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων.

Η Ίσταντς κατετάγη δεύτερη στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος Σουηδίας για τη σεζόν 2020-21 με απολογισμό 19 νίκες, 2 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 28 παιχνίδια. Όμως, έπεσε θύμα έκπληξης στα πλέι οφ της Handbollsligan, καθώς ηττήθηκε από την Λούγκι στη σειρά της προημιτελικής φάσης με 3-1 και έμεινε εκτός συνέχειας. Η

Τις αναμετρήσεις της ΑΕΚ με την Ίσταντς για τους τελικούς του European Cup θα διαιτητεύσουν οι Μίλιαν Βέσοβιτς και Νόβιτσα Μίτροβιτς από το Μαυροβούνιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης