«Μαζί, για έναν ειρηνικό κόσμο». Αυτό, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, είναι το φετινό μήνυμα για την Διεθνή Ολυμπιακή Ημέρα, που εορτάζεται -από το 1948- σήμερα, 23 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής επανέλαβε τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο αθλητισμός «στην οικοδόμηση γεφυρών στον διχασμένο κόσμο μας και στην προώθηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης».
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που ενώνουν ολόκληρο τον κόσμο σε έναν ειρηνικό ανταγωνισμό, είναι ένα ισχυρό σύμβολο ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος Μπαχ που παρευρέθηκε σε σχολείο στα Σκόπια για τον εορτασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας.
«Η Ολυμπιακή μας αποστολή δεν είναι πολιτική αποστολή. Η Ολυμπιακή μας αποστολή είναι μια ανθρωπιστική αποστολή» πρόσθεσε.
«Στο πρόσφατο παρελθόν, τα παγκόσμια ανθρωπιστικά ζητήματα ανάγκασαν τον κόσμο να προβληματιστεί. Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και ο αυξανόμενος αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν σε όλο τον κόσμο επιβεβαίωσαν την επείγουσα ανάγκη για αλληλεγγύη και ειρήνη στον διχασμένο κόσμο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η επίσημη ιστοσελίδα της ΔΟΕ.
«Η ανάγκη για αλληλεγγύη και ειρήνη παραμένει σταθερά η κατευθυντήρια αρχή του Ολυμπιακού Κινήματος. Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει ειρήνη» είπε ο Τόμας Μπαχ, προσθέτοντας: «Σε αυτούς τους διχαστικούς και συγκρουσιακούς καιρούς, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαχταρούν για μια ενωτική δύναμη που φέρνει κοντά την ανθρωπότητα. Από αυτή την άποψη, το Ολυμπιακό Κίνημα έχει πολλά να προσφέρει με την αποστολή μας να ενώσουμε ολόκληρο τον κόσμο σε ειρηνικό ανταγωνισμό».
Πάνω από 135 εθνικές ολυμπιακές Επιτροπές έχουν δηλώσει τη δέσμευσή τους για την Ολυμπακή Ημέρα, φιλοξενώντας δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.
Η ιδέα του εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας υιοθετήθηκε στην 42η Σύνοδο της ΔΟΕ στο Σεντ Μόριτς, τον Ιανουάριο του 1948, ημερομηνία ίδρυσης της ΔΟΕ στη Σορβόννη του Παρισιού, στις 23 Ιουνίου 1894, όπου ο Πιερ ντε Κουμπερτέν ανακοίνωσε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πρώτη Ολυμπιακή Ημέρα γιορτάστηκε την ίδια χρονιά στις 23 Ιουνίου 1948 και, 30 χρόνια αργότερα, στην «έκδοση» του Ολυμπιακού Χάρτη του 1978, η ΔΟΕ συνέστησε σε όλες τις εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές να οργανώσουν μια Ολυμπιακή Ημέρα για την προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η Ολυμπιακή Ημέρα έχει συσχετιστεί συχνά με εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.
Για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές πραγματοποιούν ένα ευρύ φάσμα αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνικό υπόβαθρο ή αθλητικές ικανότητες.
Από την Αυστρία έως τη Βενεζουέλα, εννέα χώρες συμμετείχαν στην πρώτη Ολυμπιακή Ημέρα το 1948. Παρά τις προκλήσεις της πανδημίας COVID-19, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε 116 χώρες γιόρτασαν την Ολυμπιακή Ημέρα το 2021.