Τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατο του 24χρονου Κενυάτη κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ στον μαραθώνιο Κέλβιν Κίπτουμ σε αυτοκινητικό δυστύχημα, ο αθλητισμός της Κένυας θρηνεί την απώλεια ενός ακόμη δρομέα μεγάλων αποστάσεων. Ο Χένρι Ρόνο, ο οποίος κατέρριψε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ σε διάστημα 81 ημερών το 1978, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 1978, ο Ρόνο, φοιτητής τότε στο Πανεπιστήμιο Oυάσινγκτον Στέιτ στις ΗΠΑ και σχετικά άγνωστος έως τότε στη διεθνή αθλητική σκηνή κατέρριψε τα ρεκόρ στα 3.000, 5.000 και 10.000 μέτρα, καθώς και στα 3.000 μέτρα στιπλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χένρι Ρόνο δεν κατέγραψε κάποια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, λόγω του μποϊκατάζ της Κένυας στους Αγώνες του 1976 και του 1980. Η καριέρα του εν συνεχεία ακολούθησε φθίνουσα πορεία λόγω αλκοολισμού.

Η Ομοσπονδία στίβου της Κένυας, από την οποία προήλθε η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του Χένρι Ρόνο, δεν έδωσε εξηγήσεις σχετικά με την αιτία που έφυγε από τη ζωή. Πάντως, ο Χένρι Ρόνο είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο του Ναϊρόμπι όπου και παρέμενε τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Τον Χένρι Ρόνο συνόδευε μία… απίστευτη ιστορία, αφού λόγω ενός ατυχήματος που είχε με το ποδήλατο όταν ήταν παιδί, κατάφερε να περπατήσει μετά την ηλικία των έξι ετών. Ανέπτυξε το ταλέντο του στο τρέξιμο όταν υπηρετούσε τη θητεία του στον στρατό της Κένυας και επελέγη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ (1976) στα 3.000μ. στιπλ και στα 5.000μ. Όμως, η Κένυα ήταν μία από τις περισσότερες από 20 χώρες του αφρικανικού και του αραβικού κόσμου που αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ως αντίδραση για τη συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας, η οποία είχε δεσμούς με τη Νότια Αφρική του απαρτχάιντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χένρι Ρόνο ήταν γνωστός για τον ανορθόδοξο στιλ τρεξίματός του, αλλά και τη… διατροφή του η οποία βασιζόταν σε fast food και αλκοόλ.

Αφού έζησε αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Κένυα, πριν από λίγα χρόνια, όπου εργαζόταν ως προπονητής νέων αθλητών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης