«Ποδαρικό» με το δεξί έκανε η Εθνική μας ποδοσφαίρου στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, στην πρεμιέρα του 7ου ομίλου, επιβλήθηκε με ανατροπή 2-1 της Λετονίας στη Ρίγα, καταφέρνοντας έτσι να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία της στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε να χάνει στο 42′ από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τσάουνα, ωστόσο στην επανάληψη ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και με τέρματα των Σπυρόπουλου (57′) και Γκέκα (69′) γύρισε το παιχνίδι, φτάνοντας έτσι στη νίκη.

Στο σημερινό ματς που διεξήχθη υπό καταρρακτώδη βροχή η «γαλανόλευκη» απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι έχει «χτίσει» χαρακτήρα και καταφέρνει να ξεπερνάει τις οποίες δυσκολίες της παρουσιάζονται.

Το μοναδικό… μελανό σημείο για την Εθνική μας από το αποψινό ματς αποτελεί ο τραυματισμός του Γιώργου Σαμαρά, που αντικαταστάθηκε 23 περίπου λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς.

Ο αγώνας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα μας παρατάχθηκε σε σχηματισμό 4-4-2, με τον Καρνέζη να βρίσκεται κάτω από τα γκολπόστ και τους Τοροσίδη (δεξί μπακ), Κυριάκο Παπαδόπουλο-Παπασταθόπουλο (κεντρικό δίδυμο) και Σπυρόπουλο (αριστερό μπακ) να αποτελούν την τετράδα της άμυνας.

Στον άξονα τα δύο αμυντικά χαφ ήταν οι Τζιόλης και Κατσουράνης με τον Μανιάτη να βρίσκεται δεξιά και τον Φορτούνη αριστερά, στα δύο άκρα.

Όσον αφορά στην επίθεση, οι Γκέκας και Μήτρογλου ήταν οι παίκτες που εμπιστεύτηκε ο Σάντος για τις δύο θέσεις της «γαλανόλευκης» εμπροσθοφυλακής.

Η Ελλάδα τις ευκαιρίες, η Λετονία το γκολ..

Οι γηπεδούχοι μπήκαν φουριόζοι στο ματς, ωστόσο η κυριαρχία τους διήρκησε για μόλις πέντε λεπτά.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος κατάφεραν στη συνέχεια να αποκτήσουν τον έλεγχο στο ματς, φτάνοντας μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις κοντά στο γκολ, με σημαντικότερη αυτή στο 34’, όταν ο Μανιάτης είδε την μπάλα, μετά το πλασέ του να χτυπάει στο δοκάρι.

Τελικά οι Λετονοί έμελλε να πάρουν το προβάδισμα στο πρώτο μέρος, μετά από εκτέλεση πέναλτι (42΄) του Κάουνα που κέρδισε ο ίδιος από τον Κυριάκο Παπαδόπουλο.

Ο Σπυρόπουλος έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης..

Με την έναρξη του β΄μέρους o ομοσπονδιακός μας τεχνικός ανακάτεψε την… τράπουλα, περνώντας στον αγωνιστικό χώρο στην θέση του Μήτρογλου τον Σαμαρά.

Η είσοδος του επιθετικού της Σέλτικ συνέβαλε στην βελτίωση της εικόνας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, που πίεσε, καταφέρνοντας να φέρει το ματς στα ίσα στο 57’.

Σκόρερ για τη «γαλανόλευκη» ήταν ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος με σουτ έξω από την περιοχή έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης, ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Ο Γκέκας ολοκλήρωσε την ανατροπή…

Στο 68΄ ο Σάντος προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή, αφού τραυματίστηκε ο Σαμαράς και στο γήπεδο πέρασε ο Νίνης αλλάζοντας παράλληλα το σύστημα της εθνικής από 4-4-2 που ήταν μέχρι εκείνη την ώρα σε 4-2-3-1.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Κατσουράνης έγινε κάτοχος της μπάλας μετά από λάθος των Λετονών και με ωραία πάσα βρήκε τον Γκέκα που δεν δυσκολεύτηκε με πλασέ να κάνει το 2-1.

Στα τελευταία 20 λεπτά του ματς ο ρυθμός του αγώνα έπεσε και η Ελλάδα οπισθοχώρησε, καταφέρνοντας και μάλιστα άνετα να υπερασπιστεί το υπέρ της σκορ.

Λετονία-Ελλάδα 1-2

Γκολ: 42 πεν. Τσάουνα  – 57′ Σπυρόπουλος, Γκέκας

 Κίτρινες: Κλάβα, Λούκιανοφς, Γκορκς – Μανιάτης, Τζιόλης,

Λετονία (Αλεξάντρ Στάρκοβιτς): Βάνις, Κλάβα, Γκορκς, Κριάουκλις, Λάιζανς (80΄ Γκάουρακς), Ιβανόφς, Φερτόφς (75΄ Ρούγκινς) , Τσάουνα, Βισνακόφς (75΄ Βερπακόφσκις), Λουκιανόφς, Ρούντνιεφς.

Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Μανιάτης, Τζιόλης, Κατσουράνης, Φορτούνης (80΄ Χολέμπας), Μήτρογλου (46΄ Σαμαράς, 68΄ Νίνης ), Γκέκας.

Η βαθμολογία του 7ου ομίλου:

Βοσνία 3 (8-1)
Ελλάδα 3 (2-1)
Σλοβακία 1 (1-1)
Λιθουανία 1 1-1)
Λετονία 0 (1-2)
Λίχτενστάιν 0 (1-8)

To γκολ του Γκέκα:

Το γκολ του Σπυρόπουλου:

Το εύστοχο πέναλτι της Λετονίας:

Το δοκάρι του Μανιάτη:

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης