ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H μεγάλη ημέρα για την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο έφθασε. Απόψε το βράδυ (20:30, ΝΕΤ), οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες στο ΟΑΚΑ, σε ένα «μπράντεφερ» με έπαθλο το βαρύτιμο τρόπαιο.

Βάσει της δυναμικής των δύο φιναλίστ, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο «δικέφαλος» έχει τον πρώτο λόγο για να σηκώσει το τρόπαιο.

Εντούτοις, όπως έχουμε δει πολλάκις κατά το παρελθόν σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ. Τα πάντα μπορούν να συμβούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξιλέωση για τα… παρατράγουδα του πρωταθλήματος

Για την «Ένωση» η κατάκτηση του Κυπέλλου αποτελεί… μονόδρομο και γι’ αυτό οι παίκτες του Χιμένεθ είναι αποφασισμένοι να υπερβάλουν εαυτούς, για να σηκώσουν στον ουρανό του ΟΑΚΑ το πολυπόθητο τρόπαιο.

Αφενός για να χαρίσουν ένα τρόπαιο στον κόσμο της ΑΕΚ, ύστερα από 9 χρόνια (τόσα πέρασαν από την τελευταία κατάκτηση του Κυπέλλου), και αφετέρου για να «εξιλεωθούν» για τα αγωνιστικά… παρατράγουδα της φετινής σεζόν στο πρωτάθλημα. Τα οποία, εδώ που τα λέμε, δεν ήταν και λίγα.

Πρωτάρης αλλά… παθιασμένος ο Ατρόμητος

Πάντως, τεράστια είναι η δίψα και του Ατρόμητου για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ομάδα του Περιστερίου, η οποία θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελικό της εν λόγω διοργάνωσης, είναι αποφασισμένη να κοιτάξει στα μάτια την «Ένωση» και να διεκδικήσει τις πιθανότητές της για το τρόπαιο.

Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ατρόμητος έχει στον πάγκο του τον Γιώργο Δώνη, ο οποίος έχει ευχάριστες αναμνήσεις από τελικούς Κυπέλλου, αφού το 2007 είχε οδηγήσει τη Λάρισα στην κατάκτηση του τροπαίου απέναντι στον Παναθηναϊκό.

Θα γίνει ο Ατρόμητος ποδοσφαιρικός «Δαυίδ», νικώντας τον «κιτρινόμαυρο»… Γολιάθ ή θα επικρατήσει απόψε ο θεωρητικά πιο ισχυρός; Η απάντηση θα δοθεί στο ΟΑΚΑ σε μόλις λίγες ώρες.

Πώς θα παραταχθούν οι δύο φιναλίστ

Οι δύο ομάδες ολοκλήρωσαν χθες την προετοιμασία τους για το μεταξύ τους «μπράντεφερ». Πώς θα παραταχθούν όμως στην «αρένα» του ΟΑΚΑ στην αποψινή «μονομαχία »τους;

Όσον αφορά στην ΑΕΚ, ο Μανόλο Χιμένεθ, όπως έδειξε στις τελευταίες προπονήσεις, φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα σχήμα 4-4-2 σε ρόμβο, με την πιθανότερη ενδεκάδα του «δικέφαλου» να είναι η εξής:

Την εστία της «Ένωσης» θα υπερασπιστεί ο Σάχα, με τους Καράμπελα και Γεωργέα να βρίσκονται στο αριστερό και το δεξί άκρο της άμυνας.

Σε θέση στόπερ θα ξεκινήσουν οι Δέλλας και Ματέος, με την τριάδα στο κέντρο να απαρτίζεται από τους Μίτσελ, Μάκο, Ντιόπ.

Στην κορυφή της επίθεσης θα αγωνιστούν οι Μπλάνκο και Σκόκο, ενώ ο Λυμπερόπουλος θα κινείται σε ελεύθερο ρόλο πίσω τους.

Η αποστολή της ΑΕΚ: Σάχα, Αραμπατζής, Γεωργέας, Ματέος, Γκέντσογλου, Νασούτι, Μανωλάς, Δέλλας, Καράμπελας, Λαγός, Μπαχά, Μάκος, Καφές, Μίτσελ, Γκερέιρο, Μπλάνκο, Λεονάρντο, Σκόκο, Ντιόπ και Λυμπερόπουλος.

Όσον αφορά στον Ατρόμητο, ο Γιώργος Δώνης θα παρατάξει την ομάδα του με το αγαπημένο του 4-3-3.

Με βάση, λοιπόν, τα όσα διαφάνηκαν στις προπονήσεις των «κυανόλευκων», κάτω από τα δοκάρια θα ξεκινήσει ο Ιτάνζ, το δεξιό άκρο της άμυνας θα καλύψει ο Σκόνδρας, ενώ στην απέναντι πλευρά θα ξεκινήσει ο Νάστος.

Στην «καρδιά» της άμυνας του Ατρόμητου θα αγωνιστεί σίγουρα ο Μπαζίνσκι, ενώ παρτενέρ του θα είναι είτε ο Σαμπού είτε ο Ολιβέιρα.

Ως αμυντικός χαφ θα αγωνιστεί ο Νεμπεγλέρας, ως αριστερός εσωτερικός μέσος ο Σφακιανάκης, ενώ για τη δεξιά πτέρυγα ελαφρύ προβάδισμα έχει ο Σαρμιέντο έναντι του Τάτου.

Όσον αφορά στην τριάδα της επίθεσης, ο Σαγκανόφκι θα ξεκινήσει δεξιά, στην κορυφή θα χρησιμοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα ο ταχύτατος Καμαρά, ενώ αριστερά ο Μπρίτο.

Πάντως, ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί στην κορυφή ο Αναστασάκος. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό ο Καμαρά θα περάσει στο αριστερό άκρο της επίθεσης και στον πάγκο θα μείνει ο Μπρίτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία προπόνηση του Ατρόμητου πριν από τον τελικό πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Μάλιστα, ο Γιώργος Δώνης δεν θέλησε να αποκλείσει από την αποστολή κάποιον ποδοσφαιριστή του, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τους 23 παίκτες που έχει στη διάθεσή του.

Η αποστολή του Ατρόμητου
: Μιχαηλίδης, Ιτάνζ, Καραγκιολίδης, Μελισσάς, Νεμπεγλέρας, Φαβάλι, Μπρίτο, Σαρμιέντο, Σφακιανάκης, Καραγκούνης, Τάτος, Μπάλας, Αθανασίου, Νάστος, Μπαζίνσκι, Σαμπού, Ολιβέιρα, Δάρλας, Σκόνδρας, Καμαρά, Αναστασάκος, Σαγκανόφσκι, Καραλής.

Εισιτήριο; Ούτε για δείγμα…

Στον αυριανό τελικό δεν θα πέφτει ούτε… καρφίτσα στο ΟΑΚΑ. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ φρόντισαν σε χρόνο dt να… εξαφανίσουν τα περίπου 35.000 εισιτήρια, που εξασφάλισε η «Ένωση», φιλοδοξώντας να δουν την ομάδα τους να κατακτά το Κύπελλο.

«Sold out», πάντως, υπήρξε και με τα εισιτήρια που έλαβε ο Ατρόμητος, ο οποίος θα έχει στο Ολυμπιακό Στάδιο την υποστήριξη περίπου 12.000 φίλων του.

Τάσος Κάκος ο άρχοντας του τελικού

Διαιτητής της μονομαχίας της ΑΕΚ με τον Ατρόμητο δεν είναι άλλος από τον Τάσο Κάκο, ο οποίος θα σφυρίξει για τρίτη συνεχόμενη φορά σε τελικό Κυπέλλου.

Πρώτος βοηθός θα είναι ο Χρήστος Μπαλτάς του Συνδέσμου Αχαΐας και δεύτερος ο Πέτρος Τρύφων από τη Δράμα.

Πώς έφτασαν στον τελικό

Ο Ατρόμητος στη φάση των «32» της διοργάνωσης απέκλεισε την Αναγέννηση Γιαννιτσών, αφού τη νίκησε με 3-1, ενώ στον επόμενο γύρο επιβλήθηκε με 1-0 της Καβάλας, εξασφαλίζοντας έτσι το εισιτήριο για τα προημιτελικά.

Στους «8» η ομάδα του Γιώργου Δώνη αντιμετώπισε τον Διαγόρα και με απολογισμό δύο νίκες προκρίθηκε στα ημιτελικά, όπου εκεί αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό Βόλου.

Οι Περιστεριώτες στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα επικράτησαν εντός έδρας με 2-1 και, σε συνδυασμό με τη λευκή ισοπαλία (0-0) που απέσπασαν στον Βόλο, κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία τους να κερδίσουν την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Στον αντίποδα, το έργο της ΑΕΚ ήταν σαφώς πιο δύσκολο μέχρι τον τελικό. Η Ένωση στη φάση των «32» συνέτριψε με 5-1 τον Πανθρακικό, ενώ στους «16» πέρασε σαν… σίφουνας από τον νεότευκτο «AEL FC Αρένα», επικρατώντας της Λάρισας με το ευρύ 4-0.

Εν συνεχεία ξεκίνησαν και τα δύσκολα για την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ, η οποία είχε να αντιμετωπίσει στην προημιτελική φάση τον Παναθηναϊκό.

Ο «δικέφαλος» με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Λυμπερόπουλο επικράτησε με 2-0 των τυπικά γηπεδούχων (σ.σ.: και οι δύο ομάδες χρησιμοποιούν ως έδρας τους το ΟΑΚΑ) «πράσινων», κάνοντας αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στους «4».

Το «τριφύλλι» στον επαναληπτικό, ωστόσο, άγγιξε το θαύμα, μια και μέχρι το 98΄ ήταν μπροστά στο σκορ με 3-1.

Κι ενώ ο Παναθηναϊκός ήταν κοντά στην πρόκριση, η ΑΕΚ με μία εκτέλεση φάουλ του Μίτσελ από το κέντρο του γηπέδου κατάφερε να μειώσει σε 3-2, παίρνοντας έτσι την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Στους «4» η Ένωση αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ. Στο πρώτο ματς, που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ, οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 0-0, ωστόσο ο «δικέφαλος» του… Νότου πήρε την πρόκριση για τον τελικό, χάρη στη νίκη του με 1-0 στην Τούμπα, ύστερα από τέρμα του Τραϊανού Δέλλα.

Φωτογραφίες από τους τελικούς της ΑΕΚ

 
 Η ενδεκάδα, με την οποία παρατάχθηκε η ΑΕΚ στον τελικό του 1996, όταν είχε συντρίψει με 7-1 τον Απόλλωνα Αθηνών

 

 
 Οι «κιτρινόμαυροι» πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τροπαίου εις βάρος του Ιωνικού (3-0) το 2000

 
 Οι παίκτες της ΑΕΚ κάνουν τον γύρο του θριάμβου, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό (2-1, 2002)

«Υπερήφανος που διεκδικώ το Κύπελλο Ελλάδος»

Συγχαρητήρια σε όλους τους παίκτες της ΑΕΚ, αλλά και στις ομάδες που απέκλεισε έδωσε ο Μανόλο Χιμένεθ στη συνέντευξη Τύπου πριν από το μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Ο Ισπανός επεσήμανε ότι και οι δύο ομάδες βρίσκονται δίκαια στον τελικό και υποστήριξε ότι το τρόπαιο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μία νέα αρχή στους «κιτρινόμαυρους».

(Διαβάστε περισσότερα…)
Δώνης: «Ιστορική στιγμή για τον Ατρόμητο»

«Η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι ο στόχος του Ατρόμητου», όπως δήλωσε ο Γιώργος Δώνης. Ο τεχνικός του Ατρόμητου επεσήμανε ότι η ομάδα του Περιστερίου θα ζήσει μία ιστορική στιγμή.

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτόν τον τελικό. Ιστορική στιγμή για τον Ατρόμητο που παίζει σε έναν τελικό Κυπέλλου και θέλουμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο.

(Διαβάστε περισσότερα…)

Αδαμίδης: «Σημαντικό για το αύριο της ΑΕΚ αυτό το Κύπελλο»

Επιτακτική ανάγκη αποτελεί για την ΑΕΚ η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπως διαμήνυσε και ο πρόεδρος της Σταύρος Αδαμίδης, μία ημέρα πριν από τον τελικό της «Ένωσης» με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ.

Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας του «δικέφαλου» χαρακτήρισε το παιχνίδι με τους Περιστεριώτες ως «το ματς της 20ετίας» για την ομάδα του, ενώ παράλληλα…

(Διαβάστε περισσότερα)

Σπανός: «Γιορτή για εμάς, η  ΑΕΚ θα έχει το άγχος»

Ραντεβού με την ιστορία του έχει ο Ατρόμητος στο ΟΑΚΑ, ο οποίος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό Κυπέλλου.

Ο μεγαλομέτοχος των κυανόλευκων, Γιώργος Σπανός, μιλώντας στον «Sentra 103,3», αναφέρθηκε στη σημερινή «μονομαχία» με την ΑΕΚ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι το άγχος δεν θα το έχει η ομάδα του αλλά η «Ένωση».

(Διαβάστε περισσότερα…)

Το τελετουργικό του τελικού


 

Η ΕΠΟ με ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστό το τελετουργικό του σημερινού τελικού Κυπέλλου ανάμεσα στον Ατρόμητο και την ΑΕΚ.

Η σέντρα του τελικού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ, θα γίνει στις 20.30, ενώ 16 λεπτά μετά τη λήξη του θα πραγματοποιηθεί η απονομή στην ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο.

(Διαβάστε περισσότερα…)

 

Κατακτήσεις:
Ολυμπιακός 24
Παναθηναϊκός 17
ΑΕΚ 13
ΠΑΟΚ 4
Πανιώνιος 2
Λάρισα 2
Άρης 1
Ηρακλής 1
Εθνικός 1
ΟΦΗ 1
Καστοριά 1

Συμμετοχές σε τελικούς:

Ολυμπιακός 36
Παναθηναϊκός 28
ΑΕΚ 20
ΠΑΟΚ 16
Άρης 9
Πανιώνιος 6
Ηρακλής 5
Λάρισα 4
Δόξα Δράμας 3
ΟΦΗ 2
Εθνικός 1
Πιερικός 1
Καστοριά 1
Αθηναϊκός 1
Απόλλων Αθ. 1
Ιωνικός 1

Σκόρερ σε τελικούς:

1.Γιώργος Σιδέρης 6 (Ολυμπιακός)
2. Γιώργος Δαρίβας 5 (Ολυμπιακός)
Κώστας Πολυχρονίου 5 (Ολυμπιακός)
Δημήτρης Σαραβάκος 5 (Παναθηναϊκός)
5. Νίκος Κίτσος 4 (Άρης)
Μπάμπης Δρόσος 4 (Ολυμπιακός)
Γιώτης Τσαλουχίδης 4 (Ολυμπιακός)
Κριστόφ Βαζέχα 4 (Παναθηναϊκός)

Video από τους τελικους

Οι τελικοί από το 1932 έως το 1979

Οι τελικοί (1980-1990)

Οι τελικοί (1990-2000)

Οι τελικοί (2000-2010)

Mικρά αλλά.. σημαντικά

-Αυτός είναι ο 69ος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας

-Ο Ατρόμητος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελικό και θα προστεθεί το όνομά του -τουλάχιστον- στους φιναλίστ.

–  Ο Τάσος Κάκος θα σφυρίξει για τρίτη φόρα σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.

-Έντεκα ομάδες έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας, με τον Ολυμπιακό να έχει στεφθεί τροπαιούχος τις περισσότερες φορές.

– Το 1969 στον τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό δεν προέκυψε νικητής ούτε στην παράταση (1-1) και τότε δόθηκε εντολή ο νικητής να αναδειχθεί στο «κορώνα-γράμματα». Το στρίψιμο του νομίσματος ανέδειξε  κυπελλούχο τον Παναθηναϊκό.

-Το 1980 η Καστοριά έγινε η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο, ενώ ακολούθησαν η Λάρισα και ο ΟΦΗ.

-Ο πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση ήταν το 1949, όταν η ΑΕΚ είχε νικήσει τον Παναθηναϊκό.

– Στη διαδικασία των πέναλτι κρίθηκε τελικός για πρώτη φορά το 1974, με νικητή τον ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό.

– Στον τελικό των τελικών το 2009  ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό εκτελέστηκαν 34 πέναλτι μέχρι να αναδειχθεί νικητής (εύστοχα ήταν τα 29) κι αυτό είναι ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

-Τη διετία 1991-1992, ο τελικός του Κυπέλλου ήταν διπλός, (νικητές ήταν οι Παναθηναϊκός και  Ολυμπιακός), ωστόσο το «πείραμα» δεν θεωρήθηκε πετυχημένο και έτσι επανήλθε ο μονός τελικός.

-Η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη ομάδας σε τελικό είναι αυτή που σημείωσε η ΑΕΚ το 1996, όταν είχε συντρίψει με 7-1 τον Απόλλωνα Αθηνών με 7-1 το 1996.

-Ο Νίκος Σαργκάνης είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει παίξει σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικές ομάδες, την Καστοριά, τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον Αθηναϊκό, και κατέκτησε το τρόπαιο με τις τρεις (το έχασε με τον Αθηναϊκό).

-Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει συμμετάσχει τις περισσότερες φορές σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας (36). Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 28 και η ΑΕΚ με 20.

-Το πρώτο γκολ στην ιστορία των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδας σημείωσε το 1932 ο παίκτης της ΑΕΚ Ηλίας Ηλιάσκος.

-Το  τρόπαιο ζυγίζει 2,5 κιλά και έχει ύψος 57 εκατοστά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης